Home / Sanatate / Lovitură de ultimă oră dată ”abonaților” la galantare – Salamul, parizerul și cârnații cauzează cancer!

Lovitură de ultimă oră dată ”abonaților” la galantare – Salamul, parizerul și cârnații cauzează cancer!

Simona MIHĂILĂ

Ceea ce specialiștii avertizează de câțiva ani buni a fost confirmat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cursul zilei de ieri: carnea procesată este cancerigenă. Aceasta a fost inclusă în aceeași categorie cu plutoniul, alcoolul și tutunul.

Mezeluri-cancerigeneAșadar, vasluienii care nu concep să trăiască fără a mânca salamuri, cârnați, șuncă, bacon, jambon, parizer, cremwursti, pate și alte preparate din carne care le fac cu ochiul din galantare nu mai au niciun motiv să pretindă că nu au știut atunci când au dat banii pe aceste produse.
Anunțul OMS era așteptat încă de săptămâna trecută. Produsele procesate sunt cele rezultate în urma afumării cărnii, adăugării sării, dar mai cu seamă a conservanților.
Organizația avertizează că 50 de grame de carne procesată pe zi, echivalentul unui cârnat sau a mai puțin de două felii de salam sau parizer, măresc riscul de cancer colorectal și de pancreas cu 18%.
Despre carnea roșie macră (vită sau porc), OMS susține că este “probabil cancerigenă”, însă dovezile în acest sens sunt, pentru moment, limitate. Cu toate acestea, specialiștii din cadrul organizației nu recomandă eliminarea completă a cărnii roșii din alimentație, deoarece, în cantități reduse, aceasta are efecte benefice pentur sănătate.
Anunțul organizației a fost făcut după ce International Agency for Research on Cancer (IARC) a revăzut 800 de studii ce au analizat legătura dintre carne și cancer.

Mortalitatea cauzată de consumul de produse cancerigene: pe locul 3, după droguri și accidente rutiere

Intrate insiduos în viața noastră de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atât de “firești” încât nimeni nu mai sesizează pericolul pe care îl reprezintă în realitate. Multor oameni li s-ar părea deplasat să renunțe la zahărul alb, sau la margarină, la alimente cu amelioratori de aromă, coloranți sistetici etc. Deghizată în fel de fel de ambalaje și reclame ademenitoare, în culori pastelate și mirosuri agresiv apetisante, alimentația chimizată a pătruns în existența fiecăruia dintre noi.
Ce este mai grav e că suntem surzi la toate semnalele de alarmă trase de specialiști și ridicăm din umeri indiferenți, fără să ne gândim o clipă că efectele nocive nu se văd nici peste o lună, nici peste un an, ci peste perioade mari de timp.
Indiferența noastră generează, iată, o realitate înfiorătoare: mortalitatea cauzată de produsele alimentare cancerigene se situează pe locul III în lume, după cea provocată de droguri și de accidente rutiere.
Pentru că tot mai des se aud voci care cer din ce în ce mai insistent întoarcerea la natură, comercianții au găsit o soluție ingenioasă. Au scris pe o mare parte din produse: “natural”, “campion al naturii”, “produs vitaminizat”, “elixir al sănătății”, etc. Dacă studiem, însă, lista cu ce conține fiecare produs, ne dăm seama la ce tortură ne supunem zilnic organismul.

“E”-urile ne ucid lent, dar sigur

Cu puțin timp în urmă, renumitul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare din București declara: “Preparatele din carne (de exemplu, cârnați, salamuri, mușchiuleț, jambon), dar și pasta de mici și carnea tocată, pot conține șorici, grăsimi, tendoane, organe (urechi, stomac) și aditivi alimentari pentru reținerea apei (guma caragenan – E 407, coloranți, carmin – E 120, polifosfați – E 452, amidon – E1.404.suc-racor-01
Sucurile conține benzoat de sodiu (conservant cu acțiune cancerigenă), produsele de tip Vegeta – glutamați (conservanți foarte toxici), mezelurile – nitriți (produc cancer) etc.
Aceste denumiri sunt, adesea, înlocuite cu simboluri: sucurile conțin E211, condimentele sintetice – E621 și E622, mezelurile – E250.
Unele E-uri colorează, altele conservă, altele dau gust, stabilizează aroma, afânează mâncarea, dau volum și consistență. Acestea sunt substanțele care ne îmbolnăvesc.
– produc cancer: E 123, 131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330, 621
– afectează vasele de sânge: E250, 251, 252
– produc boli de piele: E230, 231, 232, 233
– atacă sistemul nervos: E311, 312
– produc tulburări digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din înghețată)
– distruge vitamina B12: E200
– produc boli intestinale: E 220, 221, 222, 223, 224
– cresc colesterolul: E320, 321
– produc boli ale aparatului bucal: E330 (acid citric sau sarea de lămâie – unul dintre cele mai periculoase adaosuri cancerigene)
– adaosuri periculoase: E 102 (extrem de nociv), 110, 120, 124 (colorant alimentar roz care produce tumori pe glanda tiroidă)

Topul celor mai periculoși aditivi care se găsesc în alimentele românilor, în timp ce alte țări le-au interzis

E123 – este interzis în SUA și în fostele state sovietice. Se găsește în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brânzeturi topite și creme de brânză. Este cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. În aceeași categorie intră și E110, care intră în componența dulciurilor (mai ales a prafurilor de budincă)
E330 – produce afecțiuni ale cavității bucale și are acțiune cancerigenă puternică. Se găsește în aproape toate sucurile din comerț
E102 – este un alt colorant care se găsește în dulciuri, mai ales în budinci. Are acțiune cancerigenă și el.
Această listă este extrasă din raportul Oficiului Consumatorilor din Piața Comună Europeană și a fost întocmită la începutul anului 2000.
Folosiți aceste date atunci când faceți cumpărături. Persoanele care deja suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi cele vasculare, dermatorlogice etc, vor evita în mod special să consume orice aliment care conține aditivi.

Margarina

margarinaA apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când untul se găsea tot mai greu. Niște cercetători americani au avut atunci ideea să ia diverse uleiuri vegetale, să le încălzească la 150 grade Celsius și să le adauge hidrogen în prezența unor catalizatori de nichel, ca să se înărească. Așa s-a obținut margarina, cu consistență asemănătoare cu a untului, dar cu gust de…plastic. Acum, când tehnica a evoluat, aromatizanții artificiali o fac să miroasă a lapte mai tare decât laptele. Amestecul de grăsimi artificiale din margarină fac mult rău organismului:
– sunt încorporate în membrana celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora. Rezultat: sensibilitate la infecții, la intoxicații, la cancer. Specialiștii spun că nu există mijloc mai eficace pentru paralizarea sistemului imunitar decât consumul de margarină și alimente prăjite;
– iau locul anumitor substanțe naturale care au rolul de a curăța pereții vaselor de sânge, adică duce la sclerozarea acestora: boli de inimă, creier, sistem circulator pe ansamblu,
– solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate;
– favorizează depunerea de grăsimi.

Zahărul

Este unul dintre alimentele cele mai contestate de medicină. Fiind un aliment foarte concentrat, el uzează pur și simplu anumite organe.
– străbate cu ușurință intestinul subțire ajungând în sânge unde provoacă o stare de hiperglicemie;

Several types of sugar - refined and granulated

– aceasta va determina o stare de excitare fizică și nervoasă;
Organismul uman are o mare capacitate de adaptare, așa încât la cei mai mulți dintre noi aceste fenomene sunt suportate o bună perioadă de timp. ñtr-un târziu, apar însă și problemele de sănătate.
– pancreasul suprasolicitat se dereglează normalizând tot mai greu glicemia, ceea ce duce la diabetul zaharat, cu toate consecințele sale cumplite: de la orbire la tulburări circulatorii majore ori la boli cardiace fatale;
– sistemul imunitar este parțial inactivat vreme de câteva ore după ingerarea zahărului, printr-un lanț de procese hormonale prea complexe pentru a fi descrise aici. Asta duce la o expunere periculoasă la gripă, boli de plămâni, infecții urinare și intestinale, rinită, sinuzită;
– lipsa de calciu se instalează și ea cu timpul, mai ales dacă consumul regulat de dulciuri pe bază de zahăr este însoțit și de un stres puternic;
– caria dentară apare la 94% din populația care consumă dulciuri cu zahăr (de 6 ori mai mult decât în urmă cu 200 de ani, înainte de descoperirea zahărului). Cauza nu este, așa cum se credea cu mai mult timp în urmă, faptul că dulciurile favorizează dezvoltarea bacteriilor pe dinți, ci perturbarea unui lanț de procese metabolice ale calciului;
– reumatismul, anemia, astenia, degenerescența osoasă, cancerul, scleroza multiplă, sinuzita și rinita cronică, tulburările hormonale

Alte produse cancerigene

* Supele concentrate conțin în exces glutamatul de sodiu (E 621) considerat de specialiști dintre cele mai cancerigene substanțe. Nu vă lăsați înșelați de reclamele de tip “ca la mama acasă” sau de ambalajele atrăgătoare. Gustul poate înșela, căci unele chimicale dau o aromă mai intensă decât cea naturală. Glutamatul se folosește și pentru conservarea laptelui, a brânzeturilor, mezelurilor și ciupercilor.

* Guma de mestecat conține circa 8 tipuri de substanțe chimice. Într-o pastiluță de gumă, găsim: E 171, 320, 330, 420, 421, 422, 950, 951, 967. Riscuri: colesterol, boli ale aparatului bucal, cancer.

* Băuturi: chiar dacă producătorii se laudă că produsul lor este natural, băuturile mustesc de chimicale. Cel mai folosit este acidul citric (E330) și coloranții.
Berea și vinul sunt saturate de metabisulf, care dă limpezime, dar care atacă aparatul digestiv. La bere, în procesul de pasteurizare, sunt folosite substanțe chimice care provoacă migrene.

* Gemuri și dulcețuri – nu vă lăsați păcăliți de eticheta pe care scrie produs natural 100%. Acestea conțin acidul citric (cancerigen).

Simona MIHĂILĂ Ceea ce specialiștii avertizează de câțiva ani buni a fost confirmat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cursul zilei de ieri: carnea procesată este cancerigenă. Aceasta a fost inclusă în aceeași categorie cu plutoniul, alcoolul și tutunul. Așadar, vasluienii care nu concep să trăiască fără a mânca salamuri, cârnați, șuncă, bacon, jambon, parizer, cremwursti, pate și alte preparate din carne care le fac cu ochiul din galantare nu mai au niciun motiv să pretindă că nu au știut atunci când au dat banii pe aceste produse. Anunțul OMS era așteptat încă de săptămâna trecută. Produsele procesate sunt…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Fostul director al Liceului ”Ion Mincu”, unul dintre cei mai longevivi șefi din județ, condus pe ultimul drum

Fostul director al Liceului ”Ion ...

Studenții vasluieni își închid afacerile pe bandă rulantă

Majoritatea firmelor înființate de studenții ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: