Home / Administratie / Se poate așa ceva? – Cine este Dorel și când a fost el primar la Bârlad?

Se poate așa ceva? – Cine este Dorel și când a fost el primar la Bârlad?

de Simona MIHĂILĂ

Situație pe cât de ridicolă, pe atât de rușinoasă la Primăria Bârlad: placa de marmură pe care au fost gravate numele tuturor șoltuzilor și primarilor pe care i-a avut Bârladul, din 1880 și până în zilele noastre, cuprinde o sumedenie de greșeli.
Cea mai revoltătoare apare în conținutul numelui celui care a condus destinele orașului în legislatura 1996 – 2000. Ex-primarul Doru Gabriel Craus a fost botezat “Craus Dorel Gabriel”.

Este cu atât mai impardonabil cu cât stâlcirea numelui fostului prim-gospodar (decedat în 2012) a fost remarcată încă de acum doi ani, când a fost montată placa “onorifică”, dar toți responsabilii din primărie au ridicat din umeri, privit-o ca pe o banalitate.primar-titi-constantinescu
La fel de indiferent s-a dovedit a fi și primarul demisionar Constantin Constantinescu, in cazul caruia nivelul de empatie ar fi putut fi mai ridicat, având în vedere că era unul dintre cei care avea în comun cu Craus un lucru de care puțini muritori au parte: experiența funcției.
Cum Doru Gabriel Craus nu a avut ocazia de a trăi amărăciunea pocirii numelui său pe o placă al cărei rol ar fi trebuit să fie cinstirea lui, cea care a strâns toată indignarea a fost soția sa, Elisabeta Craus. În numele soțului său, care nu-și putea cere dreptul ca măcar scrierea numelui să-i fie respectată, doamna Craus a încercat pe diverse căi să atragă atenția responsabililor.
Nimeni nu a mișcat vreun deget ca să îndrepte greșeala, până când văduva fostului primar, într-o ultimă încercare disperată, saptamana trecuta, a trimis actualului primar interimar Marin Bunea o scrisoare. Exact în aceste momente, scrisoarea ar trebui să se afle pe masa lui.
“Este greu să descriu în cuvinte cât de dureros e pentru mine, să văd numele soțului meu, scris greșit pe o placă montată în clădirea cea mai reprezentativă a orașului în fruntea căruia a fost ales. O situație care persistă de multă vreme și de care nu-i pasă nimănui. E o lipsă de respect incredibilă! Așa cum lipsit de respect este și gestul de a inscripționa numele incomplete ale altor conducători ai Bârladului, așa cum am văzut pe o altă placă prinsă pe peretele primăriei. Cred că Gabi (ex-primarul Doru Gabriel Craus – n.r.) ar fi fost foarte mâhnit și jignit de neglijența aceasta, îngăduită până și de anumiți oameni din primărie, pe care el i-a ajutat extrem de mult și care nu ar fi fost acolo unde sunt acum, fara sprijinul lui”, a declarat, pentru Est News, Elisabeta Craus.
În scrisoarea trimisă lui Bunea, ea s-a arătat dispusă chiar să suporte cheltuielile de reparare a greșelii. Asta ar mai lipsi ca să ne facem complet de râs!

Uluitor: nu “se știe” cine a realizat placa și nici cât a costat!

Pe placa de marmură mai sunt și alte erori. De nepermis, ținând cont că, la fel ca în cazul lui Craus, nu este vorba de niște informații ale căror precizie are scuza că a fost pervertită de negura vremurilor, întrucât fac parte din istoria relativ recentă a urbei.placa-marmura-primaria-barlad
De altfel, adnotările făcute cu creionul pe placa de marmură (de către cineva avizat) indică și dovada că “scăpările” nu au trecut neobservate. Este vorba de perioadele în care unii primari s-au aflat la conducerea urbei. Practic, din 1978 și până în 1990, pe placa de marmură e un talmeș-balmeș.
Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad, are și o explicație: “Da, se știa de aceste inadvertențe. Am discutat și cu domnul primar Bunea care, din câte am aflat, a avut o discuție cu doamna Craus pe această temă. În zilele care urmează, situația se va remedia. Am luat legătura cu cei de la Bacău, care s-au ocupat de plăcile de marmură montate la primărie. Se rezolvă.”.
Ei, cum sa nu!
Nițuc nu a putut preciza cine sunt “cei” de la Bacău, dacă este o firmă sau o persoană anume, cum au ajuns ei să se ocupe de această lucrare și nici cu cât au fost plătiți. Mai mult, purtătorul de cuvânt a spus că nu știe nici cine anume din primărie s-a ocupat de furnizarea informațiilor inscripționate pe placa rușinoasă montată la loc de cinste în holul principal al Primăriei Bârlad.

de Simona MIHĂILĂ Situație pe cât de ridicolă, pe atât de rușinoasă la Primăria Bârlad: placa de marmură pe care au fost gravate numele tuturor șoltuzilor și primarilor pe care i-a avut Bârladul, din 1880 și până în zilele noastre, cuprinde o sumedenie de greșeli. Cea mai revoltătoare apare în conținutul numelui celui care a condus destinele orașului în legislatura 1996 - 2000. Ex-primarul Doru Gabriel Craus a fost botezat "Craus Dorel Gabriel". Este cu atât mai impardonabil cu cât stâlcirea numelui fostului prim-gospodar (decedat în 2012) a fost remarcată încă de acum doi ani, când a fost montată placa…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: