Google+
Home » Sanatate » Ce trebuie să facă bolnavul de hepatita C ca să beneficieze de tratament fără interferon

Ce trebuie să facă bolnavul de hepatita C ca să beneficieze de tratament fără interferon

de Roxana NĂSTASĂ

Unii dintre vasluienii bolnavi de hepatită C vor putea beneficia de tratament fără interferon. Vizați de noua terapie sunt doar pacienții cu forme avansate ale bolii (stadiu de fibroză F4).

O comisie din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va stabili exact care bolnavi vor fi eligibili pentru a primi tratamentul fără interferon. Ce va conta în acest caz va fi rezultatul analizelor pe care pacienții le vor face, în mod gratuit, doar într-o serie de laboratoare desemnate de CNAS. Pentru moment, nu se știe despre ce laboratoare este vorba. Ceea ce se cunoaște însă deja este faptul că tratamentul va putea fi prescris doar în nouă centre universitare din țară, aflate în București, Cluj, Sibiu, Craiova, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Timișoara și Oradea. Astfel, pacienții vasluieni diagnosticați cu aceste stadii ale bolii, în laboratoarele acreditate, vor merge la Iași, pentru a le fi prescris noul tratament, întrucât este cel mai apropiat centru de Vaslui.

Ce trebuie să conțină dosarul

Pe site-ul CNAS, la secțiunea „Informații pentru asigurați – medicamente – tratament fără interferon”, este afișată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigațiile paraclinice – hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncția biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienților cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă șase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării.

De asemenea, pacienții vor completa o cerere-tip prin care își iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic. Odată completat, dosarul va fi trimis la casa de asigurări de sănătate cu care medicul curant se află în relație contractuală, în cazul de față Iași. De aici, dosarul va fi transmis către CNAS, unde dosarul va fi analizat și va primi aviz favorabil sau decizie de respingere.

Reguli pe care pacienții trebuie să le respecte

Pe site-ul CNAS, a fost publicată și o scrisoare, adresată pacienților, prin care li se spune ce obligații au, odată ce au fost acceptați pentru tratament: “Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmați conștiincios, să luați medicamentele zilnic, la oră fixă și în cursul mesei și să nu consumați alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariția unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-și facă pe deplin efectul). Înainte să începeți tratamentul, solicitați clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum și cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveți neclarități. O altă condiție esențială pentru reușita tratamentului este să vă monitorizați tratamentul mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultații, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveți reacții adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune”.

De asemenea, este specificat faptul că la controlul lunar și la sfârșitul tratamentului, pacientul trebuie să înmâneze medicului curant cutiile goale ale medicamentelor, pentru ca acesta să poată confirma că pacientul a luat medicamentele în proporție de 100%.

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: