Home / Administratie / Maidanezii au invadat școlile bârlădene!

Maidanezii au invadat școlile bârlădene!

de Răzvan CĂLIN

Mai mulți părinți ai unor elevi de la Școala gimnazială ”Vasile Pârvan” ne-au sesizat iritați faptul că o haită de câini comunitari a pus stăpânire pe curtea instituției. Oamenii se tem ca maidanezii să nu atace copiii. Culmea, printre cei care obișnuiesc să hrănească patrupedele se numără și cadre didactice de la această școală. Situația nu este singulară, căci mai toate instituțiile de învățământ bârlădene sunt cotropite de astfel de haite de câini vagabonzi.

De parcă n-ar fi fost îndeajuns că au împânzit străzile Bârladului cu miile, maidanezii, mai nou, au început să-și extindă arealul și prin instituțiile de învățământ din oraș. Este o situație pe cât de reală, pe atât de jenantă mai ales pentru autoritățile locale care s-au văzut deja învinse într-un război pe care nu au prea știut cum să-l poarte.

În ultimul timp am fost contactați la redacție de mai multe persoane din Bârlad, oameni care au copii de vârstă școlară și care ni s-au plâns exact de această situație. Cazul cel mai recent este al unor bârlădeni ai căror copii învață la Școala gimnazială ”Vasile Pârvan” (fosta Școală nr. 2).

”De mai mult timp am observat că în curtea școlii s-a aciuat o haită de câini. Cred că sunt vreo șapte – opt câini, dacă nu chiar și mai mulți. Mai ales că vin și de alături, din curtea fostei termocentrale pe cărbuni. Acolo și-au făcut culcuș și mai mulți câini maidanezi. Să-i vedeți când se adună toți prin curtea școlii, de ți-e și frică să intri că te gândești că sar la tine. Acum, ce ne doare cel mai tare este că avem copii care învață aici și ne este teamă să nu-i atace. Au fost atâtea cazuri în țară și n-am vrea să se întâmple așa nenorocire și la noi. Oare chiar nu se poate lua nici o măsură?! Doar vorbim de o școală, nu de un câmp gol, pustiu, unde nu stă nimeni. Aici vin copii zilnic. Vă dați seama că li se poate năzări de la orice acestor câini și să sară la vreun copil?! Că e de ajuns să sară unul, că sar și ceilalți. Să vină, dom’le să-i ia de aici că noi nea-am săturat să stâm cu frica în sân. Zi de zi, cât sunt la școală copiii noștri stâm cu grija ca nu cumva să-i fi mușcat câinii. Nu mai vrem așa ceva și facem un apel prin intermediul ziarului dumneavoastră la autoritățile locale să ia măsuri cât mai repede pentru rezolvarea acestei situații”, ne-au spus câțiva dintre părinții unor elevi de la Școala ”Vasile Pârvan”.

Îngrijorarea oamenilor este justificată dacă ne gândim că agresivitatea haitelor de comunitari este arhicunoscută. Dovadă stau statisticile Spitalului municipal de urgență ”Elena Beldiman”, care arată că aproape că nu există zi în care să nu se înregistreze un caz de om mușcat de un câine. Pericolul este cu atât mai mare cu cât vorbim de o instituție de învățământ unde zilnic vin sute de copii. Prin urmare există toate premisele pentru a se produce oricând o tragedie de genul celor întâmplate în alte orașe și care au zguduit opinia publică.

Conducerea Școlii ”Vasile Pârvan”, prin directorul Rodica Tamaș, ne-a mărturisit că această situație a fost semnalată în repetate rânduri atât primăriei locale, cât și Inspectoratului Școlar al Județului Vaslui. Din păcate, nici până acum nu s-a găsit o soluție care să rezolve problema definitiv.

Maidanezii, hrăniți și protejați chiar de unele cadre didactice!

Ce anume îi face pe câinii comunitari să se aciueze pe lângă instituțiile de învățământ, este o întrebare cu un răspuns cât se poate de … uman. Problema pleacă tocmai de la unii concitadini de-ai noștri care se declară mari iubitori și apărători ai drepturilor maidanezilor. Nu e nimic în neregulă cu această afecțiune sau slăbiciune a lor, ci maidanezi_liceu_eminescu1necazurile derivă din modul cum înțeleg să se manifeste. Prin faptul că aproape zilnic ei sunt cei care le oferă de mâncare acestor patrupede, îi face pe cei din urmă să își fixeze ”tabăra” în locuri totalmente inadecvate. Chiar în cazul Școlii ”Vasile Pârvan” se întâmplă un astfel de fenomen: spre stupoarea noastră, am aflat că sunt inclusiv cadre didactice din școală care obișnuiesc să dea de mâncare periodic câinilor vagabonzi pripășiți în curtea unității. Mai mult, sunt alte persoane care locuiesc în apropiere și care obișnuiesc, o dată la câteva zile, să vină la școală cu sacoșe încărcat cu resturi de mâncare, totul fiind, bineînțeles, ”papa” pentru maidanezi.

”Eu am văzut cu ochii mei, în mai multe rânduri, cum vine o doamnă încărcată cu sacoșe pline cu oase și resturi de mâncare. Se oprește în fața școlii și imediat câinii se adună în jurul ei și ea le dă de mâncare. Am încercat să-i spun că nu face bine, dar n-am avut cu cine să mă înțeleg că a început să țipe la mine că-s al dracului și că cine sunt eu să-i spun ce să facă. I-am zis că dacă îi sunt așa dragi câinii ăștia, de ce nu îi ia acasă la ea? Să-i țină acolo și să nu le mai dea drumul pe străzi. Degeaba, ea o ținea tot pe a ei, așa că m-am lăsat păgubaș. Dar problema asta trebuie rezolvată odată pentru că nu vreau să-mi închipui ce nenorocire s-ar putea întâmpla”, ne-a mai spus unul dintre bârlădenii care are copilul înscris la Școala ”Vasile Pârvan”.

La asta se mai adaugă și faptul că mulți dintre copii renunță la cornul și laptele pe care îl primesc zilnic la școală și le aruncă câinilor. Unii copii o fac din milă, alții pentru că își închipuie că astfel își asigură ”prietenia” maidanezilor. În aceste condiții, e lesne de înțeles cum de câinii comunitari preferă curțile școlilor și liceelor din oraș. Pentru că aici au habitatul perfect: adăpost și hrană din belșug. Și te mai întrebi cum de Dumnezeu prosperă an de an haitele de maidanezi și cum de au ritm natural de înmulțire atât de ridicat.

Fiecare școală din Bârlad are haita ei de maidanezi!

Iar situația este des întâlnită la multe dintre instituțiile de învățământ bârlădene. În momentul de față, aproape fiecare școală sau liceu are în curte câte o astfel de haită de câini vagabonzi. Motivele sunt cele enumerate mai sus. Spre exemplu, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” reprezintă, la fel, un habitat excelent pentru haitele de maidanezi care nu s-au sfiit să se aciueze și aici. Mai ales că liceul se întinde pe o suprafață întinsă și este situat într-o zonă periferică a orașului. Aici, conducerea liceului a solicitat în maidanezi_liceu_eminescumai multe rânduri intervenția Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Hingherii au venit, și-au făcut datoria și au strâns o parte din patrupede, dar fără folos. Explicația este următoarea: diverși indivizi (fie localnici, fie din localitățile învecinate) obișnuiesc să arunce la porțile liceului maidanezi, fie ei pui sau exemplare adulte. Aceștia nu fac altceva decât să rămână în zonă pentru că imediat se prind că e rost de trai nu glumă pe meleagurile astea.

”Noi am cerut autorităților locale să intervină și ne-au sprijinit. Din păcate, ne confruntăm cu un fenomen pe care nu prea avem cum să-l controlăm. Ne trezim periodic cu noi exemplare de astfel de câini care nu aveau cum să ajungă aici decât aduși de oameni și aruncați aici”, ne-a declarat Gheorghe Pricop, directorul Liceului ”Mihai Eminescu”.

Nimeni nu face nimic în acest sens, mai toți se feresc să discute despre acest subiect sau îl tratează la capitolul ”diverse”, marșând pe ideea că nu e dracul chiar atât de negru. Însă puțini realizează că vorbim aici de o bombă cu ceas care ticăie și care, din păcate, poate exploda oricând.

Contactat telefonic, Marin Bunea, primarul interimar al Bârladului, a dat asigurări că se încearcă rezolvarea acestei probleme: ”Chiar acum am să solicit ca echipele de hingheri să iasă în teren din nou. Cunoaștem și noi foarte bine situația și facem eforturi pentru a o ține sub control, cât de cât. Chiar în perioada imediat premergătoare începerii noului an școlar, echipele de hingheri au fost în teren pe la toate instituțiile de învățământ din oraș. Dar, după cum se vede, problemele au reapărut”.

Edilii bârlădeni se plâng că nu pot face mare lucru în această privință atât timp cât normele de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân au fost blocate în instanță de Asociația ”Vier Pfoten”. Până la elaborarea unui set nou de norme, autoritățile locale nu a voie să facă mai nimic. În consecință, haitele de câini comunitari huzuresc în toată regula. Oare de câți copii sau oameni omorâți de maidanezi mai e nevoie pentru ca cineva să ia taurul de coarne?

de Răzvan CĂLIN Mai mulți părinți ai unor elevi de la Școala gimnazială ”Vasile Pârvan” ne-au sesizat iritați faptul că o haită de câini comunitari a pus stăpânire pe curtea instituției. Oamenii se tem ca maidanezii să nu atace copiii. Culmea, printre cei care obișnuiesc să hrănească patrupedele se numără și cadre didactice de la această școală. Situația nu este singulară, căci mai toate instituțiile de învățământ bârlădene sunt cotropite de astfel de haite de câini vagabonzi. De parcă n-ar fi fost îndeajuns că au împânzit străzile Bârladului cu miile, maidanezii, mai nou, au început să-și extindă arealul și prin…

Review Overview

About Razvan Calin

9 comments

  1. Domnule Ion mare dreptate ai. Traim intr o societate plina cu oameni de kkt si redusi mintali. Faptul ca se omoara pe strada,cluburi etc asta nu e important, ii lasam pe adevaratii infractori liberi si ne ocupam de cainii de pe strada. Din ce cauza au ajuns pe strada si s au inmultit? Din cauza jegurilor care se numesc oameni si ii loc sa ii blamati pe ei blamati cainii ca e cel mai simplu asa. Jegurile societatii care instiga numai la violenta si la fapte crude!

  2. Carol al II-lea Stuart al Angliei a spus: “Cu cat cunosc mai bine oamenii cu atat iubesc mai mult cainii!”

  3. Primaria este vinovata si cel mai vinovat este nenorocitu de primar care nu aplica legea 258/2013 adica adunarea si eutanasierea maidanezilor .

  4. nimeni nu face niciun cacat,dar sa dea dracu sa se intample cum a patit baietelul Acela ce a murit muscat de caini.cei care raspund o sa pateasca mai rau… asa ca aveti grija!

  5. Primaria trebuie sa se implice si sa faca ceva.

  6. omorati cainii!

x

Check Also

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

Sprijin financiar de 200.000 lei pentru bisericile din Fruntișeni, Bălteni, Vinderei și Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: