Google+
Home » Social » De „Zilele teatrului tânăr” ni se pregateste ceva – Eveniment de senzație și fără precedent în istoria Vasluiului

De „Zilele teatrului tânăr” ni se pregateste ceva – Eveniment de senzație și fără precedent în istoria Vasluiului

de Roxana NĂSTASĂ

Cu ocazia „Zilelor teatrului tânăr la Vaslui”, reprezentantii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui si ai atelierului “Scrie despre tine” propun un eveniment deosebit: două piese de teatru, două trupe din două orașe, un atelier comun și o experiență colectivă de explorare a propriilor povești, atât ale celor de pe scenă cât și ale celor din public. În acest sens, în perioada 16-19 octombrie, la Sala Studio “Valentin Silvestru”, toți sunt invitați să vadă spectacolele care cuprind texte și povești generate în atelierele „Scrie despre tine” desfășurate în Vaslui, cât și în Baia Mare, dar sa și să intre în lumea teatrului tânăr.

Ce faci când știi că în curând, mai exact după 18 ani, va trebui să începi să te descurci singur? Ce rămane din visul de acum câțiva ani, când părea atât de simplu să îți imaginezi orice? Ce înseamnă să fii realist în legătură cu viitorul tău? Sunt visele tale prea mari pentru lumea în care trăiești? Cine te influențează când trebuie să te hotărăști în legătură cu viitorul tău? Care alegere este cea bună? E mai bine să rămâi în orașul în care te-ai născut sau să pleci? Rămâi în România sau mergi „afară”?

Pe 16, 17, 18 și 19 octombrie cei ce vor fi prezenți în Sala Studio a  Casei de Cultură vor participa alături de cei de la “Scrie despre tine” la un proces comun de explorare prin artă a acestor întrebări. Mai exact, pe 16 octombrie (ora 19) și 17 octombrie (la 19.30) va fi spectacolul „După 18 în Vaslui”; pe 18 octombrie (ora 19.00) – „După 18 în Baia Mare”, iar pe 19 octombrie (ora 19.00)  – „Atelier deschis de improvizație pe povești reale Baia Mare -Vaslui”. Prețul unui bilet va fi de doar cinci lei pe seară.

Spectacolele pe care publicul este invitat să le vadă la Vaslui cuprind texte, teme și povești generate în atelierele intensive de scris și actorie „Scrie despre Tine” desfășurate atât în Vaslui, cât și în Baia Mare. Aceaste spectacole oferă adâncimea și profunzimea necesare procesului de înțelegere a uneia din cele mai delicate etape din evoluția unui om: apropierea vârstei de 18 ani și toate evenimentele legate de procesul de maturizare și de formare a identității unui tânăr.

Prin acest eveniment, proiectul “Scrie despre Tine” face încă un pas în consolidarea unei platforme culturale care își propune să continuie proiectul demarat cu ocazia Festivalului Umorului “Constantin Tănase” de anul trecut, punând astfel bazele unui proiect pe termen lung care își propune, în perspectivă, o stagiune teatrală cu actori vasluieni și, de asemenea, crearea unui festival de teatru pentru liceeni în Vaslui.

În iunie 2015, actorul Sorin Poamă și regizoarea Vera Ion, inițiatorii proiectului „Scrie despre Tine”, au oferit împreună cu o trupă de 18 adolescenți un spectacol plin de intensitate publicului vasluian, jucând povești și scene desprinse din realitatea orașului. „Zilele teatrului tânăr la Vaslui” continuă acest pas, revenind acum pentru a consolida planul pe termen lung construit cu sprijinul lui Lucian Onciu, coordonatorul acestor evenimente.

„Înființarea unui teatru de proiecte cu o stagiune care să prezinte publicului unul sau mai multe spectacole jucate cu câți mai mulți actori originari din Vaslui erau vise ce păreau greu de realizat. S-a început cu 18 adolescenți cu valențe spre această artă sub coordonarea actorilor Sorin Poamă și Vera Ion. Proiectul la care s-au înscris toți acești tineri, intitulat “Scrie despre tine”, este unul ce pare destul de simplu. Cei care doresc să învețe câte ceva despre actorie trebuie să își imagineze și să scrie un scenariu bazat pe viața lor. La ateliere, actorii amatori fac exerciții de scris și actorie prin care învață să exploreze lumea și să-și spună propria poveste prin mijloace artistice. La Vaslui, este al doilea an când are loc un asemenea proiect. Anul trecut a participat o grupă de 15 adolescenți, iar la final, doi dintre ei și-au exprimat dorința de a urma cursurile facultăților de teatru. Am vrut să-i apropiem de teatru și am reușit. Nu-mi doresc o stagiune permanentă la Vaslui dar, dacă reușim să punem în scenă unul sau două spectacole pe an cu actori originari din Vaslui, înseamnă că ne-am atins scopul”, a spus Lucian Onciu.

Ce e “Scrie despre tine”?

“Scrie despre tine” este un atelier de teatru independent, în care participanții își transformă poveștile personale în piese de teatru. Un grup care a luat naștere în 2010 în București, și-a propus să formeze dramaturgi și să genereze piese de teatru sau scenarii de film documentând întâmplări reale și experiențe personale. Și le-a ieșit de minune, drept dovadă fiind piesele jucate la Vaslui până acum.

În cinci ani de activitate, au lucrat cu peste 150 de oameni care au dorit să-și facă publice poveștile, întâlnirile având loc în peste 30 de locații. Au lucrat în parc, până și în stradă, în bucătării, în săli de sport, cluburi și sufragerii. Au produs piese de teatru și au filmat scurt-metraje, au făcut chiar și un festival de teatru și au adunat o comunitate de oameni pasionați. Au testat pe lângă spectacole și ateliere, diverse forme de interacțiune cu publicul, experimente colective și conferințe, care au adunat comunitatea de povestitori și au arătat că se pot face foarte multe lucruri dacă există un spațiu potrivit pentru ele.

La “Scrie despre tine” se ascultă, se observă și se povestește ce s-a văzut. Toți sunt investigatori, detectivi, caută informații și detalii care construiesc o lume în autenticul ei. Nu comentează și nu acuză personajele încercând să le înțeleagă cât mai profund și să le descopere resorturile, structurile, emoțiile, traumele și trecutul. Încearcă să cunoască oamenii dincolo de prejudecățile pe care le au despre ei și merg împotriva mecanismelor sociale de a simplifica și reduce oamenii la un cuvânt sau concept. La “Scrie despre tine” nu contează produsul final, ci procesul de lucru pentru că fiecare întâlnire e un spectacol în sine.

De asemenea, în proiectul “Scrie despre tine” experiența anterioară în domeniul artistic nu este necesară pentru că echipa consideră că “fiecare dintre noi are o poveste de spus și nu există persoane “cu talent” și persoane “fără talent”, în atelierul “Scrie despre tine”, toți fiind artiști.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: