Home » Justitie » "Marele evazionist" al județului Vaslui a ieșit din închisoare

"Marele evazionist" al județului Vaslui a ieșit din închisoare

de Marian MOCANU

Un patron al unei firme de construcții din Vaslui a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru că nu a virat la stat impozitele pe venit și contribuțiile sociale ale angajaților. Pentru aproape 6.500 lei, Marinică Boghian, trebuia să stea după gratii un an, trei luni și zece zile, fiind încarcerat în luna aprilie. După cinci luni de detenție, după alte două procese, Boghian a reușit anularea sentinței, fiind eliberat din închisoare.

Așa ziși afaceriști, unii dintre ei jonglând cu banii statului, fac evaziune fiscală de miliarde de lei, fără a păți nimic. În același timp, micii intreprinzători ajung să facă închisoare pentru niște sume de nimic, doar pentru că încearcă să-și mențină firmele pe linia de plutire. Este cazul unui întreprinzător vasluian care a petrecut cinci luni în penitenciar pentru o „evaziune” de 6.500 lei, pentru care fusese condamnat la un an de închisoare, după ce inițial primise o simplă amendă.

Anul trecut, Marinică Boghian, patronul unei firme de construcții din Vaslui a fost dat în judecată de ANAF pentru că nu a virat la stat impozitele pe salarii și contribuțiile CASS pentru angajați, suma în cauză fiind de mai puțin de 3.000 lei. Inițial, el a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Vaslui doar la plata unei amenzi administrative de 1.000 lei, însă, a urmat apelul procurorilor, la Curtea de Apel Iași.

Judecătorii ieșeni l-au condamnat pe Marinică Boghian la un an de închisoare, pentru „infracțiunea de reținere și nevărsare, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, infracțiune asimilată evaziunii fiscale. Asta în ciuda faptului că, între timp, patronul „evazionist” achitase către stat sumele datorate, plus dobânzile și penalitățile aferente.

E drept, magistrații ieșeni au considerat că fapta respectivă este făcută în condițiile pluralității intermediare în raport cu o faptă anterioară. În 2011, patronul fusese condamnat la zece luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru înșelăciune, din cauză nu ar fi achitat materiale de construcții în valoare de aproape 3.500 lei luate de la un distribuitor. Drept urmare, judecătorii ieșeni au revocat suspendarea pedepsei anterioare de 10 luni închisoare și, contopind cele două pedepse, au aplicat patronului vasluian o sentință de un an, trei luni și zece zile de închisoare cu executare.  Imediat după pronunțarea sentinței, Boghian a făcut contestație, tocmai pe motivul că datoria către ANAF era stinsă anterior pronunțării primei sentințe.

După mai multe termene de judecată, la jumătatea lui septembrie, judecătorii ieșeni au respins contestația în anulare formulată de condamnat, astfel că Marinică Boghian urma să rămână în Penitenciarul Vaslui până la executarea pedepsei. Disperat că ispășește o pedeapsă fără a fi vinovat, a deschis în paralel, în iulie, o altă acțiune, la Judecătoria Vaslui.

Aici, judecătorii au decis să-l achite și au dispus anularea mandatului de executare a pedepsei. Dat fiind că procurorii nu au mai contestat în termen de 10 zile această decizie, Marinică Boghian a fost eliberat din închisoare după mai bine de cinci luni petrecute după gratii.

About Tehno Redactor