Google+
Home » Invatamant » Doi elevi bârlădeni, în slujba tradiției

Doi elevi bârlădeni, în slujba tradiției

de Roxana NĂSTASĂ

Eveniment deosebit, ieri, la Casa Corpului Didactic Vaslui. Doi elevi bârlădeni au prezentat în cadrul unei expoziții de artă populară ceea ce știu să facă mai bine cu mâinile lor dibace. Prosoape, costume, brâie și alte lucruri ce se făceau odinioară au încântat ochii privitorilor. Evenimentul, care a marcat Ziua Internațională a Educației, a continuat cu o lansare de carte și s-a încheiat un cu moment muzical.

Andrei Cosmin Vladimir și Teodor Cosmin Rotaru, doi elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Bârlad, au uimit cu calitățile lor și cu ceea ce știu să facă. Ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, la Casa Corpului Didactic (CCD) Vaslui, cei doi au prezentat munca lor în cadrul unei expoziții de artă populară. În prezența a zeci de persoane, între care directorul CCD, Cristinel Popa, etnologul Dan Ravaru, Dana Adam, reprezentanți ai Bibliotecii Județene, ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și zeci de elevi, tinerii au vorbit despre ceea ce le place mai mult.
Andrei a vorbit de pasiunea lui pentru arta populară și pentru tradiții, a prezentat prosoapele, costumele și ceea ce a muncit el la războiul de țesut, de care e pasionat de mic copil. Țese, coase, toarce lâna, împletește și nimic din ce se muncea cândva nu-i este străin. Toate astea, după cum însuși spune, le face din pasiune și pentru că tradiția nu trebuie să se piardă.
„În ziua de azi nu se mai păstrează și nu prea se mai lucrează așa ceva, din păcate. Abia unii bătrâni dacă se mai ocupă de asta și e păcat să pierdem ceea ce s-a păstrat sute de ani”, ne-a declarat Andrei.
Prietenul său, Teodor Cosmin Rotaru, a arătat și el ceea ce știe să facă mai bine. El a adus în fața publicului un război de țesut confecționat de el, din lemn de brad, război la care Andrei a și făcut o demonstrație practică.
Tinerii sunt foarte cunoscuți prin munca lor și reprezintă cu mândrie județul peste tot pe unde merg.
„Este ceva cu totul extraordinar că avem în față doi tineri care preiau tradiția. Este extrem de lăudabil deoarece mai rar întâlnești tineri, și băieți, mai ales, care să facă asemenea lucru. Abia unii oameni bătrâni mai păstrează și au mai prins din vechile meșteșuguri, tineri, mai rar acum cu modernul acesta. Îi felicit pentru ceea ce fac și pentru că duc tradiția mai departe”, ne-a spus Dan Ravaru.
După expoziție, Dan Ravaru și Dana Adam și -au lansat volumul “Portul popular vasluian. Istorie și actualitate” prin care își propun revigorarea portului popular de pe meleagurile noastre care, în unele locuri, s-a pierdut de mult.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical oferit de copii de la Palatul Copiilor Vaslui.

de Roxana NĂSTASĂ Eveniment deosebit, ieri, la Casa Corpului Didactic Vaslui. Doi elevi bârlădeni au prezentat în cadrul unei expoziții de artă populară ceea ce știu să facă mai bine cu mâinile lor dibace. Prosoape, costume, brâie și alte lucruri ce se făceau odinioară au încântat ochii privitorilor. Evenimentul, care a marcat Ziua Internațională a Educației, a continuat cu o lansare de carte și s-a încheiat un cu moment muzical. Andrei Cosmin Vladimir și Teodor Cosmin Rotaru, doi elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Bârlad, au uimit cu calitățile lor și cu ceea ce știu să facă. Ieri, cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: