Home / Social / Centrele de îngrijire pentru persoane vârstnice, arhipline – Zeci de bătrâni uitați de copii așteaptă să moară cineva pentru a prinde un loc într-un centru

Centrele de îngrijire pentru persoane vârstnice, arhipline – Zeci de bătrâni uitați de copii așteaptă să moară cineva pentru a prinde un loc într-un centru

de Roxana NĂSTASĂ

Centrele destinate îngrijirii bătrânilor din județ sunt pline ochi. Șansele celor care fac coadă în încercarea de a-și găsi un loc care să-i ferească de o bătrânețe pe drumuri sunt minime. Peste 40 de solicitări sunt permanent în așteptare, singura posibilitate ca bătrânii uitați de proprii copii sau rămași singuri pe lume să prindă un loc este ca alții din centru să moară.

Zeci de bătrâni din județ, oropsiți de soartă, care nu au familie, nu au locuință, nu realizează venituri proprii și se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale se află în așteptarea unui loc în centrele de îngrijire și asistență socială din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Din păcate, singura șansă să prindă un loc este ca un beneficiar al centrului să moară. Așa se face că zeci de solicitări sunt în permanență în așteptare. Bătrânii se roagă să prindă un loc și așteaptă luni bune ca șansa să le surâdă, deși nici viața la centru nu e minunată.

“Centrele sunt cu capacitatea depășită. Toate locurile sunt ocupate și în prezent avem peste 40 de solicitări în așteptare. Cum ieșirea din centru se face pe cale naturală (deces – n.r.), bătrânii au de așteptat”, ne-a declarat Irina Cîmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Mai ales că vine perioada rece, e știut că numărul solicitărilor va crește. Potrivit directorului DGASPC Vaslui, Ionel Ștefănică Armeanu, o problemă ce nu stă în mâinile DGASPC-ului, dar care ar îmbunătăți situația de față din județ, ar fi deschiderea centrului de persoane vârstnice din Bârlad, care ar mai pune la dispoziție în jur de 100 de locuri.

“Dacă s-ar rezolva problema cu Centrul pentru Persoane Vârstnice din Bârlad unde ar fi cam 100 de locuri, ar fi foarte bine. E o problemă care, din păcate, nu depinde de noi. E între CARP Bârlad și Primăria Bârlad”, ne-a declarat directorul DGAPSC Vaslui.

În prezent, în județ, pentru persoane vârstnice, DGASPC are trei centre, unul la Huși de 100 de locuri, unul la Giucani – cu aproximativ 40 de locuri și unul pentru persoane cu handicap la Pogana, cu aproximativ 50 de locuri.

Nici viața la centru nu e roz

batraniDin păcate, nici pentru bătrânii din centru viața nu e cum și-ar fi imaginat-o în tinerețe. După ce au muncit și au agonisit o viață pentru un trai liniștit, au ajuns să fie abandonați de proprii copii. Ajunși la vârsta senectuții, când neputința își face simțită prezența, la vremea când ar trebui să-și țină nepoții în brațe, aceștia trec prin drame de neînchipuit, fiind uitați de cei pe care i-au îngrijit, crescut și educat cu dăruire și dragoste. Cu toate astea, n-au niciun reproș pentru copiii lor care i-au abandonat.

Situația cea mai dificlă este la centrul din Huși. Acolo sunt cei mai triști și singuri bătrâni. Aceștia nu mai au aparținători, potrivit reprezentanților DGASPC, acolo fiind un aparținător la 100 de persoane, așa că se bucură de vizita oricărei persoane care are bunăvoința să le treacă pragul.

Pentru a putea fi îngrijiți în centrele specializate, vârstnicii trebuie să întrunească o serie de criterii de eligibilitate: nu au familie și nu se află în întreținerea uneia sau a mai multor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii, nu realizează venituri suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare, nu se pot gospodări singuri sau necesită îngrijire specializată, se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale.

 

de Roxana NĂSTASĂ Centrele destinate îngrijirii bătrânilor din județ sunt pline ochi. Șansele celor care fac coadă în încercarea de a-și găsi un loc care să-i ferească de o bătrânețe pe drumuri sunt minime. Peste 40 de solicitări sunt permanent în așteptare, singura posibilitate ca bătrânii uitați de proprii copii sau rămași singuri pe lume să prindă un loc este ca alții din centru să moară. Zeci de bătrâni din județ, oropsiți de soartă, care nu au familie, nu au locuință, nu realizează venituri proprii și se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale se află în așteptarea unui…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: