Google+
Home » Invatamant » Profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu „ataca” Vasluiul – Trilogia „Istoria Bârladului”, lansată și în capitala de județ

Profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu „ataca” Vasluiul – Trilogia „Istoria Bârladului”, lansată și în capitala de județ

de Roxana NĂSTASĂ

După ce a fost lansată în orașul său, “Istoria Bârladului”, cea mai completă monografie a urbei, apărută în trei volume, a fost lansată și la Vaslui. Într-un mediu propice unui astfel de eveniment, la Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul” s-au adunat elevi, profesori și istorici care au apreciat lucrarea de peste 3.000 de pagini a autoarei Oltea Rășcanu-Gramaticu.

Sala de evenimente a bibliotecii s-a dovedit neîncăpătoare vineri. Oameni de cultură, profesori, reprezentanți de instituții, elevi și vasluieni iubitori de carte, dar și profesori universitari din Iași, au fost prezenți la lansarea lucrării „Istoria Bârladului”. Într-o atmosferă caldă și prietenească au vorbit academicianul Victor Spinei din Iași, prof. univ. dr. Nicolae Crețu din Iași și vasluienii prof. Dan Ravaru și dr. Laurențiu Chiriac. Au povestit, au glumit și au apreciat munca celei care, devotată de orașul ei, a făcut o documentație bogată și a scris această monografie cu mult material, dar și cu mult suflet.

“E greu să documentezi o astfel de carte, dar nu e greu să răzbați dacă provii dintr-un oraș mic. Asta a demonstrat-o autoarea acestei monografii și merită toată prețuirea”, a spus Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene, cel care a fost și moderatorul evenimentului.

„Ideea de monografie eu o îmbrățișez întotdeauna pentru că este nevoie de ea. În această monografie, informația este enormă, iar valoarea lucrării e impresionantă. Capitolul cel mai impunător este cel dedicat personalităților, care uimește prin varietate, după cum la fel de important este și cel dedicat presei bârlădene”, a spus profesorul Dan Ravaru.

Cuvinte frumoase a avut și Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean: „Această trilogie a Bârladului se cuvenea unui oraș cu o efervescentă viață culturală, cu zone de îndelungată istorie. Doamna profesoară Oltea Rășcanu Gramaticu este o bună analistă și a înglobat bine în această trilogie viața culturală, spirituală, viața presei, precum și capitole legate de medicină, geografie și literatură a orașului. Bârladul este un oraș cu senectutea tradiției și cu voiciune culturală, un periplu al unei dureri înăbușite și era firesc ca acumulările să fie undeva scrise”.

lansare istoria Barladului 5Profesorul universitar Nicolae Crețu, a numit această trilogie, „cartea de identitate a Bârladului”: “Această distinsă doamnă profesoară este acel spiriduș care nu se mulțumește cu comodități culturale. A știut să adune în trilogie și în jurul ei oameni care au ceva de spus. Acum, Bârladului i s-a dat o carte de identitate”.

La final, autoarea a mulțumit pentru a aprecieri și a donat Bibliotecii Județene cele trei volume. Câteva volume a donat și academicianul Victor Spinei, lucrări de care se vor putea bucura iubitorii de lectură.

“De fiecare dată întâlnirea cu publicul este frumoasă și e o bucurie imensă pentru cel care lansează. Am mai spus, trebuie să ai pasiune și o doză de nebunie să scrii fără să știi unde ajungi. Cărțile mele sunt mărturii ale unui suflet care vrea să lase ceva în urmă, pentru că trebuie să mai dăm din când în când.  A fost o zi frumoasă, însorită în inima mea, indiferent de vremea de afară. Închei cu îndemnul:  să fim mai buni!”,  a spus profesoara Oltea Rășcanu-Gramaticu.

„Istoria Bârladului” este o nouă ediție de autor în care se prezintă continuitatea așezării din această zonă a Moldovei meridionale, din cele mai îndepărtate timpuri. În primul volum, autoarea abordează subiecte ca geneza orașului și controversele legate de acest moment, aspecte economice, socio-politice și culturale, evoluția Bârladului în epoca modernă, în epoca contemporană, Bârladul în perioada regimului totalitar și perioada post-decembristă.

Volumul al II-lea face referiri la cele trei instituții fundamentale ale statului – armata, biserica, cultura – cu accent deosebit asupra unităților militare bârlădene la Războiul de Independență, Primul și Al Doilea Război Mondial.

Al treilea volum prezintă activitatea culturală a Bârladului contemporan, învățământul, presa, instituțiile culturale și manifestările artistice, un loc special ocupând „Dicționarul personalităților bârlădene”.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: