Home / Social / Deltaplanul căzut ieri lângă Costești, folosit pentru traficul de droguri!

Deltaplanul căzut ieri lângă Costești, folosit pentru traficul de droguri!

de Răzvan CĂLIN și Marian MOCANU

UPDATE: O echipă mixtă formată din lucrători ai mai multor instituții a fost formată pentru a desluși toate misterele legate de cazul motodeltaplanului prăbușit lîngă satul Costești și descoperit miercuri dimineață de un pădurar. Polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vaslui, lucrători ai Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), Poliția de Frontieră, dar și o echipă de la Serviciul Român de Investigații sunt implicați în rezolvarea acestui caz. Anchetatorii iau în calcul diferite ipoteze, însă se pare că cea mai plauzibilă ar fi că deltaplanul ar fi fost folosit de rețelele infracționale ce acționează pe ambele maluri ale Prutului. Tocmai de aceea este analizată posibilitatea ca aparatul descoperit lângă Costești să fi transportat chiar droguri de mare risc. Cercetările în acest caz încă nu au fost încheiate. Vă vom ține la curent cu evoluția anchetei.

Descoperirea a fost făcută de localnicii din zonă, cei care l-au anunțat pe pădurarul care se ocupa de pădure.

Miercuri dimineață, în jurul orei 9.30, autoritățile din Vaslui au intrat în alertă după ce s-a primit pe 112 un apel prin care s-a anunțat descoperirea unui deltaplan căzut într-o pădurice de pe raza comunei Costești. Apelul a fost efectuat de pădurar care, la insistențele localnicilor, a mers la fața locului pentru a vedea și el grozăvia.deltaplan_cazut (1)

Primii care au ajuns la fața locului au fost echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Podul Înalt” Vaslui.  Sublocotenentul Ionuț Roșu, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a declarat: ”Într-adevăr, la fața locului am descoperit în acel lăstăriș un deltaplan care era avariat. La prima vedere, s-ar părea că aparatul de zbor era mai mult unul de producție proprie, ca să spunem așa. Adică, nu părea a fi un aparat de serie, produs într-o fabrică de profil, ci mai degrabă unul făcut în regie proprie din diferite piese adunate. Deltaplanul prezenta semne că era avariat”.

În scurt timp, la fața locului și-au făcut apariția și echipe ale IPJ Vaslui și de la Poliția de Frontieră, instituții care au declanșat o anchetă în acesta caz. Întrucât evenimentul s-a produs în afara ariei de responsabilitate a polițiștilor de frontieră, respectiv la mai mult de 60 de km de graniță, aceștia și-au declinat competența: „Noi am asigurat sprijin logistic, dar ancheta a fost predată Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vaslui”, a declarat inspector principal de poliție Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Vaslui.

În momentul de față, la fața locului a sosit și o echipă a Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviatiei Civile (CIAS).

„Polițiștii din cadrul mai multor structuri a IPJ Vaslui investighează cauzele accidentului în care a fost implicat un motodeltaplan descoperit căzut într-o lizieră din extravilanul localității Costești. Un lucru este cert, la fața locului nu au fost descoperite indicii care să arate că ar existând vreo victimă ca urmare a prăbușirii aparatului de zbor”, a declarat Loredana David, purtătorul de cuvând al IPJ Vaslui.

Cum pe aparat era o inscripție cu caractere chirilice, s-a tras concluzia că acesta ar fi de fabricație rusească. Până acum nu a fost depistat pilotul motodeltaplanului, semn că este posibil ca acesta să fi scăpat nevătămat, dar nu a vrut să dea ochii cu autoritățile și, în consecință, a fugit de la fața locului. Anchetatorii iau în calcul și varianta ca acest aparat să fi fost folosit de către contrabandiștii de țigări care acționează pe ambele maluri ale Prutului.

Nu este primul caz în care s-a încercat trecerea peste graniță a marfărilor de contrabandă prin această metodă. În urmă cu un an, două persoane – Vasile Guțanu și Tudor Guzun – au fost arestate după ce au fost prinse în timp ce încercau să treacă granița cu deltaplanul. Încărcătura era formată din aproape 8.000 de pachete cu țigări, de diferite mărci, ce aveau aplicate timbru fiscal de Republica Moldova. În septembrie a acestui an, Guțanu a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă prin introducerea în țară de cantități de țigări. Cărăușul Guzun a fost condamnat la o pedeapsă de un an, șase luni și douăzeci de zile de închisoare cu suspendare.

About Razvan Calin

x

Check Also

Ultima oră! Incendiu la Huși!

Pompierii secției din Huși intervin ...

Proiectul drumului strategic în valoare de 222 milioane de lei intră în execuție

de Dănuț CIOBANU  În următoarele ...

Eveniment inedit, organizat de Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad

Activitatea din acest an a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: