Google+
Home » National » Cum vor vota românii din străinătate. Proiectul AEP privind votul prin corespondență, însușit de Comisia de Cod electoral

Cum vor vota românii din străinătate. Proiectul AEP privind votul prin corespondență, însușit de Comisia de Cod electoral

Comisia de Cod electoral și-a asumat marți, în unanimitate, proiectul privind votul prin corespondență, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, acesta urmând să intre miercuri în dezbaterea Senatului. 

Proiectul elaborat de AEP și obținut de MEDIAFAX prevede că alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să-și exercite dreptul de vot prin corespondență la alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare se pot înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru acest tip de vot.

“În sensul prezentului titlu, prin alegător se înțelege cetățeanul român cu drept de vot, având domiciliul sau reședința în străinătate, conform legii”, se precizează în proiect.

Alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. Acesta “are obligația de a respecta caracterul secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență către alte persoane fiind interzisă”. De asemenea, se stipulează că “exercitarea dreptului de vot prin corespondență în numele sau în locul altui alegător este interzisă”.

Cei cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie la vot prin corespondență în Registrul electoral

În ceea ce privește înregistrarea alegătorilor, proiectul propune două modalități prin care cei cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să-și exercite dreptul de vot prin corespondență se pot înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru acest tip de vot: “prin cerere scrisă, datată și semnată depusă personal sau transmisă prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și o copie a actului de identitate” sau “prin intermediul formularului electronic pus la dispoziție on-line de către Autoritatea Electorală Permanentă la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și a unei cereri scrise, semnate și datate”.

Perioadele de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sunt următoarele: la alegerile parlamentare la termen și prezidențiale – între 1 martie și 30 iunie din anul în care au loc alegeri; la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European – între data de 30 noiembrie a anului anterior anului în care are loc scrutinul și data de 1 februarie a anului în care au loc alegerile pentru PE.

Înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență este valabilă numai pentru scrutinul pentru care s-a solicitat înscrierea.

Potrivit proiectului, în termen de 5 zile de la data începerii perioadei electorale, Autoritatea Electorală Permanentă întocmește și tipărește listele electorale din străinătate pentru votul prin corespondență, pe baza datelor și informațiilor din Registrul electoral. Acestea cuprind alegătorii, ordonați alfabetic pe state, care au solicitat transmiterea documentelor necesare votării la adresa de domiciliu sau reședință din străinătate.

AEP pune listele electorale din străinătate pentru votul prin corespondență la dispoziția biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării sau a biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, în termen de 5 zile de la data constituirii acestuia.

Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului sunt următoarele: un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior și certificatul de alegător; un plic interior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opțiunea sau opțiunile de vot; certificatul de alegător; instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot.

Compania Națională “Poșta Română” S.A. asigură trimiterea plicurilor exterioare către alegători până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, prevede proiectul.

Buletinul de vot prin corespondență constă dintr-o singură foaie care conține un singur candidat sau listă de candidați, după caz.

Misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate ale României asigură imprimarea de buletine de vot prin corespondență cuprinzând toți candidații la scrutinul respectiv, precum și punerea liberă și gratuită a acestora la dispoziția alegătorilor, în spațiile accesibile publicului din sediile proprii. Prin derogare, buletinele de vot prin corespondență pot fi imprimate prin grija alegătorilor.

Modelul, dimensiunile buletinului de vot și condițiile de confecționare a buletinelor de vot prin corespondență sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Biroul Electoral Central asigură publicarea variantei electronice a buletinelor de vot prin corespondență conținând fiecare candidat sau listă de candidați, după caz, pe pagina proprie de internet, în termen de cel mult 48 de ore de la data rămânerii definitive a machetei buletinului de vot.

Alegătorul introduce buletinul de vot ce conține opțiunea sa de vot în plicul interior, pe care îl sigilează. Acest plic, alături de celelalte documente – certificatul de alegător, cererea – se introduc în plicul exterior, care se sigilează. Acesta poate fi depus la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală.

Plicurile exterioare trebuie expediate de alegători cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

În ziua votării, biroul electoral pentru votul prin corespondență desigilează urnele de vot și desigilează plicurile interioare.

Cheltuielile privind votul prin corespondență se suportă de la bugetul de stat.

Guvernul și Ministerul Afacerilor Externe asigură sediile și dotarea birourilor electorale pentru votul prin corespondență.

Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Externe organizează și derulează campanii de informare a cetățenilor români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate, privind modalitatea de exercitare a dreptului de vot prin corespondență, se menționează în proiectul tehnic al AEP.

 AEP: Votul prin corespondență poate fi extins treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară care din motive obiective nu se pot prezenta la urne

AEP a transmis, marți după-amiază, un comunicat de presă în care spune că a luat act, luni, de decizia politică și de punctele de vedere privind votul prin corespondență prezentate de reprezentanții partidelor politice, respectiv PSD, PNL și UDMR, în cadrul ședinței Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

”Reamintim că, potrivit legii, AEP nu are drept de inițiativă legislativă, decizia politică și inițiativa legislativă aparținând membrilor Parlamentului. Rolul Autorității în elaborarea propunerii referitoare la votul prin corespondență este unul pur tehnic”, spune AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă mai menționează că în cursul dimineții reprezentanții instituției au avut o întâlnire cu organizațiile neguvernamentale care se implică în îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul electoral, acestora fiindu-le prezentat proiectul elaborat, iar
ulterior AEP a transmis membrilor Comisiei parlamentare comune acest proiect tehnic privind votul prin corespondență.

”Punctul de vedere al Autorității Electorale Permanente este că votul prin corespondență poate fi extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară care din motive obiective nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului, în funcție de deciziile politice și de evaluarea impactului implementării acestui tip de vot alternativ cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016”, adaugă AEP.

Sursa: mediafax.ro

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: