Home / Social / Violența domestică, la ordinea zilei

Violența domestică, la ordinea zilei

de Roxana NĂSTASĂ

Violența domestică e un fenomen tot mai prezent în județ. Sute de femei și copii trec anual prin Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în familie și alte sute rămân în continuare să suporte bătaia soților fără ca nimeni să știe. Anul acesta, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, 127 de persoane, mai exact 47 de femei și 80 de copii au pășit pragul centrului din Bârlad după ce au fost victime ale violenței domestice. Nu se mai pun însă la socoteală sutele de femei care nu spun nimănui chinurile prin care trec ele și copii lor și nu sesizează nicio autoritate.

sediu-dgas1Nu există zi în care cei de la DGASPC Vaslui să nu fie sesizați despre cel puțin un caz cu victime ale violenței în familie. Așa se face că, pe parcursul unui an, sute de femei și copii intră în Centrul de urgență pentru victime ale violenței în familie din cadrul DGASPC Vaslui, unde primesc îngrijire și consiliere. Potrivit reprezentanților DGASPC, 127 de persoane au pășit în Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în familie din Bârlad, în acest an. Mai exact, 47 de femei, care n-au mai putut suporta bătaia. Lor li s-au alăturat 80 de copii, chinuiți și ei de o viață în care bătaia a fost la ordinea zilei. Nu mai luăm în calcul sutele de persoane care nu părăsesc domiciliul conjugal. Teama de soț, de “gura lumii”, situația financiară precară fac pe cele mai multe dintre femei să nu-i părăsească pe cei care, zilnic, le oferă lor și copiilor lor câte o „porție” de lovituri și vorbe urâte.

Asistență pentru victimele violenței în familie

Pentru persoanele care nu știu, există un Centru de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie, aflat în subordinea DGASPC, care are scopul de a preveni și combate violența în familie. Acest centru asigură gratuit, pe o perioadă determinată, asistență familială, atât mamei, cât și copilului aflat în îngrijirea acesteia, asistență medicală, iar atunci când situația o cere, hrană, cazare, consiliere psihologică și consiliere juridică. Sesizarea cazurilor se poate face pe linia TEL VERDE – serviciu disponibil non-stop, la poliție sau jandarmi sau alte instituții implicate în prevenirea și combaterea violenței în familie. Semnalarea poate fi făcută de victime sau rudele ori cunoștințele acestora.
Prin acest serviciu persoanele asistate beneficiază de primire în regim de urgență și găzduire temporară pentru o perioada determinată cuprinsă între 7 și 60 de zile, cu posibilitate de prelungire până la 90 de zile, iar în situațiile excepționale până la 180 de zile, în limita capacității de 20 de locuri. De asemenea, persoanele asistate beneficiază de asistență și îngrijire, consiliere juridică și psihologică, oferind sprijin în vederea adaptării la o viață activă și a realizării inserției sociale și profesionale a victimei.
„Prin furnizarea serviciilor în cadrul centrului se urmărește reducerea fenomenului violenței în familie, diminuarea izolării sociale, creșterea șanselor de reintegrare socială, facilitarea accesului la servicii, completarea gamei de servicii oferite acestor beneficiari (consiliere psihologică, socială, juridică), modificarea atitudinii comunității vizavi de problematica violenței în familie. Familia în care se manifestă violența domestică nu este una de tip standard, cu profil bine definit, dar regăsim trăsături comune. Familii afectate de violență se regăsesc în toate straturile sociale, indiferent de nivelul de școlarizare, poziția socială, vârstă sau etnie. În general, familiile în care se manifestă violența se confruntă cu: dezechilibre de comunicare, instabilitate, stări de tensiune nervoasă, discuții în contradictoriu cu caracter repetitiv, violențe verbale (uneori reciproce), ce determină în final alterarea climatului familial. Ostilitatea devine manifestata și violențele verbale sau amenințările se materializează sub forma violenței fizice. Acest tipar se regăsește în mai toate cazurile de violență familială”, ne-a declarat Irina Cîmpeanu, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Vaslui.

de Roxana NĂSTASĂ Violența domestică e un fenomen tot mai prezent în județ. Sute de femei și copii trec anual prin Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în familie și alte sute rămân în continuare să suporte bătaia soților fără ca nimeni să știe. Anul acesta, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, 127 de persoane, mai exact 47 de femei și 80 de copii au pășit pragul centrului din Bârlad după ce au fost victime ale violenței domestice. Nu se mai pun însă la socoteală sutele de femei care nu spun nimănui chinurile prin…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Prognoze sumbre: peste 5.000 de șomeri în privat, reduceri de personal și tăieri de salarii la bugetari

de Dănuț CIOBANU  Situația economică de la nivelul județului ...

AJPIS Vaslui va plăti indemnizația de sprijin pentru micile afaceri afectate de criza COVID-19

Începând de astăzi, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspectie ...

Echipamente de protecție și materiale dezinfectante, donate Spitalului Huși de episcopie

Episcopia Hușilor a donat spitalului municipal din localitate cantități ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: