Home / National / Una dintre cele mai mari companii militare americane a descins la București pentru a discuta echiparea Sistemului Național de Apărare al României

Una dintre cele mai mari companii militare americane a descins la București pentru a discuta echiparea Sistemului Național de Apărare al României

Sorin Encuțescu, secretar de stat, responsabil pentru industria de apărare, s-a întâlnit miercuri cu delegația companiei americane General Dynamics, unul dintre cele mai mari grupuri militare din SUA, pentru a discuta echiparea Sistemului Național de Apărare al României, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre dezvoltarea cooperării industriale și în domeniul dezvoltării industriei de apărare, precum și identificarea unor proiecte și programe de interes comun. Din delegația grupului american au făcut parte unul dintre vicepreședinții General Dynamics, Steven K. Saiget precum și o serie de directori ai gigantului militar. General Dynamics este o companie militară din SUA, al cincilea contractor militar la nivel mondial după venituri. În 2014 compania a raportat o cifră de afaceri de 31 de miliarde de dolari. Compania are 100.000 de angajați la nivel mondial.

După invadarea Crimeei de către Rusia, Europa de Est, respectiv fostele state comuniste, în special Polonia și România, au luat foc. În acest context privirile lor s-au îndreptat către americani, care au început să își întărească prezența în zonă.

Baza NATO de la Deveselu, pe care americanii au susținut-o de acum trei ani, stă ca un ghimpe în ochii rușilor.

Luni, într-o declarație fără precedent, Rusia a avertizat România că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), cerând României și SUA să conștiențizeze “responsabilitatea” montării acestor sisteme și să renunțe la plan “cât nu este prea târziu”.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO) “riscă să devină o provocare gravă la adresa securității internaționale”, a declarat, potrivit Interfax, Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare și controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

“Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forțelor nucleare intermediare”, a acuzat oficialul rus.

“Statele Unite și România trebuie să înțeleagă amploarea reală a responsabilității acestui sistem și să își dea seama că pot renunța la acest plan cât nu este prea târziu”, a adăugat Mihail Ulianov.

Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România și Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie și lungă de acțiune – sisteme interzise prin Tratatul forțelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemulțumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia.

Acordul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA și URSS în 1987 și intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părți să distrugă toate rachetele balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la acuzațiile Moscovei, Președinția Statelor Unite a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF).

În replică la afirmațiile Rusiei, premierul Ponta a declarat: “Rusia tratează țările din jur în dispreț față de legile internaționale și o spun foarte clar, cum am mai spus-o: nu doar că nu ne speriem deloc, ci, dimpotrivă, ne întărăște convingerea că alături de partenerii noștri din NATO ne facem datoria în această zonă, atât de dificilă, dar importantă”.

Sursa: zf.ro

Sorin Encuțescu, secretar de stat, responsabil pentru industria de apărare, s-a întâlnit miercuri cu delegația companiei americane General Dynamics, unul dintre cele mai mari grupuri militare din SUA, pentru a discuta echiparea Sistemului Național de Apărare al României, potrivit unui comunicat de presă. În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre dezvoltarea cooperării industriale și în domeniul dezvoltării industriei de apărare, precum și identificarea unor proiecte și programe de interes comun. Din delegația grupului american au făcut parte unul dintre vicepreședinții General Dynamics, Steven K. Saiget precum și o serie de directori ai gigantului militar. General Dynamics este o companie militară din SUA, al…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

%d blogeri au apreciat: