Home / Administratie / Direcția de Administrare a Cimitirelor Bârlad are de dat explicații! Soția ex-primarului Craus, umilită și jignită de funcționarii publici

Direcția de Administrare a Cimitirelor Bârlad are de dat explicații! Soția ex-primarului Craus, umilită și jignită de funcționarii publici

de Răzvan CĂLIN

Elisabeta Craus, văduva fostului primar de Bârlad – Doru Gabriel Craus – ne-a reclamat tratamentul mizerabil pe care i l-au aplicat angajații Administrației Cimitirelor Bârlad în momentul în care a încercat să sesizeze niște nereguli. Totul a pornit de la faptul că profesoara a reclamat că pe unul dintre locurile de veci ce aparțin familiei sale, un individ a început să sape o groapă. Deși Elisabeta Craus are titlu de proprietate pe locul de veci, angajații de la Cimitire au încercat să o convingă că acesta nu este valabil. Ei i-au luat partea, în mod suspect, individului respectiv, deși nici el și nici registrele Cimitirelor nu au putut demonstra că el este proprietar. Angajații Administrației Cimitirelor s-au arătat foarte nervoși și iritați de insistențele și nedumerirea profesoarei. În mod absolut stupefiant, aceștia i-au sugerat femeii că ar fi mai bine să ”uite” că are documente de proprietate și să fie de acord să i se dea alt loc de veci, în alte zone din cimitir.

groapa_craus1Indolența, blazarea, sentimentul de superioritate și autosuficiența sunt caracteristicile clasice ale multora dintre funcționarii publici români. Iar ceea ce vă vom prezenta în continuare este un caz exemplificativ în acest sens, unul care ne arată cum înțeleg unii funcționari publici să-și bată joc de cetățeni, doar plecând de la premisa că simplii contribuabili trebuie să se închine în fața lor, a celor care transpiră din greu împingând o hârtie dintr-un birou în altul. Întâmplarea face ca cea care a dorit să ne relateze tratamentul jignitor de care a avut parte este profesoara Elisabeta Craus, văduva fostului primar de Bârlad, Doru Gabriel Craus.

Elisabeta Craus deține, printre altele, împreună cu fiul ei Alexandru Gabriel Craus, două locuri de veci situate  în Cimitirul ”Eternitatea” din localitate (Secția 9 B  – nr. 60 și nr. 61, Rândul 1). Acestea au fost cumpărate de fostul primar al Bârladului, iar după decesul acestuia, survenit în 2011, au intrat în proprietate soției sale și a fiului lor, prin dezbatere de moștenire, la notariat.

”În iulie a acestui an, m-am trezit că niște persoane, pe care nu le cunosc, au încercat în mod abuziv să monteze un gărduleț metalic în jurul acestor două locuri de veci. Menționez că acestea sunt amplasate chiar în spatele mormântului unde sunt înhumați soțul și copilul meu, așa încât am putut observa imediat ce se întâmplă. La data respectivă, am sesizat imediat problema la Administrația Cimitirelor și ulterior acțiunea a fost oprită și terenul eliberat. Dar nu mi s-a comunicat numele celui care a comis această abatere. Un timp am considerat că lucrurile au intrat în normal. Pe 9 octombrie 2015 am constatat că s-a trecut la săparea unei gropi pe unul din cele două locuri de veci aflate în proprietatea mea. Am aflat că pe respectivul il cheama Mihăilă, dar nimic mai mult, deși am cerut în mod insistent să mi se dea numele complet al acestuia. Culmea, acest om a început să sape groapa având acordul domnului Ticu Pâslaru, care am înțeles că este administratorul cimitirului. Acesta, împreună cu doamna funcționar public Iulia Botomei, cunoșteau foarte bine problema”, ne-a declarat Elisabeta Craus.

De aici, evenimentele s-au derulat de o manieră tragi-comică, cu o doză uluitoare de tupeu și lipsă de respect din partea câtorva funcționari publici. A căror atitudine nu transmite decât că omul, cu cât e mai simplu și mai lipsit de putere, cu atât este mai obligat să le înghită fără să crâcnească batjocura și, mai ales, incompetența. Ca și cum nu ei sunt în slujba contribuabilului și uitând complet că acestuia îi datoreaza leafa pe care o ridică lunar.

Incompetență sau potlogărie?

Iritată de această situație, Elisabeta Craus sesizează în scris că i s-mormant_crausa încălcat dreptul de proprietate. Acest lucru i-a deranjat și mai tare pe respectivii funcționari de la Cimitire, care, vizibil ofuscați, o cheamă pe Elisabeta Craus la birourile de la ”Eternitatea” pentru o confruntare față în față cu cel care săpase în mod abuziv groapa pe proprietatea ei. Acesta recunoaște că se numește Mihăilă și o informează că el este proprietar pe cele două locuri de veci pentru care femeia avea acte. Bărbatul nu a putut să-și susțină afirmația decât cu o chitanță eliberată în 1982. Nu cu titlu de proprietate, așa cum cere legea!

”Bizar este că nota respectivă nu are număr de înregistrare și nici specificate expres numerele locurilor pe care le revendică. Eu mă îndoiesc că s-a putut elibera un astfel de act cu conținut îndoielnic și înclin să cred că este mai degrabă un document fabricat recent. Și eu dețin o notă de acest gen, eliberată în 1983, dar are specificate toate datele exacte de identificare, inclusiv numerele locurilor de veci și locația exactă a acestora. Și, mai mult, acea notă pe care o am nu este echivalentul titlului de proprietate. In anii ’80 nu puteai sa devii proprietar. Pe atunci, terenul ti se dadea in concesiune. In cazul mormantului copilului meu, cand mi-a expirat termenul de consesiune, a trebuit sa cumpar terenul. Numai asa am devenit proprietara, nu e logic? ”, susține Elisabeta Craus.

Aceeași Administrație a Cimitirelor care acum spune, fără nicio explicație, că actul de proprietate al Elisabetei Craus nu are valabilitate, i-a eliberat femeii în 2011, o adeverință care-i atesta dreptul de proprietate asupra celor două locuri. “Adeverinta mi-a fost eliberata conform bazei de date din calculator. Sa inteleg ca nu mai exista acea baza de date?”.

Prin urmare, dacă ar fi existat dubii cu privire la dreptului de proprietate al Elisabetei Craus, cei de la Administrația Cimitirelor Bârlad ar fi trebuit să ia poziție în 2011. Dar, probabil, că la acea dată încă nu li se ivise la orizont oportunitatea unei ”afaceri”! Oricum ar fi, este clar că Elisabeta Craus deține toate actele legale prin care face dovada indubitabilă a dreptului ei de proprietate. La fel de evident este și faptul că cineva din această instituție trebuie să facă lumină în acest caz.

”Taci și înghite!”, cam acesta a fost mesajul funcționarilor către Elisabeta Craus!

Elisabeta Craus este indignata si de modul în care cei de la Administrația Cimitirelor (mai ales Ticu Pâslaru și Iulia Botomei) au tratat-o ori de câte ori a încercat să elucideze această problemă: ”Mi s-au adresat, în repetate rânduri, în mod jignitor. Au făcut în permanență presiuni asupra mea ca să accept alocarea altor locuri de veci, în condițiile în care eu am act de proprietate. În aceste condiții nu-mi rămâne decât să acuz Primăria Bârlad, Direcția de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC – în subordinea căreia funcționează Administrația Cimitirelor, n.r.) și pe cei doi funcționari – Ticu Pâslaru și Iulia Botomei – de abuz în serviciu. Acești oameni și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, cauzându-mi mie vătămarea unui drept legitim. Comportamentul acestor funcționari a fost total neconform cu obligațiile de serviciu, pentru că au încercat permanent să ascundă numele adevărat al celui care revendică în mod abuziv locurile de veci ce ne aparțin mie și fiului meu. Când le-am cerut să-mi elibereze în scris un document prin care să-mi facă dovada dreptului de proprietate al acelui domn Mihăilă, mi-au spus că nu pot așa ceva pentru că e secret de serviciu. Ba la un moment dat mi s-au adresat jignitor, spunând-mi răspicat că ar trebui să tac și să accept situația așa cum este. Cică și așa am vârsta pe care o am și vezi Doamne, de la o anumită vârstă trebuie să accepți orice mizerie. Nu mi-a venit să cred urechilor când am auzit așa ceva. Iritată, le-am și spus la un moment dat să înceteze și să nu mai încerce să mă aburească întrucât nu le merge. M-au luat la mișto că acesta nu ar fi limbaj de cadru didactic, dar le-am replicat că este un cuvânt existent în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Dar comportamentul și limbajul lor față de mine a fost unul adecvat unui funcționar public? Am încercat să rezolv amiabil acest caz, dar m-am izbit de un zid de nepăsare și rea-credință. Cred că interese oculte, pe care încă nu le înțeleg, împiedică soluționarea acestei probleme cu care mă confrunt”.

Plângere penală pentru abuziv în serviciu pe numele funcționarilor de la Administrația Cimitirelor!

ciochina_vasile1.jpg

Într-adevăr, nu poți decât să rămâi consternat și cu un gust amar când vezi că un contribuabil este tratat de o asemenea manieră chiar de un funcționar public. Nu mai vorbim despre ”golănia” care miroase de la o poștă în acest caz. Cine știe ce afacere ”grasă”, unsă bine cu ceva ”mici atenții” o fi stricat Elisabeta Craus și, în consecință, disperați, cei de la Cimitire au încercat să-i închidă gura. Oricum ar fi, ea este hotărâtă să nu lase lucrurile așa și în cursul zilei de astăzi (23 octombrie) va depune la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad o plângere penală împotriva tuturor celor pe care îi consideră vinovați de această potlogărie: Primăria Bârlad, DAPPC, Ticu Pâslaru și Iulia Botomei.

Contactat telefonic, Vasile Ciochină, șeful DAPPC, ne-a declarat, sec, că are cunoștință de acest caz, dar că abia ieri, 22 octombrie, a primit plângerea Elisabetei Craus: ”Abia am primit sesizarea dumneaei și am dat-o la Cimitire la verificat. Că doar nu țin eu evidența la Cimitire, acum!? Am dispus efectuarea unei anchete și în termenul legal o să-i răspund doamnei. Abia am primit-o. Dar, noi nu facem altceva decât să răspundem la sesizări…(!?) O să primească răspuns doamna”.

Așteptăm cu nerăbdare și noi rezultatele anchetei interne dispuse de șeful DAPPC.

de Răzvan CĂLIN Elisabeta Craus, văduva fostului primar de Bârlad – Doru Gabriel Craus – ne-a reclamat tratamentul mizerabil pe care i l-au aplicat angajații Administrației Cimitirelor Bârlad în momentul în care a încercat să sesizeze niște nereguli. Totul a pornit de la faptul că profesoara a reclamat că pe unul dintre locurile de veci ce aparțin familiei sale, un individ a început să sape o groapă. Deși Elisabeta Craus are titlu de proprietate pe locul de veci, angajații de la Cimitire au încercat să o convingă că acesta nu este valabil. Ei i-au luat partea, în mod suspect, individului…

Review Overview

About Razvan Calin

14 comments

 1. Aloooo! Persoana cea cu carte: la ceea ce ai îngăimat acolo mai trebuiau vreo doua virgule si un semnul exclamarii…persoana cea cu carte! Maaare-i Gradina Domnului! Gunoaie ca voi autointitulati a fi ,,cineva cu ceva carte” au condus si conduc aceasta amărată țară de sa ajuns acolo unde sa ajuns! Banuiesc ca faci parte din cercul coruptilor Primariei Barlad. Miroși a ,,doua clase primare”. Ar fi bine sa nu-ți mai dai cu parerea pe forum ca-i contaminezi si pe altii cu virusul care-l deții cu atata mandrie. Sa ai o zi buna, sanatate si virtute…

  • bravoooo bine i-ai zis …si eu as face la fel ….trebuie citeodata sa-ti faci dreptate singur….

 2. nu stiu ce sa cred eu am avut recent un deces in familie adevaru e ca nu am mai trecut demult pe la cimitir dar acum cind am avut nevoe mi sa pus la dispozitie toate datele necesare cu privire la mormintul familiei am gasit la administratia cimitirului niste oameni care isi fac treaba corect cu profeonalism si intelegere fata de situatia critica in care am fost multumesc administratiei si cu aceasta oczie si imi pare rau ca treceti prin aceasta situatie cred ca la mijloc e o neintelegere.

  • Ha! Ha! Ha! Ba’ baiatule, tu traiesti in alta dimensiune!!! Trezeste-te ba’! Te afli in Romania, tara tuturor posibilitatilor! Ha! Ha! Ha!

  • Ai dreptate! Si eu am fost tratat cu respect si nu o singura data, mai ales ca in ultmii ani am avut parte de 4 decese in familie! Probabil ca doamna, care a ramas ancorata in perioada in care dom’ profesor era primar, a avut un comportament necivilizat in relatia cu angajatii de la Cimitir!

   • da aceasta persoana Craus are un limbaj mizerabil Saracuta de ea se crede tot pe vremea cind toata lumea trebuia sa-i suporte mizeriile

 3. Titi nu mai e primar dar continua sa fie prezent prin toti incompetenții si borfașii pe care ia angajat !

 4. Incercati golanilor sa faceti la fel si cu locul meu de veci! Daca vreti va dau si locatia: randul si locul. E tentant ca e loc bun in zona buna a cimitirului! Abia astept, numai ca eu nu voi reactiona ca amarata aia de profesoara Craus! Eu am sa vin cu toti fratii si verisorii mei ca suntem destui, o familie destul de numeroasa, si va rup capetele cu toti agentii vostri de paza de acolo. Am sa bat cu parii la voi pana nu mai miscati! Noi nu prea stim de lege. Legea-i pentru fraieri. Intotdeauna asa mi-am rezolvat problemele si am avut de castigat. Repet: incercati! In cateva minute, pana vine politia v-am terminat pe toti!

  • cineva cu ceva carte

   Vulgar fără cultură bolnav mintal

  • Tu nu esti Contri Buabilul ci contri BULAbilul! Atata minte ai atata scri!

   • ,,Ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, mam’mare, mămiţica şi tanti
    Miţa au promis tânărului Goe să-l ducă-n Bucureşti de 10 mai.” Ai mancat o virgula si o literă i la a doua frază! Marș la scoala primara ca iar ramai repetent Goe si se supara Caragiale pe tine!

  • Mai omule, daca ai cunoaste o pe respectabile d na Craus nu ai mai vorbi asa…D na Craus a fost una singura si daca or fi fost si amante , oricum au ramas no name..

   • Cumetre, lasa vinul ala sa se limpezeasca si dupa aia consuma-l ca-i jale cu tine! Esti pe langa subiect! Apropo, s-au desfiintat scolile acolo la voi in catunul vostru?

 5. Oooo! Ce bine ca ati publicat acest articol. Cu ocazia asta am sa ma duc chiar azi sa verific la cimitir locul de veci pe care-l am iar de azi inainte saptamanal am sa fac aceasta verificare ca doar stau prin zona. Credeam ca măgării de genul asta se fac in alte orase si nu la noi! Dar vad ca se copie tiparul la indigo. Asa ceva a patit unchiul meu la IASI.

x

Check Also

Eveniment inedit, organizat de Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad

Activitatea din acest an a ...

Experiențele de război ale veteranilor vasluieni, prezentate într-o carte-document de scriitorul bârlădean Florin Raimond Petrescu

Dublă lansare de carte, la ...

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor

Potrivit datelor primite de Casa ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: