Home / World / Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost REȚINUT, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Percheziții la sediul central al PLDM și la domiciliul lui Filat

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost REȚINUT, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Percheziții la sediul central al PLDM și la domiciliul lui Filat

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reținut joi și a ajuns la Centrul Național Anticorupție, la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunității sale parlamentare, în urma acuzației de implicare în fraudele de la Banca de Economii, relatează site-ul Moldova.org. 

UPDATE 20:47 – Percheziții la sediul central al PLDM și la domiciliul lui Vlad Filat

Procurorii Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova au descins, joi seară, la sediul central al Partidului Liberal-Democrat (PLDM) și la domiciliul fostului premier Vlad Filat, reținut într-o anchetă privind fraude, informează Unimedia.

Procurorii Centrului Național Anticorupție s-au prezentat joi seară la sediul PLDM din Chișinău, unde efectuează percheziții.

În paralel, au loc percheziții și în casa deputatului liberal-democrat.

Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului și escortat la sediul CNA, de ofițerii instituției, cu un automobil Skoda.

Liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, și susținătorii săi îl așteptau în jurul Parlamentului, însă acesta a reușit să plece neobservat. Potrivit lui Usatîi, Filat este reținut pentru 72 ore.

UPDATE 17:30 – Intrările Parlamentului moldovean, blocate de protestatari pentru a-l împiedica pe Filat să plece

Sute de membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor (PSRM) și ai Partidului Nostru (PN) pichetează clădirea Parlamentului de la Chișinău, blocând intrările pentru a-l împiedica pe fostul premier Vlad Filat să plece, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, relatează site-ul IPN.md.

Liderul PN, Renato Usatîi, a declarat că protestatarii vor acționa în funcție de deciziile și de demisiile de joi. Totodată, Usatîi a dat indicații ca automobilele care pleacă de la Parlament să fie verificate, astfel încât liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, să nu fie lăsat să plece.

Manifestanții de la PSRM și PPPN au mărșăluit joi dimineață pe străzile capitalei, cerând demisia guvernării și restituirea miliardului furat de la băncile moldovene. Deși au ales același traseu, manifestanții s-au deplasat în coloane diferite, la o diferență de jumătate de oră. Ambele coloane au pornit din fața Academiei de Studii Economice, pe strada Bănulescu-Bodoni, blocând circulația parțial sau total, și s-au îndreptat pe bulevardul Ștefan cel Mare, în fața Parlamentului, unde avea loc prima ședință din această sesiune.

În preajma manifestanților se află zeci de polițiști care asigură ordinea publică. Totodată, sediul Legislativului a fost înconjurat de polițiști înarmați cu scuturi și bastoane.

În scuarul Legislativului au fost amplasate ecrane pe care era transmisă în direct ședința Parlamentului. Totodată, manifestanții au uract pe scena amplasată în scuarul Parlamentului și au ținut discursuri în fața mulțimii.

UPDATE 16:22 – Fostul premier moldovean Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară

Parlamentul moldovean a votat joi pentru ridicarea imunității parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM), relatează site-ul Unimedia.info.

Pentru ridicarea imunității deputatului Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

UPDATE 14:22 – Filat: Instituțiile Republicii Moldova sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc

“Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oraș cum se pregătește și cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în fața Parlamentului și pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind scoaterea imunității mele de deputat. Acest show a fost prea scump și mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activității mele am făcut foarte multe greșeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele”, a declarat Vlad Filat, relatează Jurnal de Chișinău în ediția online.

“Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forțându-l pe acest Shor să semneze o dispoziție, să se eschiveze de la responsabilitate. Până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii vor ca cei vinovați să plătească. Dar oamenii au nevoie de o țară. O țară în care instituțiile funcționează legal și nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Și aici sunt nevoit să accept că instituțiile statului sunt acaparate”, a adăugat el.

“Spuneam în debutul ședinței de azi, ca replică lui Voronin, care este și el folosit de Plahotniuc când este nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii din comisie a fost să se voteze pentru ridicarea imunității ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez. Sper că procesul va fi echitabil și că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția. Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacție țara în care trăim”, a adăugat liderul PLDM.

“Mă adresez către cei care-l servesc pe Plahotniuc: CNA, PG, presa: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puțin pentru fiecare dintre voi – atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viața publică, țara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoștință de cauză”, a spus Filat.

Liderul PLDM nu exclude că Plahotniuc are o înțelegere cu liderul prorus al Partidului Nostru, Renato Usatîi, și cu liderul comunist Vladimir Voronin privind provocarea alegerilor anticipate, prin care să urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

“Nu exclud că, împreună cu rușii, el o să organizeze alegeri și după alegeri poate să schimbe și parcursul țării, pentru că el în Europa nu are cum să supraviețuiască”, a conchis Filat, care la finalul discursului și-a cerut iertare de la întreg poporul Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, este implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, a declarat joi procurorul general Corneliu Gurin, de la tribuna centrală a Parlamentului.

Procurorul general a cerut Legislativului ridicarea imunității parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat.

“Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcția de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcția de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federația Rusă, dar și pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri și mijloace bănești în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcționarii publici din Guvern, dar și din alte structuri de stat, să ia decizii și să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acțiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acțiuni a statului până la 33,3%, plus o acțiune și preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

“Ținând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deținută, va întreprinde acțiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influențarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voință de a se prezenta organului de urmărire penală”, se menționează în sesizare.

Cererea privind ridicarea imunității urmează să fie examinată de Comisia parlamentară pentru Numiri și Imunități.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din ...

The New York Times anunță că o susține pe Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA

Cotidianul The New York Times ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: