Google+
Home » Social » Vești bune pentru cei ce vor să devină șoferi – Examenul la sala, o singura data!

Vești bune pentru cei ce vor să devină șoferi – Examenul la sala, o singura data!

de Roxana NĂSTASĂ

De ieri, au intrat în vigoare noile reguli pentru obținerea permisului auto. Astfel, daca un cursant pică examenul la proba practică, acesta va putea să-l susțină din nou, fără a mai trece încă odată de proba teoretică. Există însă o singură condiție, aceea ca acesta să efectueze șase ore de pregărite între două examene. Noile prevederi sunt văzute cu ochi buni de vasluieni care, spun ei, așteptau de mult timp o asemenea reglementare.

Potrivit noilor modificări, promovarea probei teoretice va permite susținerea succesivă a probei practice pentru o perioadă de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică și practică, iar în cazul nepromovării probei practice, aceasta poate fi reluată, fără susținerea probei teoretice, după cel puțin 15 zile de la data examenului și prezentarea dovezii efectuării a șase ore de pregătire practică. Vestea îi bucură pe toți vasluienii, majoritatea declarând că nu era corect ca din moment ce ai trecut de „sala”, sa revii aici ori de cate ori ai picat la traseu. Singura nemulțumire pe care o au vasluienii este că nu a fost aprobată de mai de mult timp și mulți nu au beneficiat de acest avantaj.

„E foarte bine că nu trebuie să dai proba teoretică de câte ori o dai pe cea practică. Ai luat? Gata! Ce treabă are una cu alta? Chiar mă bucur pentru cei care urmează să dea de permis. Îmi pare rău că n-am apucat și eu să fie așa”, ne-a declarat Cătălin Arsene, un vasluian ce tocmai a obținut permis auto.

Dumitru Tăbăcaru, seful Serviciului Permise Auto Vaslui, considera ca această reglementare este una foarte bună pentru toată lumea: „Este un lucru bun, atât pentru noi cât și pentru candidați, pentru că nu vor mai trebui să dea sala de atâtea ori de câte pică traseul. Așa, odată sala luată, își ia de o grijă și se axează doar pe traseu. Trebuie doar să facă dovada că a efectuat șase ore de pregătire între cele două examene”.

Aceeași opinie o au și instructorii. „E foarte bine că în sfârșit se întâmplă asta. Era incorect, din punctul meu de vedere, să dai examenul la sală de mai multe multe ori, odată ce l-ai luat. Dacă nu știi să conduci, nu are a face cu ceea ce ai învățat”, ne-a declarat un instructor auto vasluian.

De asemenea, noile reglementări prevăd ca cei ce vor permis de conducere din categoria AM (mopede) care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislație rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei unități autorizate, se pot prezenta la examen fără să mai facă dovada absolvirii unei școli de șoferi, se mai arată în Ordinul de ministru. Totodată, la susținerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 si A, candidatul va conduce însoțit, pe același vehicul, de un instructor din cadrul unității autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparținand unității autorizate și condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator și candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicații.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: