Home » Social » Șansă uriașă pentru vasluienii cu credite în valută

Șansă uriașă pentru vasluienii cu credite în valută

de Marian MOCANU

O șansă uriașă pentru aproape toți vasluienii care au credite în valută: conform unui proiect de lege persoanele care au credite în valută le vor putea converti în credite în lei. Mai mult, oamenii vor beneficia de o micșorare a sumei datorate cu 15%. Pentru ca și băncile să fie de acord cu această măsură statul va garanta jumătate din valoarea creditelor convertite.

Guvernul pregătește un set de măsuri pentru a veni în sprijinul românilor ce au credite în valută și care, din cauza cursului valutar sau a ratei crescute a dobânzii, nu le mai pot achita, riscând să fie executați siliți de bănci. Conform unui proiect de lege transmis spre discutare și adoptare Camerei Deputaților, băncile comerciale vor putea să convertească creditele în valută în lei. Mai mult, reducerea cu 15% a sumei rămase de plată, procentaj rezultat în urma diferențelor foarte mari de curs valutar existente de la data contractării împrumutului. Pentru a convinge băncile să facă această conversie, statul, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor, va garanta jumătate din creditul convertit.

Condițiile pentru debitor sunt ca respectiva valută să se fi apreciat cu cel puțin 50% față de leu, iar gradul de îndatorare al debitorului să fi ajuns la cel puțin 60%. De asemenea, pentru a beneficia de această schemă de sprijin, împrumutatul nu trebuie să aibă datorii către bancă mai vechi de 30 de zile. Programul este benevol, atât pentru beneficiari cât și pentru bănci, iar valoarea totală a garanțiilor emise de bănci se ridică la un miliard de lei.

Proiectul de lege a fost inițiat de Ministerul Finanțelor și depus la Parlament. Ideea este mai veche, dar, de data aceasta, proiectul Guvernului nu mai impune vreun prag de venituri al debitorului pentru ca acesta să beneficieze de schema de sprijin. Măsura ar veni în ajutorul în mod special pentru cei cu credite în franci elvețieni, valută care s-a apreciat cu mai mult de 50% în perioada 2007-2015.

de Marian MOCANU O șansă uriașă pentru aproape toți vasluienii care au credite în valută: conform unui proiect de lege persoanele care au credite în valută le vor putea converti în credite în lei. Mai mult, oamenii vor beneficia de o micșorare a sumei datorate cu 15%. Pentru ca și băncile să fie de acord cu această măsură statul va garanta jumătate din valoarea creditelor convertite. Guvernul pregătește un set de măsuri pentru a veni în sprijinul românilor ce au credite în valută și care, din cauza cursului valutar sau a ratei crescute a dobânzii, nu le mai pot achita,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor