Home / Social / ITM Vaslui va păși în anul următor înaintea tuturor pământenilor

ITM Vaslui va păși în anul următor înaintea tuturor pământenilor

de Roxana NĂSTASĂ

În era vitezei și a tehnologiei, în vremurile în care până și persoanele în vârstă comunică pe internet cu copiii sau nepoții plecați la muncă peste hotare, instituțiile din județ, aflate tocmai în slujba cetățenilor, sunt corigente la acest capitol. Cele mai multe dintre acestea pare să nu aibă mai nimic în comun cu spațiul virtual. Cu toate că există zeci de legi, ordonanțe, ordine sau hotărâri care obligă instituțiile să comunice online cu cetățenii, există unele care n-au mai pus pe site nicio informație de câțiva ani buni. Asta în ciuda faptului că au la dispoziție bugete generoase special dedicate acestui capitol, dar nimeni nu știe pe ce anume sunt cheltuiți banii.

Sunt numeroase acte normative care cer instituțiilor să comunice informații cetățenilor. Cea mai relevantă este Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Cu toate astea, nu prea se sinchisește nimeni să respecte acest lucru. Așa se face că site-urile unor instituții din județ sunt neactualizate de ani buni, iar pentru o informație cetățenii sunt nevoiți să facă un drum până la instituție, să insiste cu telefoanele, să apeleze umili la bunăvoința funcționarilor (adesea plictisiți).
Din punct de vedere al transparenței online, în Vaslui, instituțiile se împart în trei categorii: cele cu site-uri autonome și întreținute, cele care n-au site propriu, dar postează informații pe site-urile autorităților naționale și cele care nu există pe internet.
Din prima categorie fac parte Prefectura, Primăria Vaslui și Inspectoratul Școlar Județean, ale căror pagini sunt actualizate constant. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui are un site pe care se regăsesc informații diverse, însă structura site-ului face ca informațiile publice să fie mai puțin vizibile. Și cei de la Jandarmerie sunt un exemplu pozitiv, postând informații diverse, tot timpul, legate de activități, evenimente și tot ceea fac și i-ar putea interesa pe cetățeni.
Pe de altă parte, sunt instituții cu site-uri unde ultimele informații sunt de acum câțiva ani. Un exemplu este Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui. La secțiunea noutăți, informațiile cele mai noi sunt de acum doi ani, mai exact de pe 14 noiembrie 2013, când s-au făcut câteva precizări referitoare la ajutoarele de încălzire.

La aceeași categorie, intră Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui. Aici, unele categorii de informații sunt actualizate, altele nu. De exemplu, la campanii tematice nu s-a mai actualizat tocmai din anul 2011, asta deși de atunci au mai fost destule campanii. La capitolul noutăți, nu s-a mai schimbat nimic din anul 2014.

De departe, cea mai trăsnită informație o aflăm tot de pe site-ul ITM. E un fel de science-fiction în care vasluienii trebuie să creadă, doar avem de-a face cu o instituție serioasă, nu-i așa? Pe pagina de deschidere a site-ului scrie, la vedere, că ultima actualizare este pe 16 noiembrie 2015. Adică luna viitoare! Mai logic de atât, ce vreți, stimați contribuabili?

de Roxana NĂSTASĂ În era vitezei și a tehnologiei, în vremurile în care până și persoanele în vârstă comunică pe internet cu copiii sau nepoții plecați la muncă peste hotare, instituțiile din județ, aflate tocmai în slujba cetățenilor, sunt corigente la acest capitol. Cele mai multe dintre acestea pare să nu aibă mai nimic în comun cu spațiul virtual. Cu toate că există zeci de legi, ordonanțe, ordine sau hotărâri care obligă instituțiile să comunice online cu cetățenii, există unele care n-au mai pus pe site nicio informație de câțiva ani buni. Asta în ciuda faptului că au la dispoziție…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: