Home » Sanatate » Spitalul, nevoit să constrângă pacienții sa vină cu cardul

Spitalul, nevoit să constrângă pacienții sa vină cu cardul

Reprezentanții Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad au ajuns să facă verificări peste verificări după ce, în luna septembrie, spitalul a trebuit să scoată din buget 100.000 de lei reprezentând contravaloarea serviciilor medicale nevalidate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Motivul îl reprezintă pe de o parte proasta funcționare a sistemului de validare a serviciilor cu ajutorul cardului de sănătate dar și neglijența pacienților și a aparținătorilor lor în privința prezentării cardului de sănătate.

spitalul_barlad33„Cardul de sănătate trebuie prezentat nu doar la internare ci și pe toată durata internării. Pacientului i se fac modificări în conduita terapeutică, apar servicii noi medicale care trebuie trecute în fișă dar și pe card. Pacienții uită, de multe ori, să prezinte cardul emis de CNAS, lucru care creează probleme spitalului. Validarea serviciilor medicale se face în maximum 72 de ore dar asta presupune prezența cardului la pacient”, ne-a declarat dr. Gabriela Daniș, director medical al spitalului bârlădean.

Pentru a preveni aceste pierderi, zilnic un reprezentant al serviciului IT și unul de la Statistică verifică dimineața și la prânz toate datele introduse în calculator. Mai mult, pacienților uituci li se prezintă un formular, angajament de plată, pe care îl semnează pe propria răspundere, asumându-și plata serviciilor medicale pe timpul internării dacă nu prezintă în timp util cardul de sănătate. Serviciile în ambulatoriu, inclusiv cele prestate de laborator nu se fac sub nici o formă în absența cardului de sănătate și a cărții de identitate.

Reprezentanții spitalului bârlădean au, totuși, și un motiv de bucurie. Dacă inițial pagubele bugetare erau de 320.000 de lei, acestea au fost reduse la 100.000 de lei după ce CNAS a luat în calcul mai multe aspecte, inclusiv zilele în care sistemul de validare a serviciilor medicale nu a funcționat în toată țara. (Mihaela NICULESCU)

Reprezentanții Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad au ajuns să facă verificări peste verificări după ce, în luna septembrie, spitalul a trebuit să scoată din buget 100.000 de lei reprezentând contravaloarea serviciilor medicale nevalidate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Motivul îl reprezintă pe de o parte proasta funcționare a sistemului de validare a serviciilor cu ajutorul cardului de sănătate dar și neglijența pacienților și a aparținătorilor lor în privința prezentării cardului de sănătate. „Cardul de sănătate trebuie prezentat nu doar la internare ci și pe toată durata internării. Pacientului i se fac modificări în conduita terapeutică, apar servicii noi medicale…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

One comment

  1. la capitolul acesta, spitalul din Murgeni este fruntas… a determinat o prezentare a cardurilor in proportie de 100%

%d blogeri au apreciat: