Home / Justitie / Șeful Poliției Rutiere Bârlad reacționează: “Să spună mersi că nu a fost amendat!”

Șeful Poliției Rutiere Bârlad reacționează: “Să spună mersi că nu a fost amendat!”

de Simona MIHĂILĂ

Întrucât articolul “Noi nu avem nevoie de Poliție Rutieră ” apărut în ediția noastră de marți, în cadrul rubricii de pamflet “Bârladul sub lupă”, a stârnit câteva comentarii în rândul celor care nu înțeleg că unde-i lege nu-i tocmeală, revenim cu o serie de clarificări. Nu atât pentru ei (căci numărul lor este nesemnificativ, în acest caz), cât mai ales pentru a sublinia încă o dată că încălcarea regulilor de circulație pune vieți în pericol.

Articolul nostru s-a vrut a fi un semnal de alarmă adresat în special polițiștilor rutieri, singurii care pot pune punct haosului din trafic și cei în care oamenii de bună credință își pun speranțele. Numai că am dat într-o parte și s-a auzit “au!” din alta: șoferul care a încălcat legea nu a înțeles unde a greșit atunci când și-a lăsat mașina în carosabil si a blocat banda de circulație. A afirmat că a fost cât se poate de îndreptățit să procedeze așa, pentru simplul motiv că a făcut pană.
finaru_costica13Dacă nu a citit Codul Rutier înainte de a-și obține permisul de conducere, îl lămurește, în cele ce urmează, comisarul-șef Costică Fânaru, șeful Biroului de Poliție Rutieră Bârlad: “Conform legii, trebuia să scoată mașina în afara carosabilului, dacă exista această posibilitate. Dacă nu, să o tragă cât mai aproape de marginea drumului, până se remediază defecțiunea sau până vine cineva să ridice autoturismul. Indiferent daca o scoate din carosabil ori o lasa acolo, cea mai importanta obligatie a unui sofer aflat intr-o asemenea situatie, este sa semnalizeze masina. Deci: era obligat să o semnalizeze cu triunghiul reflectorizant, care trebuie să se afle în dotarea autoturismului, nu trebuie sa-i lipseasca din masina. Aceste reguli sunt valabile pentru orice fel de accident: pană, explozie de cauciuc, dacă rămâne fără combustibil etc.”
Șeful de la Poliție Rutieră mai spune că nu exista nicio scuză ca mașina să rămână în carosabil: “Nu trebuia să blocheze banda de circulație. Dacă ajungea agentul de circulație în zonă, l-ar fi sancționat pentru oprire regulamentară. Articolul 108, alineat 1, punctul 8 spune clar: 2-3 puncte amendă. Deci conducătorul auto era în culpă, era contravenient. Iar dumneavoastră ați sesizat corect. Asa ca soferul a avut noroc că nu a trecut poliția pe acolo”.
Aceleași argumente au fost invocate și de comisarul-șef Ioan Vârlan, șefului Serviciului Județean de Poliție Rutieră Vaslui: “Legislația e clară: în cazul unui eveniment rutier, când conducătorul auto este în imposibilitatea de a mai mișca mașina, este obligatoriu să o semnalizeze cu triunghi reflectorizant și cu lumini de avarie. După care să anunțe un service autorizat pentru a ridica autoturismul”.
Dacă lămuririle oferite de cele mai avizate persoane din județ în domeniul circulației rutiere nu sunt suficiente, îl invităm pe șoferul indignat că și-a văzut mașina dată la ziar, dar si pe “expertii” care i s-au alaturat, să lectureze textul legii. Bibliografia este simplă: Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002.
La articolul 156, acesta spune așa: “Dacă un autovehicul sau o remorcă a rămas în pană pe partea carosabilă a drumului și nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului este obligat să pună în funcțiune luminile de avarie și să instaleze triunghiurile reflectorizante”.
Fotografiile surprinse de reporterii noștri arată clar că autoturismul lăsat în drum nu era semnalizat nici cu lumini de avarie și nici cu triunghiuri reflectorizante.
În acest caz, oamenii legii, la fel ca orice participant la trafic, fie că este vorba de pietoni sau șoferi, pot considera că este vorba de parcare/oprire/staționare neregulamentară. Și nu una oricare, ci una care a blocat circulația pe bandă.

Citeste si: Pustiule, cine ti-a dat tie permis de conducere?

de Simona MIHĂILĂ Întrucât articolul "Noi nu avem nevoie de Poliție Rutieră " apărut în ediția noastră de marți, în cadrul rubricii de pamflet "Bârladul sub lupă", a stârnit câteva comentarii în rândul celor care nu înțeleg că unde-i lege nu-i tocmeală, revenim cu o serie de clarificări. Nu atât pentru ei (căci numărul lor este nesemnificativ, în acest caz), cât mai ales pentru a sublinia încă o dată că încălcarea regulilor de circulație pune vieți în pericol. Articolul nostru s-a vrut a fi un semnal de alarmă adresat în special polițiștilor rutieri, singurii care pot pune punct haosului din…

Review Overview

About Mihai Vasile

One comment

  1. Dar pe str.Republicii in fata notariatului d-nei Fanaru unde stationeaza deseori masina sefului Politiei Rutiere se poate intelege ca a facut pana? Nu s-a vazut niciodata amplasat triunghiul reflectorizant in fata sau in spatele masinii si nici avariile aprinse pana se termina bateria….Cam dese penele nesemnalizate d-le comisar.

x

Check Also

Trenul cu locomotivă tricoloră va fi întâmpinat și în acest an de bârlădeni

Trenul Unirii va sosi și astăzi ...

Sponsorizare de 10.000 lei pentru CSC nr.2 Bârlad

Lăudabil! Curtea Complexului de Servicii Comunitare ...

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: