Home / Business / Romania, a doua inflatie negativa din UE in septembrie

Romania, a doua inflatie negativa din UE in septembrie

17 dintre cele 28 de state membre UE au inregistrat o inflatie negativa in septembrie 2015, comparativ cu luna similara din 2014, potrivit Eurostat. 

Romania a avut a doua inflatie negativa din UE.

Rata anuala a inflatiei atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana, s-a situat la minus 0,1% in septembrie, o revenire in teritoriul negativ dupa cresterea de 0,1% din august.

Tarile cu cea mai mare rata anuala a inflatiei au fost Malta (1,6%), Belgia, Portugalia si Suedia (toate cu o crestere anuala a preturilor de 0,9%).

In schimb, cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in Cipru (minus 1,9%), Romania (minus 1,5%) si Spania (minus 1,1%).

In cazul zonei euro, cel mai mare impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,71 pp) si a combustibilului pentru incalzire (minus 0,25 puncte procentuale), iar cel mai mare impact pozitiv asupra cresterii preturilor a fost din partea restaurantelor si cafenelelor (0,12 puncte procentuale), legumelor (0,11 puncte procentuale) si tigarilor (0,08 puncte procentuale).

Potrivit INS, in Romania, inflatia anuala s-a mentinut in teritoriul negativ in septembrie, la minus 1,7%, in urcare de la minus 1,9% in august, iar cea lunara a fost de 0,26%.

BNR a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru 2015, aceasta urmand sa se mentina in teritoriu negativ in urmatoarele trei trimestre, iar apoi sa revina in teritoriu pozitiv, a declarat, pe 4 august, guvernatorul Isarescu.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

17 dintre cele 28 de state membre UE au inregistrat o inflatie negativa in septembrie 2015, comparativ cu luna similara din 2014, potrivit Eurostat.  Romania a avut a doua inflatie negativa din UE. Rata anuala a inflatiei atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana, s-a situat la minus 0,1% in septembrie, o revenire in teritoriul negativ dupa cresterea de 0,1% din august. Tarile cu cea mai mare rata anuala a inflatiei au fost Malta (1,6%), Belgia, Portugalia si Suedia (toate cu o crestere anuala a preturilor de 0,9%). In schimb, cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bulgaria da din nou clasa Romaniei cu statiunile de la Marea Neagra. Topul celor mai ieftine destinatii din Europa

Statiunea Sunny Beach din Bulgaria ...

Nori negri la Rulmenți Bârlad! Se vorbește de un nou val de disponibilizări

Răzvan CĂLIN Nori negri s-ar ...

Generăleasa Placinta și ideile minunate! Soluția elegantă prin care elevii de la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” le-au transmis autorităților locale că școala are nevoie de bani!

Preparatele au fost prezentate aleșilor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: