Google+
Home » Invatamant » Cum poate fi cumpărată simpatia profesorilor de părinții cu dare de mana – Noi metode parșive pentru colectarea fondului clasei

Cum poate fi cumpărată simpatia profesorilor de părinții cu dare de mana – Noi metode parșive pentru colectarea fondului clasei

de Roxana NĂSTASĂ

Fondul clasei și fondul școlii, acei bani pe care îi dau elevii la începutul fiecărui an școlar, stârnesc din nou controverse. Anul trecut, oficialii din Educație au interzis colectarea banilor de către profesori. Acest lucru a dispărut, însă se practică o nouă formă, de care nici reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui nu sunt străini. Banii se strâng acum sub forma unei așa-zise donații gestionate de reprezentanții părinților. Practic, școala își acoperă cheltuielile pentru diverse îmbunătățiri și lucruri, din banii părinților. Nu din bugetul statului, așa cum ar fi normal.

Banii pe care mulți părinți îi au de dat la școală la început de an școlar le dau mari bătăi de cap, mai ales celor cu posibilități financiare reduse. Pe lângă caiete speciale, auxiliare, culegeri, rechizite și alte asemenea cerințe, în unele școli se mai practică și fondul școlii. Situații în care părinții trebuie să dea bani, pentru că altfel nu sunt în rând cu ceilalți nu sunt puține.

În acest sens, elevii din țară, reprezentați de Consiliul Național al Elevilor cer interzicerea acestuia, pe motiv că încurajează statul să nu dea bani pentru Educație, pe principiul că merge și așa, oricum se face treaba la clasă cu banii părinților. Cei de la Consiliul Elevilor au propus ca în noua Lege a Educației cei care cer bani dar și cei care dau pentru fondul școlii să fie sancționați. Aceștia refuză să mai plătească fondul școlii întrucât consideră că acesta dăunează învățământului.

Scoaterea definitivă a fondului școlii nu reprezintă însă o soluție, deoarece acesta se poate practica sub o altă formă. Părinții pot face donații școlii sau pot colecta banii prin Consiliul părinților, printr-o hotărâre care obligă minoritatea să se supună majorității. La fel ca în cazul fondului clasei. Și în acest caz, elevii ar putea fi obligați în continuare să dea acei bani ceruți pentru școală.

Surse din cadrul ISJ Vaslui ne-au declarat că atât timp cât cadrele didactice nu cer bani pentru un anumit lucru, și atât timp cât inițiativa vine din partea părinților, cu condiția să nu fie obligați toți să contribuie, inclusiv cei cu probleme financiare, nu e nimic ilegal. Ba mai mult, în astfel de situații în care părinții vor ca ai lor copii să aibă la școală anumite utilități și-și permit să le achiziționeze, profesorul nu se poate opune să spună că nu vrea acel lucru. Ba chiar, pentru aceste lucruri achiziționate se face și act de donație pentru școală, totul fiind legal, iar în cazul în care părinții renovează ceva sau muncesc pentru școală se numește voluntariat. Așadar, fără amestecul profesorilor și diriginților, nimic nu este ilegal, spun reprezentanții educației din județ. Despre aspectul moral al problemei, silenzio stampa!

Din pacate, acest reprobabil e alimentat in special de părinții cu bani, dornici sa castige simpatia cadrelor didactice. Sătui de dat bani, unii părinți refuză să mai cotizeze, și-și mută copilul la o altă școală, unde nu se cer bani. Practica există însă în mai tot sistemul, așa că reprezentanții elevilor îi cer oficial ministrului Educației să o stopeze.

„Am dat bani pentru videoproiector, pentru jaluzele. Înțeleg că lipsesc multe lucruri în școală și e nevoie, dar nu noi ar trebui să le facem. Îți permiți, ai, nu, nu. Guvernul ce face?”, a spus un părinte.

„Ba trebuie refăcută aia, ba e nevoie de aia și tot așa. Asta este școala gratuită de stat? Am noroc că am numai un copil la școală, că altfel era jale”, a mărturisit o mamă.

Astfel, adunate, toate aceste „contribuții benevole“ ajung să-i sperie pe unii părinți care trebuie să dea o bună parte din salariul pe o lună. Până la o decizie definitivă în acest sens însă, părinții nu pot decât să se plângă în continuare de sumele exagerate cu care hotărăsc să contribuie alți părinți mai avuți.

 

 

 

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: