Google+
Home » World » Alegeri prezidențiale în Belarus: Aleksandr Lukașenko câștigă al cincilea mandat – exit-poll

Alegeri prezidențiale în Belarus: Aleksandr Lukașenko câștigă al cincilea mandat – exit-poll

Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 61 de ani, a câștigat un al cincilea mandat de președinte al Belarusului, în urma alegerilor de duminică, potrivit exit-poll-urilor, relatează Reuters în pagina online. 

Sondajele efectuate la ieșirea de la urne au arătat că Lukașenko va fi reales cu 80-84% din voturi, în timp ce rata de participare la vot era de 81% cu două ore înainte de închiderea secțiilor de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Realegerea lui Lukașenko, în urmă cu cinci ani, a dus la proteste ample și la arestarea liderilor opoziției, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut de când acesta pozează în garant al stabilității în fața crizei economice și a conflictului separatist prorus din Ucraina.

El a fost criticat mult timp de Occident pentru situația drepturilor omului și reprimarea disidenței politice, fiind denumit cândva de Washington „ultimul dictator al Europei”. Occidentul a impus sancțiuni economice asupra unor oficiali belaruși și companii.

Uniunea Europeană este pregătită însă să suspende sancțiunile împotriva lui Lukașenko, după eliberarea surprinzătoare, în august, a ultimilor deținuți politici, au declarat vineri surse europene.

Lukașenko, care a exploatat tensiunile dintre Moscova și Occident, și-a îmbunătățit recent imaginea în fața UE, criticând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și găzduind negocieri de pace la Minsk, pe tema conflictului din estul Ucrainei, la care au participat președintele francez, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel, și Vladimir Putin.

„Am făcut tot ce a vrut Occidentul înaintea alegerilor. Dacă există dorința în Occident de a ne îmbunătăți relațiile, nimeni și nimic nu poate împiedica acest lucru”, a declarat Lukașenko în timp ce vota. „Mingea este acum în terenul Occidentului”, a adăugat el.

Președintele belarus este susținut de Rusia, care furnizează țării cu 9,5 milioane de locuitori energie la prețuri reduse, prețuind Belarusul ca aliat și ca zonă-tampon în fața unor state membre NATO, precum Polonia.

Dar Lukașenko a avut uneori și divergențe cu președintele rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri sunt implicați în prezent într-o dispută privind intenția Rusiei de a înființa o bază aeriană în Belarus.

În relația cu Occidentul, încarcerarea opozanților politici a dus la izolarea internațională a lui Lukașenko și la impunerea de sancțiuni asupra unor oficiali belaruși, în urma alegerilor contestate din 2010.

Propunerea a generat critici din partea acelor lideri ai opoziției care și-au petrecut viața protestând față de liderul autoritar și promovând valorile democrației.

„Dacă ei sunt alături de acest asasin, criminal, atunci democrația înseamnă doar vorbe”, a declarat liderul opoziției Mikola Statkevici, care a fost grațiat în august după cinci ani de închisoare.

Sâmbătă, disidentul belarus care tocmai a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pe 2015 a declarat că UE ar trebui să aibă grijă cu Lukașenko. „La fiecare patru ani, noi oficiali europeni vin la putere și cred că pot rezolva problema Lukașenko fără să știe că el nu este de încredere”, a declarat Svetlana Alexievici într-o conferință la Berlin, apreciind că alegerile vor fi fraudate.

La un miting neautorizat din capitala belarusă Minsk, desfășurat sâmbătă, la care a participat și Statkevici, liderul opoziției Vladimir Nekliaiev a cerut UE să fie fermă în fața lui Lukașenko. „Știm sigur un lucru: cu Lukașenko la putere, situația nu se va schimba niciodată”, a afirmat el.

Nekliaiev a fost încarcerat în 2010, în urma protestelor de amploare față de victoria disputată a lui Lukașenko la alegeri.

Liderul belarus și fiul său în vârstă de 11 ani, Nikolai, au făcut o fotografie alături de familia Obama luna trecută, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Lukașenko îl pregătește pe Nikolai, cunoscut drept Kolia, pentru a-i fi succesor. Adesea îmbrăcați în haine identice, cei doi s-au întâlnit cu lideri ca Papa sau președintele chinez, Xi Jinping.

Lukașenko a avut trei contracandidați aproape necunoscuți opiniei publice, dintre care numai unul, Tatiana Korotkevici, și-a făcut campanie electorală.

Oferind singura alternativă susținătorilor opoziției, Korotkevici, în vârstă de 38 de ani, are rezultate bune în sondaje, dar chiar și echipa sa se îndoiește că poate duce alegerile în turul doi.

Secțiile de vot s-au deschis la ora 5.00 GMT (8.00, ora României) și s-au închis la 17.00 GMT (20.00, ora României).

Sursa: mediafax.ro

Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 61 de ani, a câștigat un al cincilea mandat de președinte al Belarusului, în urma alegerilor de duminică, potrivit exit-poll-urilor, relatează Reuters în pagina online.  Sondajele efectuate la ieșirea de la urne au arătat că Lukașenko va fi reales cu 80-84% din voturi, în timp ce rata de participare la vot era de 81% cu două ore înainte de închiderea secțiilor de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Realegerea lui Lukașenko, în urmă cu cinci ani, a dus la proteste ample și la arestarea liderilor opoziției, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: