Home / National / Curtea Constituțională a decis: Contribuabilul trebuie să primească dobândă pentru sumele plătite nejustificat de la data plății

Curtea Constituțională a decis: Contribuabilul trebuie să primească dobândă pentru sumele plătite nejustificat de la data plății

Cetățenii care plătesc în mod nejustificat anumite sume la stat trebuie să primească, la restituirea sumei, dobânda aferentă întregii perioade de reținere, contrar actualelor prevederi din Codul de procedură fiscală, a decis marți Curtea Constituțională. 

Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere, marți, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 124 alineatul 1 raportate la cele ale articolului 70 din Ordonanța Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală conform cărora “pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art.117 alin.(2) și (21) sau la art. 70, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor”.

Potrivit articolului 70 alineatul 1 din Ordonanța Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală “cererile depuse de către contribuabil potrivit prezentului cod se soluționează de către organul fiscal în termen de 45 de zile de la înregistrare”. În alineatul 2 al aceluiași articol se precizează că “în situațiile în care, pentru soluționarea cererii, sunt necesare informații suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungește cu perioada cuprinsă între data solicitării și data primirii informațiilor solicitate”.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile articolului 124 alineatul 1, raportate la cele ale articolul 70 din Ordonanța Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală sunt neconstituționale.

“Curtea a reținut că normele criticate generează îmbogățirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilității folosirii sumei de bani percepută nelegal și privarea persoanei de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume. Această pierdere este direct proporțională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plății sumei nedatorate și data restituirii acesteia și are drept consecință încălcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art. 44 din Constituție”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție- Secția de contencios administrativ și fiscal. Argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

Sursa; mediafax.ro

Cetățenii care plătesc în mod nejustificat anumite sume la stat trebuie să primească, la restituirea sumei, dobânda aferentă întregii perioade de reținere, contrar actualelor prevederi din Codul de procedură fiscală, a decis marți Curtea Constituțională.  Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere, marți, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 124 alineatul 1 raportate la cele ale articolului 70 din Ordonanța Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală conform cărora "pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art.117 alin.(2) și (21) sau la art. 70, după…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

%d blogeri au apreciat: