Home / Invatamant / Nouă vaccinuri, obligatorii pentru înscrierea la școală sau grădiniță. Părinții care refuză vaccinarea copiilor riscă răspunderea penală

Nouă vaccinuri, obligatorii pentru înscrierea la școală sau grădiniță. Părinții care refuză vaccinarea copiilor riscă răspunderea penală

de Roxana NĂSTASĂ

Nouă vaccinuri vor fi obligatorii pentru înscrierea copilului la școală sau la gră­di­niță. Asta prevede un nou proiect de lege ce va fi lansat spre dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Acesta vine și cu pedepse aspre pentru părinții care refuză imunizarea copiilor.

Nouă vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomie­litei, rujeolei, oreionului, rubeolei și BCG – vaccinul contra bolilor grave de tuberculoză, vor deveni obligatorii, potrivit proiectului de lege. La înscrierea la școală sau grădiniță, părinții vor trebui să facă dovada administrării acestora. În caz că nu se poate face dovada vaccinării complete, părintele trebuie să se prezinte la Comisia Județeană de Vaccinare cu un document în care să fie precizate datele de recuperare în următorul an al vaccinurilor ce nu au fost efectuate inițial. Dacă nici după un an tabloul vaccinurilor nu va fi complet, școala sau grădinița nu îl va mai putea înscrie pe copil, iar legea spune că directorul unității de învățământ trebuie să aducă cazul în fața comisiei de vaccinare.

Ex­cepție de la vaccinurile obligatorii menționate vor face copiii care au contraindicații medicale pentru anumite vaccinuri, dar care, după cum explică medicii, vor fi imunizați în mod indirect dacă colectivul din care fac parte este imunizat.

Medicii sunt de părere că acest proiect al Ministerului Sănătății este binevenit, mai ales că mulți părinți în ultima perioadă aleg să nu își mai vaccineze copiii după ce se informează din diverse surse nesigure.

“Este foarte bun acest proiect de lege și mă bucur enorm de el pentru că în ultimul timp, unii părinți au cam luat-o razna privind vaccinarea copiilor. Mulți nu voiau să-i mai vaccineze existând riscul îmbolnăvirii. Astfel, copiii vor fi imunizați și nu vor avea nicio grijă nici părinții, nici copiii”, ne-a declarat medicul de familie Mimi Bâzdâră.

Părinții care vor refuza să-și vaccineze copiii vor fi taxați de lege. Conform proiectului, dacă un copil nu a fost vaccinat până la vârsta de trei ani, Comisia județeană de vaccinare va sesiza instituțiile abilitate privind „infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinți“.

Amenzi de la 5.000 la 10.000 lei (1.120 Euro – 2.250 Euro) vor primi: grădinițele și școlile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverință din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptați sunt copiii cu contraindicație medicală definitivă); direcțiile de sănătate publică care nu asigură păstrarea în condiții frigorifice adecvate ale vaccinurilor și medicii de familie și medicii implicați în activitățile de vaccinare dar care nu respectă  prevederile legale si se află la a treia abatere, se mai arată în proiect.

La nivelul județului Vaslui, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, nu sunt probleme mari privind refuzul vaccinării copiilor. Potrivit informațiilor oferite de aceștia, în urma centralizării datelor referitoare la estimarea acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni, efectuată pentru copiii născuți în luna iulie 2014, 92 de copiii din județ nu au fost vaccinați. Este vorba despre 37 de copii din mediul urban și 55 din mediul rural, dintre care 25 nu au fost vaccinați din cauza contraindicațiilor medicale, 55 din cauză că nu s-au prezentat, trei, născuți în străinătate și doar nouă copii nu au fost vaccinați din cauza refuzului părinților.

de Roxana NĂSTASĂ Nouă vaccinuri vor fi obligatorii pentru înscrierea copilului la școală sau la gră­di­niță. Asta prevede un nou proiect de lege ce va fi lansat spre dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Acesta vine și cu pedepse aspre pentru părinții care refuză imunizarea copiilor. Nouă vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomie­litei, rujeolei, oreionului, rubeolei și BCG - vaccinul contra bolilor grave de tuberculoză, vor deveni obligatorii, potrivit proiectului de lege. La înscrierea la școală sau grădiniță, părinții vor trebui să facă dovada administrării acestora. În caz că nu se poate face dovada vaccinării…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Un TIR plin cu cereale s-a răsturnat la Popeni. Șoferul a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgență Bârlad

Un autotren plin cu cereale ...

Crește de la săptămână la săptămână numărul virozelor în județul Vaslui

Virozele respiratorii au apărut și ...

Cuvioasa Parascheva, sărbătorită de elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad

Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: