Google+
Home » Monden » Cel mai sărac scriitor din România

Cel mai sărac scriitor din România

Dan C. Mihăilescu: “Radu Aldulescu este cel mai puternic scriitor debutant după 1989”. Cu toate acestea, Aldulescu riscă să doarmă în stradă, la acest debut de sezon rece. “Ești cel mai sărac scriitor din România?” “Mulți sunt săraci, dar eu… da, s-ar putea spune că sunt cel mai sărac”. 

Aldulescu a debutat la 17 ani, cu o povestire pe două pagini în revista Amfiteatru, în anul 1973, alături de studentul Adrian Năstase.

“După acel moment nu mi s-a mai publicat nimic pe timpul celeilalte ere”, spune scriitorul.

A primit premiul Uniunii Scriitorilor

Imediat după 1990, Radu Aldulescu a lucrat în presa cotidiană, iar viața lui părea să intre pe un drum drept. Dar în 1993 a debutat ca romancier cu “Sonată pentru acordeon”. A primit premiul Uniunii Scriitorilor și… “M-am gândit că trebuie să devin scriitor, că am ceva de spus în literatură”.

A renunțat la orice altă activitate și s-a dedicat scrisului. “În vara anului 1996 eram îndreptățit să mă numesc scriitor. Îmi apăruseră două romane bine primite de critică, iar cineva îmi semnalase o recenzie în «Le monde de livre», din care îmi amintesc cuvintele: «le plus grande prozateur roumain…». Peste vreo cinci ani aveam să mă întâlnesc cu domnul Edgar Reichmann, care a scris acea recenzie la romanul «Amantul colivăresei». M-a întrebat: «Ți-a folosit la ceva ce am scris atunci despre tine?» I-am răspuns afirmativ, deși foloasele n-au fost cele la care s-ar fi gândit el sau oricine altcineva: avantaje materiale. Nici eu nu am insistat pentru a obține așa ceva, pe de-o parte, nici nu s-a găsit nimeni pentru a-mi oferi, pe de altă parte”.

«Mi-e greu să dau din coate»

Pe scurt, și-a scris cele nouă romane în sărăcie, pentru fiecare editare și reeditare primește cam 2.000 de lei, a luat premiul Uniunii Scriitorilor (USR) în valoare de 3.000 de lei, dar asta se întâmplă o dată pe an…

În rest? Și-a scris cărțile prin diferite cămăruțe pe care le-a obținut cum a putut (“Mi-e greu să dau din coate, să mă zbat”), până a ajuns, relativ recent, într-o cameră cu zăbrele la geam, Radu Aldulescu îi spune “celulă”, din sediul Asociației Scriitorilor din București, aflat sub tutela Uniunii Scriitorilor.

Uniunea Scriitorilor i-a trimis însă o veste tristă săptămâna trecută: trebuie să părăsească și acest spațiu… care este al Uniunii Scriitorilor. “Nu am unde să merg. Voi dormi în stradă”.

Marele Premiu la Festivalul de la Veneția

Radu Aldulescu a scris “Sonată pentru acordeon”, “Amantul colivăresei”, “Îngerul încălecat”, “Istoria unui ținut de verdeață și răcoare”, “Proorocii Ierusalimului”, “Mirii Nemuririi”, “Ana Maria și îngerii”, “Cronicile genocidului” și “Istoria Regelui Gogoșar”. Este un scriitor tradus în franceză și maghiară. A scris scenariul filmului Terminus Paradis care a obținut Marele Premiu al juriului la Festivalul de la Veneția.

Sursa: libertatea.ro

Comments

comments

Dan C. Mihăilescu: “Radu Aldulescu este cel mai puternic scriitor debutant după 1989”. Cu toate acestea, Aldulescu riscă să doarmă în stradă, la acest debut de sezon rece. “Ești cel mai sărac scriitor din România?” “Mulți sunt săraci, dar eu… da, s-ar putea spune că sunt cel mai sărac”.  Aldulescu a debutat la 17 ani, cu o povestire pe două pagini în revista Amfiteatru, în anul 1973, alături de studentul Adrian Năstase. “După acel moment nu mi s-a mai publicat nimic pe timpul celeilalte ere”, spune scriitorul. A primit premiul Uniunii Scriitorilor Imediat după 1990, Radu Aldulescu a lucrat în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: