Home / Monden / Povestea miliardelor transformate în milioane! Gigi Becali este mai sărac, dar și-a reconsolidat poziția în topul bogaților țării

Povestea miliardelor transformate în milioane! Gigi Becali este mai sărac, dar și-a reconsolidat poziția în topul bogaților țării

Orice s-ar spune despre Gigi Becali, două lucruri sunt clare: are un noroc proverbial și s-a priceput să facă bani. După ce în 2008 ajunsese pe prima poziție în topul milionarilor țării, miliardar fiind, din 2009 încoace nu a mai prins nici top 10. Până anul acesta, când averea lui, vizibil diminuată, a căpătat altă greutate… 

În anul 2006, George Becali deținea medalia de bronz în topul celor mai bogați români, cu o avere de 900-950 milioane de dolari. Boomul imobiliar din următorii doi ani l-a propulsat pe omul de afaceri pe primul loc, cu o avere de 2,5 miliarde de euro, în 2008.

Scăderea prețurilor terenurilor pe care le deținea însă l-a ruinat. Gigi Becali nu doar că a pierdut coroana, dar în următorul an nici nu a mai intrat în primele zece poziții ale clasamentului bogaților.

Potrivit topului Capital ce va apărea pe piață vinerea viitoare, pe 30 octombrie, anul acesta, deși averea este în scădere față de ediția precedentă, finanțatorul Stelei a reușit să revină în primele zece poziții ale Top 300 Capital.

A driblat cu terenuri și a câștigat la fotbal

În această perioadă au izbucnit și câteva scandaluri, de răsunet fiind cel care a avut în centru celebrul schimb de terenuri cu Ministerul Apărării. Norocul nu l-a mai scăpat, iar această tranzacție l-a și băgat pe Becali după gratii pentru o perioadă de trei ani, la care s-a adăugat ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul “Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.

Totuși, după ce a efectuat două treimi din pedeapsă și a scris și două cărți, în primăvara acestui an, Gigi Becali a fost eliberat condiționat. Privite în ansamblu, afacerile cu Armata nu au fost deloc rele pentru latifundiar.

De la Clubul Sportiv al Armatei, Gigi Becali a preluat echipa de fotbal Steaua București, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni din 1986. După o perioadă cu investiții mari și rezultate mai slabe, Steaua a început să facă performanță și mulți bani.

Cei 11 ani de prezență consecutivă în grupele cupelor europene au transformat echipa de fotbal în cea mai profitabilă afacere deținută de Becali.

Anul trecut, Fotbal Club Steaua București SA a înregistrat o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de euro și un profit net de aproape 5 milioane de euro. În schimb, anul viitor va fi unul trist pentru finanțele lui Becali.

Nu mai are Steaua norocoasă

Din cauză că și-a vândut cei mai buni jucători și nu a făcut o campanie de achiziții consistentă, Steaua nu s-a mai calificat în grupele cupelor europene. În plus, pierderea palmaresului și a stemei în favoarea Clubului Armatei Steaua are menirea de a îndepărta suporterii de la stadion. Iar asta, pentru Becali, înseamnă o nouă gaură în bugetul echipei, banii încasați din bilete fiind la minime istorice.

Extrem de rău arată și afacerile din industrie preluate de Becali. Avicola Iași și Arcom se află în insolvență, în timp ce Uzina Mecanică Drăgășani a înregistrat anul trecut pierderi de peste 100.000 de euro. Și totuși, Becali nu va sărăci.

El deține în continuare suprafețe importante de teren. De altfel, nici măcar în acționariatul clubului Steaua București nu apare numele lui, ci al cumnatului Constantin Geambazi și nepoților Vasile Geambazi, Tomaida Bădescu și Marius Ianuli.

A pornit cu turma spre câștig

Înainte de Revoluție, Becali făcea bani comercializând lactate produse la stâna familiei. După căderea regimului Ceaușescu, a adunat milioane de euro din afacerile cu blugi turcești.

Cu banii în mână, s-a orientat rapid către sectorul imobiliar, care l-a propulsat în fruntea clasamentului celor mai bogați români.

A devenit specialist în tranzacții cu terenuri, reușind să cumpere la prețuri bune suprafețe imense în nordul Capitalei. Multe din terenuri au fost vândute de latifundiar cu prețuri mult mai mari față de cele de achiziție.

Sursa: libertatea.ro

Orice s-ar spune despre Gigi Becali, două lucruri sunt clare: are un noroc proverbial și s-a priceput să facă bani. După ce în 2008 ajunsese pe prima poziție în topul milionarilor țării, miliardar fiind, din 2009 încoace nu a mai prins nici top 10. Până anul acesta, când averea lui, vizibil diminuată, a căpătat altă greutate...  În anul 2006, George Becali deținea medalia de bronz în topul celor mai bogați români, cu o avere de 900-950 milioane de dolari. Boomul imobiliar din următorii doi ani l-a propulsat pe omul de afaceri pe primul loc, cu o avere de 2,5 miliarde…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Ioana Boureanu a chefuit în club că a scăpat de tată

La o lună după ce a fost ”salvată” din ...

DÂNSA este ”Baroneasa softurilor”, DOMNIȚA Crăița Țarălungă. Apariție FORMIDABILĂ! S-a asortat cu mașina de colecție!

După Kera Calița de la ”Jariștea”, aceasta este cea ...

EXCLUSIV/ Adriana Bahmuțeanu și-a schimbat stilul de viață de frica lui Prigoană. S-a făcut fată de casă

Adriana Bahmuțeanu încearcă pe cât posibil să nu-i mai ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: