Home / Social / Academia Bârlădeană ne pregătește pentru o iarnă relaxantă la gura sobei

Academia Bârlădeană ne pregătește pentru o iarnă relaxantă la gura sobei

de Simona MIHĂILĂ

Academia Bârlădeană, cea mai veche entitate literar-culturală de pe plaiurile tutovene, ne înarmează de pe acum cu muniție serioasă pentru lunga iarnă ce ne așteaptă. Duminică, 11 octombrie, zeci de membri și simpatizanți ai academiei au înfruntat vremea mohorâtă spre a fi prezenți la lansarea ediției “Documente răzășești”, cea de a treia ediție anastatică ce apare sub umbrela Academiei Bârlădene.

Volumul este, de fapt, o înmănunchere a tuturor numerelor publicației “Documente răzășești”, o revistă regională de acte vechi, mărturii tradiționale și relicve istorice, apărută în perioada 1932-1934.
Se poate spune că și această apariție editorială este datorată omului de cultură C.D. Zeletin, Președintele de Onoare al Academiei Bârlădene. El este posesorul seriei complete a revistei, după ce scriitorul Virgil Caraivan, un pasionat colecționar de folclor, documente istorice și relicve istorice, i-a dăruit-o, cu zeci de ani în urmă.zeletin
Virgil Caraivan (1879-1866) a fost un intelectual de frunte al zonei noastre. În ciuda faptului că a terminat Facultatea de Drept din București, că desfășura o bogată activitate publicistică la diverse reviste renumite din țară, că a scris nenumărate cărți, el a ales să părăsească definitiv capitala și să se retragă în satul Șuletea, străveche așezare răzășească, spre a trăi precum răzeșii lui.
“Cu simț critic și cu măsură, Virgil Caraivan face apologia răzășimii, scriitorul văzând în țăranul răzeș un element de elită sui generis, un titlu nobiliar românesc, păstrătorul bunurilor spirituale și al tradiției de neam”, spune despre el C.D. Zeletin.
În revista lunară “Documente răzășești”, întemeiată și condusă de Caraivan, au fost publicate ispicoace, zapise, zdelci, foile de e zestre și tot fel de acte răzășești descoperite de Virgil Caraivan, unele datând chiar și din anii 1500.
gherghe-gheorghe2“Revista <Documente răzășești>, tipărită de merituosul editor și tipograf bârlădean Neculai Peiu, rămâne un prețios izvor de texte în problemă, interesând deopotrivă pe istoric, pe lingvist, pe etnolog, pe scriitor și pe iubitorii meleagurilor tutovene și ale ținuturilor Fălciului aflate în Moldova de Jos. Retipărirea ei în formă anastatică de către merituosul cărturar și cercetător istoric, tânărul meu prieten Cătălin-Andrei Teodoru, este un omagiu adus scriitorului Virgil Caraivan și Centenarului Academiei Bârlădene”, scrie C.D. Zeletin în prefața volumului.
Prezentarea cărții a fost făcută de profesorul Gheorghe Gherghe, un alt cercetător istoric (de astă dată, al zilelor noastre).
Cu acest prilej a fost lansat și numărul celui de-al treilea trimestru al Revistei “Academia Bârlădeană”, prezentat de profesoarele Elena Monu și Elena Popoiu, președintele, respectiv, vicepreședintele academiei.

de Simona MIHĂILĂ Academia Bârlădeană, cea mai veche entitate literar-culturală de pe plaiurile tutovene, ne înarmează de pe acum cu muniție serioasă pentru lunga iarnă ce ne așteaptă. Duminică, 11 octombrie, zeci de membri și simpatizanți ai academiei au înfruntat vremea mohorâtă spre a fi prezenți la lansarea ediției "Documente răzășești", cea de a treia ediție anastatică ce apare sub umbrela Academiei Bârlădene. Volumul este, de fapt, o înmănunchere a tuturor numerelor publicației "Documente răzășești", o revistă regională de acte vechi, mărturii tradiționale și relicve istorice, apărută în perioada 1932-1934. Se poate spune că și această apariție editorială este datorată&hellip;

Review Overview

About Simona Vasile

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: