Home / Administratie / Deputații liberali ne vor flămânzi? – Atac mizerabil la pâinea noastră cea de toate zilele
Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui

Deputații liberali ne vor flămânzi? – Atac mizerabil la pâinea noastră cea de toate zilele

de Simona MIHĂILĂ și Marian MOCANU

Zilele trecute, deputații liberali au arătat că jocurile murdare ale celor din opoziție, spre care arată insistent cu degetul acuzator, nu le sunt străine deloc. Că, pentru a-și servi interesele meschine, nu se dau în lături de la a călca în picioare așteptările a milioane de români, nici chiar atunci când e vorba de hrana cea de toate zilele.
Rece, calculat și cinic (în spiritul “lucrului bine făcut”), deputații liberali le-au smuls românilor pâinea de la gură: au respins proiectul de lege privind refacerea sistemelor de irigații, primul de după Revoluție. Mai precis, s-au abținut de la vot, dar toată lumea știe că abținerea înseamnă, de fapt, vot împotrivă.
Dacă liberalii nu ar fi boicotat-o, prin Legea irigațiilor ar fi fost alocate fonduri pentru refacerea infrastructurii sistemelor de irigații. Legea era colacul de salvare a României, căci agricultura este singurul domeniu care ne poate asigura supraviețuirea. Nu doar nouă, românilor, ci tuturor. Semnalele de alarmă au apărut mai cu seamă în ultimii ani, odată cu schimbările climaterice care au generat adevărate calamități. Specialiștii de pe întreg globul avertizează că, dacă statele nu vor înțelege să investească în agricultură, criza de alimente va genera efecte greu de cuantificat.

seceta-apa1Deși România este dependentă de agricultură, aleșii nu se zbat să asigure premisele dezvoltării acestui sector economic. În afară de subvenții și alte câteva măsuri de sprijin acordate de Uniunea Europeană, nimeni nu are grija agricultorilor, deși ei sunt cei care le pun bucatele pe masă inclusiv domnilor parlamentari și tot ei sunt cei care dau de lucru unei bune părți a populației apte de muncă.
Cei mai mulți din ultimii 10 ani au fost secetoși. Începând cu 2007, când s-a înregistrat cea mai severă secetă din ultimii 50 de ani și terminând cu 2015, când producțiile fermierilor și ale zootehniștilor au fost simțitor mai slabe din cauza lipsei precipitațiilor.
Sub presiunea fermierilor și a agricultorilor, dar și a organismelor internaționale care nu contenesc să avertizeze guvernele lumii să optimizeze sectorul agricol, fără de care am fi muritori de foame, Ministerul Agriculturii a promovat proiectul de lege cu pricina. Proiectul prevede alocarea pe o perioadă de cinci ani a sumei de un miliard de lei pentru reabilitarea rețelei principale de sisteme de irigații, bani din bugetul național. Acestei sume i s-ar fi adăugat fondurile europene nerambursabile în valoare de 435 de milioane de lei, bani ce pot fi accesați de fermieri pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de irigații.
După ce a stat mai bine de șase luni în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, timp în care au fost aduse mai multe amendamente, proiectul de lege a picat onor liberalilor. Se pare că interesul politic, acela ca nu cumva guvernanții PSD să-și asume meritul repunerii pe picioare a sistemelor de irigații și, implicit, a agriculturii românești, a fost mai important decât pâinea noastră de pe masă. Cât timp s-a aflat pe masa comisiei de specialitate, ce-i care au păcălit milioane de oameni cu sloganul “România lucrului bine făcut”, fie au votat contra, fie au părăsit dezbaterile.

În județul Vaslui, suprafața irigată este la mai puțin de jumătate față de 1989

La nivelul județului Vaslui sunt constituite 11 asociații ale utilizatorilor de apă folosită în irigații, cele mai multe – șapte – fiind constituite pe Valea Prutului, în amenajarea Albița Fălciu, având împreună circa 12.500 hectare irigabile.
Alte două asociații importante sunt constituite la Mânjești, având în folosință 595 hectare de teren arabil, respectiv în bazinul hidrografic al Bârladului, cu 500 hectare teren irigabil. În total, la nivelul județului, suprafața irigabilă nu depășește 14.000 hectare teren agricol, mai puțin de jumătate din cea existentă înainte de Revoluție.seceta-apa
Imediat după căderea comunismului, în multe locuri, sistemele de irigații intrate în părăsire au fost efectiv vandalizate, fiind furate nu doar țevile metalice de pe câmp ori pompele sau alte utilaje, dar chiar și cărămida din pereții stațiilor de pompare. Cu mici excepții, abia după intrarea în UE a început reabilitarea și redarea în folosință a sistemelor de irigații din județ.
Primii pași l-au făcut trei asociații de utilizatori de apă folosită la irigații din Oțetoaia și Lunca Banului, care, cu fonduri guvernamentale, au reușit în perioada 2007 – 2009, retehnologizarea stațiilor de pompare din zonă cu utilaje performanțe.
„În acest moment, fermierii, inclusiv cei constituiți în asociații, au posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii agricole, inclusiv a sistemelor de irigații secundare ori a drumurilor agricole de acces. Proiectul de lege promovat de Ministerul Agriculturii era un pas înainte, prin punerea la dispoziția fermierilor de sume importante în vederea reabilitării sistemelor principale de irigații, proiecte care deocamdată nu pot fi finanțate din bani europeni. Nu înțeleg cum o lege de o asemenea importanță pentru agricultura românească poate fi ignorată de parlamentarii din opoziție, aceiași care însă, cu orice ocazie, se proclamă susținători ai agriculturii”, ne-a declarat inginer Gigel Crudu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Oripilați, agricultorii vasluieni, cer explicații

„Este o lege prea importantă pentru agricultura românească pentru a fi lăsată deoparte. Este imperios necesară refacerea sistemului de irigații, mai ales în condițiile în care se înmulțesc anii secetoși. Nu înțeleg de ce colegii din opoziție nu vor să înțeleagă acest lucru și se opun oricărei inițiative venite din partea celor aflați la guvernare?”, se întreabă deputatul vasluian Toader Dima, membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Florin Ciurariu

Florin Ciurariu

Unul dintre fermierii vasluieni cu care am stat de vorbă ne-a spus:„Cer liberalilor să-mi explice mie și țăranilor români care au fost interesele obscure care au dus la respingerea Legii irigațiilor. Nu doar că am fi fost mai protejați împotriva anilor secetoși, dar s-ar fi creat și locuri de muncă, chiar și pentru reabilitarea și menținerea în stare de funcționare a acestor sisteme de irigații. Cred că cei care s-au abținut de la vot nu sunt conștienți că subminează agricultura naționale. Au fost acești oameni pe câmpuri, să vadă recoltele sărace și pământul crăpat din lipsa ploii? Plătim impozite, plătim taxe, dar când e vorba de sprijin, nu primim mare lucru. Degeaba muncim de dimineața până seara dacă nu dăm înainte. Mai grav, devenim dependenți de produsele agricole din import. Vrem să fim și noi, agricultorii, sprijiniți, nu doar să fim masă de manevră”.
”Acum șapte ani, am înființat o asociație care a reușit să acceseze niște fonduri guvernamentale pentru refacerea sistemelor de irigații, dar nu atât cât am fi vrut, și nu atât cât ar fi trebuit. Am cumpărat pompe și utilaje performante, dar degeaba. Apa e scumpă, subvenții pentru energia electrică folosită la irigații nu se dau, impozitele sunt tot mai mari. Se dau subvenții pentru motorina folosită în agricultură! Cine mai folosește la irigații pompe pe motorină? În plus, cât costă să tragi curentul până la stația de pompare și cât costă energia în sine. Dacă s-ar fi aprobat această lege, poate reușeam să mai irigăm câteva mii de hectare, ca să nu mai depindem de ploaia din cer”, ne-a spus un alt agricultor.

Din păcate, nu am putut obține și opinia deputatului liberal vasluian Florin Ciurariu, care nu ne-a raspuns la telefon. Probabil e prea ocupat cu activitatea parlamentară!

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bârladul sub lupă: Câinii comunitari, fascinați de spiritul Crăciunului

Imagini de colecție, cu câini ...

Investiții de milioane de lei în cel mai select bulevard al municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Bulevardul Traian ...

Consiliul Județean Vaslui investește în modernizarea Poligonului de la Delea

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: