Home » Social » Sprijin pentru apicultori

Sprijin pentru apicultori

de Marian MOCANU
Deși, în județul Vaslui, apicultura este bine dezvoltată, crescătorii de albine nu prea au accesat fonduri europene în cadrul programului Național apicol 2014 – 2016. Până la sfârșitul lunii august, data limită de depunere a cererilor, o singură asociație apicolă din județ a accesat aceste măsuri și  asta doar pentru achiziționarea de medicamente. În total, APIA Vaslui a plătit apicultorilor din județ doar 57.626 lei, mai puțin de 2% din suma totală plătită la nivel național.
În ultimii ani apicultura a reînceput să ia avânt și în județul Vaslui, cu atât mai mult cu cât a crescut cererea atât pentru miere de albine, cât și pentru alte produse apicole. Mulți dintre noii crescătorii de albine încă practică această meserie din plăcere sau pentru consum personal, nefiind înscriși în vreo asociație. În aceste condiții ei nu pot beneficia de măsuri de sprijin care să le permită dezvoltarea afacerii.
Conform Programului Național Apicol 2014 – 2016, apicultorii pot beneficia de sprijin financiar atât pentru asistență tehnică, combaterea varroozei, ori achiziționarea de stupi sau chiar de familii de albine. Trebuie spus că măsurile prevăzute și aprobate în Programul Național Apicol sunt finanțate 50% din fonduri europene și 50% din buget național. Beneficiarii Programului Național Apicol pentru perioada 2014 – 2016 sunt: apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, organizate în asociații de crescători de albine, federații, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislației în vigoare. Doar aceștia pot accesa aceste măsuri de sprijin.
La nivelul județului Vaslui, până la sfârșitul lunii august, termen limită de depunere a cererilor de ajutor, o singură asociație a crescătorilor de albine a făcut acest lucru, pentru un număr de 64 membri. Toate solicitările au fost făcute în vederea decontării contravalorii medicamentelor folosite pentru combaterea varroozei. Cât despre ajutor pentru susținerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul național, prin decontarea contravalorii, fără TVA, a achiziției de mătci și familii de albine, nu a fost depusă nici o cerere, asta cu toate că sumele alocate pentru acest an au fost foarte mari. Suma totală plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui este doar de 57,626 lei, sumă foarte mică comparativ cu suma totală achitată la nivel național.
de Marian MOCANU Deși, în județul Vaslui, apicultura este bine dezvoltată, crescătorii de albine nu prea au accesat fonduri europene în cadrul programului Național apicol 2014 - 2016. Până la sfârșitul lunii august, data limită de depunere a cererilor, o singură asociație apicolă din județ a accesat aceste măsuri și  asta doar pentru achiziționarea de medicamente. În total, APIA Vaslui a plătit apicultorilor din județ doar 57.626 lei, mai puțin de 2% din suma totală plătită la nivel național. În ultimii ani apicultura a reînceput să ia avânt și în județul Vaslui, cu atât mai mult cu cât a crescut…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: