Google+
Home » Sanatate » Nu vă panicați! Porcii noștri sunt sănătoși!

Nu vă panicați! Porcii noștri sunt sănătoși!

de Răzvan CĂLIN

Nici în județ și nici în restul țării nu au fost semnalate cazuri sau suspiciuni de focare de febră porcină africană.

Alerta apărută la nivel internațional în legătură cu extinderea focarelor de febră porcină africană pe teritoriul Europei nu trebuie să-i îngrijoreze pe vasluieni. Autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că atât pe raza județului, cât și la nivelul întregii țări nu există semnalate focare ale acestei maladii, nici măcar suspiciuni.
”Nu putem vorbi de așa ceva pe teritoriul țării noastre, fie el și la nivelul de suspiciuni”, a conchis sec Traian Petcu, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui.
Totuși, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a dispus luarea unor măsuri la nivelul întregii țări, însă cu preponderență în opt județe de la granița cu Ucraina și Moldova – Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea – unde se verifică la frontieră toate transporturile de produse alimentare. De anul viitor, informează ANSVSA, această măsură va fi aplicată la nivelul întregii țări.
Febra porcină africană (ASF) este o boală care ucide în masă porcii, dar nu afectează oamenii. Boala este cauzată de un virus care poate apărea oriunde și oricând, iar mortalitatea este de aproape 100%.
Acum, maladia este răspândită în Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Lituania, Letonia, Estonia, informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA). De asemenea, câteva cazuri s-au înregistrat și în Sardinia (Italia). În prezent, se apropie cu repeziciune de granițele mai multor state din UE, inclusiv România. Primele focare au fost în Georgia, în 2007, de unde s-au răspândit cu rapiditate spre țările baltice și spațiul ex-sovietic. În luna mai 2015, erau 403 focare, iar la sfârșitul lunii august erau deja 930.

Comments

comments

de Răzvan CĂLIN Nici în județ și nici în restul țării nu au fost semnalate cazuri sau suspiciuni de focare de febră porcină africană. Alerta apărută la nivel internațional în legătură cu extinderea focarelor de febră porcină africană pe teritoriul Europei nu trebuie să-i îngrijoreze pe vasluieni. Autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că atât pe raza județului, cât și la nivelul întregii țări nu există semnalate focare ale acestei maladii, nici măcar suspiciuni. ”Nu putem vorbi de așa ceva pe teritoriul țării noastre, fie el și la nivelul de suspiciuni”, a conchis sec Traian Petcu, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: