Home / Justitie / Dreptate pentru miile de vasluience maltratate de soți – 7 ani închisoare dacă îți bați nevasta!

Dreptate pentru miile de vasluience maltratate de soți – 7 ani închisoare dacă îți bați nevasta!

de Simona MIHĂILĂ

Legiuitorii au luat, în sfârșit, în serios problema violenței domestice și pregătesc pedepse aspre pentru brutele care nu se simt bărbați decât dacă își bat consoartele. Șapte ani de închisoare îi așteaptă pe “masculii” forțoși, potrivit unui proiect legislativ de modificare a Codului Penal, pe care senatorii se pregătesc să-l voteze.

În județul Vaslui, în evidențele Inspectoratului Județean de Poliție au fost înregistrate anul trecut circa 1.000 de infracțiuni privind violența în familie, dintre care două omoruri, două tentative de omor, o infracțiune de loviri cauzatoare de moarte.
Aproape că nu există zi în care reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui să nu fie sesizați despre cel puțin un caz cu victime ale violenței domestice. Centrul de Urgență pentru Victime ale Violenței în Familie (CUVVF) din cadrul instituției sunt asaltate de femei și copii care au nevoie de îngrijire și consiliere. Numai la Bârlad, de la începutul anului în curs, aproximativ 150 de femei și copii au fost găzduiți de CUVV.
Proiectul de lege prevede și reducerea de la 90 de zile la 30 de zile perioada de îngrijiri medicale necesare arestării agresorului. Deși este o reducere semnificativă, măsura va scăpa multe brute de pedeapsă, căci e de neînchipuit câtă bătaie trebuie să mănânce o femeie pentru a avea nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale. Cele mai multe cazuri sunt bătăi zdravene, în urma cărora femeia necesită “doar” câteva zile de îngrijiri, situații care, din păcate, rămân fără urmări legale.
La nivel național, în perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violență împotriva femeilor, iar majoritatea covârșitoare a cazurilor au rămas nepedepsite. Din totalul sesizărilor, în doar 276 de cazuri au fost înregistrate condamnări.
Acest fapt se datorează și retragerii plângerilor depuse de victime, care se află sub șantaj și amenințare.simona-voicescu
„Noi am făcut această propunere de modificare legislativă împreună cu o casă de avocatură. Chiar și 30 de zile ni se pare mult, dar ne-au explicat cei de la Institutul Medico-Legal cum se interpretează diversele forme de răni și că nu putem cere mai puțin de atât. De exemplu, pentru o fractură este nevoie de până la șase săptămâni de îngrijiri medicale sau mai sunt controalele medicale și curățarea rănilor care se consideră îngrijiri medicale”, a declarat, pentru www.economica.net, Simona Voicescu, președinta Asociației „Necuvinte”, inițiatoarea proiectului legislativ.
Partea bună este că, după ce aceste modificări ale Codului Penal vor intra în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere și înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, procurorii se autosesizează și se trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia își retrage plângerea sau nu.
“Statul consideră că viața ei este pusă în pericol și acționează în numele victimei, iar agresorul riscă până la 7 ani închisoare pentru că pedeapsa se majorează dacă este implicat un membru al familiei. Este vorba, până la urmă, de coerciție. Atât timp cât știi că nu ești pedepsit, nu-ți pasă, dar dacă știi că riști ani buni de închisoare, te gândești de două ori înainte de a comite acte de violență. La 90 de zile, oamenii stăteau relaxați”, a mai explicat Simona Voicescu.
Ea a mai spus că este esențial ca victima să depună plângere: “Noi încercăm să le explicăm tuturor că fără să ceară ajutor nu le poate ajuta nimeni, chiar dacă este neplăcut și sistemul este anevoios. Noi, ca asociație, nu putem interveni cu forța în viața unui om. Majoritatea îmi spun că își duc crucea, dar eu nu mai suport să aud acest lucru, sunt niște drepturi care trebuie respectate, violența este prevăzută în Codul Penal”.

de Simona MIHĂILĂ Legiuitorii au luat, în sfârșit, în serios problema violenței domestice și pregătesc pedepse aspre pentru brutele care nu se simt bărbați decât dacă își bat consoartele. Șapte ani de închisoare îi așteaptă pe "masculii" forțoși, potrivit unui proiect legislativ de modificare a Codului Penal, pe care senatorii se pregătesc să-l voteze. În județul Vaslui, în evidențele Inspectoratului Județean de Poliție au fost înregistrate anul trecut circa 1.000 de infracțiuni privind violența în familie, dintre care două omoruri, două tentative de omor, o infracțiune de loviri cauzatoare de moarte. Aproape că nu există zi în care reprezentanții Direcției…

Review Overview

About Mihai Vasile

2 comments

  1. Lege ceausista.Altaceva in materie de lege nu mai era necesar in aceasta tara.

    • Auzi, Giuliano (ca esti barbat dupa cum te-ai oparit) ce nu-ti place la legea asta? Ti-e frica de gratii fortosule? Nu o sa mai poti sa-i arati neveste-ti cat de barbat esti cand ii cari pumni in coaste? Du-te la bulau si bate-i pe infractorii de acolo daca tot esti asa barbat

x

Check Also

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU  Persoanele în vârstă din județul Vaslui ...

Începând de astăzi, românii care au nevoie să iasă din casă trebuie să prezinte autorităților fie o declarație pe propria răspundere, fie o adeverință de la angajator

Începând de astăzi, românii care au nevoie să iasă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: