Google+
Home » Social » Comemorare impresionantă a Holocaustului, la Bârlad

Comemorare impresionantă a Holocaustului, la Bârlad

 de Simona MIHĂILĂ

Vineri seară, la Teatrul „Victor Ion Popa”, aproximativ 200 de bârlădeni au luat parte la una dintre cele mai impresionante comemorări a Holocaustului, organizată vreodată la Bârlad.

Au răspuns invitației Primăriei Bârlad și a filialei Bârlad a Societății de științe istorice, care au organizat evenimentul, numeroase nume din peisajul politic și cultural local, reprezentanți ai diverselor instituții din oraș, elevi de liceu, profesori, consilieri locali etc.holocaust-comemorare6
Profesorul Oltea Rășcanu Gramaticu, moderatorul evenimentului, senatorul Gabriela Crețu, deputații Ana Birchall și Adrian Solomon, scriitorul Gruia Novac, profesorul Andrei Huiban, consilierul municipal Sorin Răducanu, liderul Partidei Rromilor Bârlad, sunt cei care au captat atenția auditoriului cu discursuri emoționante despre cea mai neagră filă din existența poporului evreu.
Au fost atinse numeroase aspecte ale problematicii evreiești, pornind de la semantica termenului „Holocaust”, trecând prin aspecte referitoare la istoria social-economică a acestui încercat popor, particularități ale culturii evreiești, impactul în cultura română și universală, efectele nocive ale extremismului etc.
Sociologul Roxana Miron a dat citire câtorva idei generale desprinse din cunoscutul sondaj de opinie realizat în 2007, despre Holocaust.
Deși sunt două momente care nu au legătură între ele, a fost inevitabilă amintirea unei alte atrocități comise în perioada celui de-al Doilea Război Mondial – deportarea și exterminarea țiganilor din România în Transnistria, înfăptuită de administrația română sub conducerea lui Ion Antonescu.holocaust-comemorare5 Discursul simplu, dar sensibil, al lui Sorin Răducanu a dat intensitate momentului de vineri.holocaust-comemorare8
Însă cel care conferit calibru și autenticitate comemorării Holocaustului la Bârlad a fost deputatul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România. Colegul său de la Parlament, deputatul Adrian Solomon, este cel care are meritul prezenței acestei notabile personalități în mijlocul bârlădenilor, el fiind cel care l-a convins pe Vainer sa renunte la agenda sa obisnuita pentru a onora aici, cum mai potrivit nu se putea pentru Barlad, Ziua Nationala a Comemorarii Holocaustului .
Aurel Vainer, el însuși un supraviețuitor al celui infiorator genocid din istorie,  s-a declarat copleșit de atmosfera creată de bârlădeni, de căldura cu care aceștia l-au înconjurat, dar și de ținuta elevată a evenimentului. La randul sau, venerabilul deputat evreu a sedus audienta prin cuvantarea volubila, directa si prietenoasa, neezitand sa imparta galant si generos complimente tuturor celor care i-au produs emotie.
Seara s-a încheiat cu un concert de muzică klezmer susținut de formația „Mazel Tov”, invitată special de la Cluj.

About Mihai Vasile

One comment

  1. Felicitari organizatorilor !

%d blogeri au apreciat: