Home / National / Alertă! Febra africană ne lasă fără porc de Crăciun?

Alertă! Febra africană ne lasă fără porc de Crăciun?

O boală care ucide porcii s-a răspândit tocmai din Africa până în nordul Europei, iar acum amenință țara noastră și alte state UE. Fermierii români se tem că molima ar răpune mii de animale, înainte de Crăciun, iar veterinarii sunt în alertă maximă.

Febra porcină africană (ASF) este o boală care ucide în masă porcii, dar nu afectează oamenii. Numărul focarelor din Europa de Est s-a dublat în timpul verii, iar ucrainenii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri. Acum, maladia este răspândită în Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Lituania, Letonia, Estonia, informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA). De asemenea, câteva cazuri s-au înregistrat și în Sardinia (Italia). În prezent, se apropie cu repeziciune de granițele mai multor state din UE, inclusiv România. Primele focare au fost în Georgia, în 2007, de unde s-au răspândit cu rapiditate spre țările baltice și spațiul ex-sovietic. În luna mai 2015, erau 403 focare, iar la sfârșitul lunii august erau deja 930.
În România, veterinarii sunt în alertă  maximă, deși până acum nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire. În opt județe de la granița cu Ucraina și Moldova, Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, se verifică la frontieră toate transporturile de produse alimentare. Astfel de supraveghere va fi extinsă în toată țara din 2016, informează ANSVSA.  Click! vă spune totul despre această amenințare reală de la graniță.

Ce specii fac febră porcină africană?

Au fost cazuri doar la porcii domestici și la mistreți. Boala este cauzată de un virus care poate apărea oriunde și oricând, iar mortalitatea este de aproape 100%.

Cum se transmite?

Virusul se transmite prin contact direct cu animalele bolnave, după hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie cu carne de porc neverificată veterinar, prin căpușe care au parazitat și animale bolnave. Nu există vaccin împotriva acestei boli. Singurele metode care pot ține boala departe sunt respectarea igienei alimentare, informarea populației și controalele veterinare.

Cum arată un porc bolnav?

Animalul are febră peste 40 grade, pielea se înroșește sau se învinețește, în special la urechi, picioare și abdomen. Animalul nu mănâncă, se împleticește și e apatic. Simptomele apar cu 48 de ore înaintea morții.

Britanicii sunt speriați de o posibilă extindere a bolii dinspre Polonia

Cât rezistă virusul?

Sângele, țesuturile, secrețiile și fecalele de la animalele bolnave sau moarte pot transmite boala. Virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc câteva luni, iar în carnea congelată câteva luni.

Ce faci dacă ai un animal bolnav?

Dacă suspectați că animalul are ASF, anunțați de urgență medicul veterinar. Toate animalele prezente în focar vor fi ucise, iar statul vă despăgubește pentru pierderile suferite. Se va stabili o zonă de carantină, în care vor fi restricții pentru circulația animalelor. Fermele vor fi dezinfectate.

Sursa: click.ro

O boală care ucide porcii s-a răspândit tocmai din Africa până în nordul Europei, iar acum amenință țara noastră și alte state UE. Fermierii români se tem că molima ar răpune mii de animale, înainte de Crăciun, iar veterinarii sunt în alertă maximă. Febra porcină africană (ASF) este o boală care ucide în masă porcii, dar nu afectează oamenii. Numărul focarelor din Europa de Est s-a dublat în timpul verii, iar ucrainenii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri. Acum, maladia este răspândită în Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Lituania, Letonia, Estonia, informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA). De asemenea,…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: