Home / Administratie / Unii consilieri au votat strâmbând din nas – Profesorul Gruia Novac, cetățean de onoare al Bârladului

Unii consilieri au votat strâmbând din nas – Profesorul Gruia Novac, cetățean de onoare al Bârladului

de Simona MIHĂILĂ

* Alaturi de renumitul profesor, va mai primi acest titlu si vedeta rugby-ului romanesc, Ovidiu Tonita. Existența pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre privind atribuirea celor două titluri nu a fost privită cu ochi buni de câțiva consilieri locali, cele mai multe comentarii fiind făcute la proiectul care-l viza pe profesorul Novac.

Cunoscutul profesor Gruia Novac și rugbystul bârlădean de talie mondială Ovidiu Tonița vor deveni cetățeni de onoare ai municipiului Bârlad. Decizia a fost luată ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local.
Dacă în cazul sportivului Ovidiu Tonița nimeni nu a avut nimic de comentat, proiectul de hotărâre privind acordarea titlului profesorului Gruia Novac nu a trecut fără ca unii să strâmbe din nas.

Ionita Chirila e pentru "sedinte normale"

Ionita Chirila e pentru “sedinte normale”

Cel care a dat glas nemulțumirilor a fost eternul ales local, consilierul PSD Ioniță Chirilă, președintele de ședință. “Legist” pana in varful unghiilor, a dezaprobat faptul ca s-a sărit peste pași importanți, cum ar fi dezbaterea prealabilă în comisiile de specialitate. El  s-a arătat mirat de “urgența” cu care a fost introdus pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare acest proiect de hotărâre. E drept ca de la ultima incercare a autoritatilor Baladului de a-l face pe Novac cetatean de onoare al urbei nu au trecut decat vreo 10 ani. E vorba de acea perioada cand al doilea gospodar al orasului era chiar Chirila.

Sesizand “anormalitatea” sedintei, el a sugerat că proiectul ar putea sa mai astepte un timp, macar pana la urmatoarea “ședință normală” (ședință ordinară – n.r.).

"Daca omul e viu, sa vina in fata noastra"

“Daca omul e viu, sa vina in fata noastra”

Nimeni nu și-a dat seama dacă bufniturile care s-au auzit imediat de sub masă proveneau de la loviturile aplicate la picioare de către primarul Marin Bunea și viceprimarul Dorin Apostu (de care Chirilă era flancat). Cert este că acesta a încremenit rapid și nu a mai scos niciun cuvânt. Nici chiar atunci când consilierul Sorin Răducanu l-a invitat să-și continue expozeul, mai ales că nici lui nu i-a mirosit prea bine această “grabă”.

Argumentul lui Răducanu a fost că asemenea hotărâri nu ar trebui luate în absența celor nominalizați la titlu: “Mai ales dacă viitorul cetățean de onoare este viu”.
Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al primăriei, și cel care a inițiat proiectele de hotărâre, a dat asigurari ferme că Novac este viu. In sprijinul afirmatiei sale a venit cu anuntul că luna viitoare acesta va împlini frumoasa vârstă de 80 de ani, iar decizia de atribuire a titlului de cetățean de onoare ar putea fi pentru el o surpriză “neașteptată”.
În expunerea de motive, Nițuc a subliniat că profesorul Gruia Novac “are o contribuție deosebită la promovarea imaginii orașului, prin participarea consecventă timp de aproape 50 de ani la manifestările culturale ale urbei, ca profesor de limba și literatura română, critic literar, redactor de reviste culturale”.
În privința lui Ovidiu Toniță, acesta este un nume de referință în lumea sportului, fiind singurul rugbyst din lume cu cinci participări la Cupa Mondială de Rugby.
“Ovidiu Tonița se bucură de recunoaștere națională și internațională în sport, fiind un real promotor al imaginii Bârladului în țară și în lume”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

de Simona MIHĂILĂ * Alaturi de renumitul profesor, va mai primi acest titlu si vedeta rugby-ului romanesc, Ovidiu Tonita. Existența pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre privind atribuirea celor două titluri nu a fost privită cu ochi buni de câțiva consilieri locali, cele mai multe comentarii fiind făcute la proiectul care-l viza pe profesorul Novac. Cunoscutul profesor Gruia Novac și rugbystul bârlădean de talie mondială Ovidiu Tonița vor deveni cetățeni de onoare ai municipiului Bârlad. Decizia a fost luată ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Dacă în cazul sportivului Ovidiu Tonița nimeni nu a avut nimic…

Review Overview

About Simona Vasile

6 comments

  1. Penultimul „s” din postarea anterioară se înlocuiește cu „d”.

  2. Halal onoare la un fost informator și la învățăcelul său ! Un lingău mai tânăr îl „onorează”pe altul mai bătrân de la care a luat lecții se lins…

  3. Bosorogul asta libidinos molesta pe vremea comunismului elevele.Nituc ti-a fost mentor si model baboiul ala de novac? Fa-i mai si pe aia din Valeni cetateni de onoare.

  4. Nituc si Novac zilnic servesc una mica pe la arcadia! Mai de ONOARE e NITUC nu profesorul paharut Novac!

    • Sa intelegem ca acolo la ,,la una mica,,a initiat Nituc proiectele pentru al propune cetatean…??Vai de el consiliu local daca se voteaza asa…

  5. Va trebui contestata in contencios administrativ aceasata hotarare.

x

Check Also

Cimitirele din Bârlad vor avea arhivă electronică și vor fi mai bine păzite

Cele două cimitire din Bârlad ...

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, decis să reformeze instituția pe care o conduce

de Mihaela NICULESCU   Hotărât ...

Bovină salvată de pompieri, după ce a căzut într-un canal din Vaslui

O bovină căzută într-un canal ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: