Google+
Home » National » Măsurile privind TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM, aprobate de Guvern

Măsurile privind TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat, marți, măsurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, reducerea TVA la 9 la sută pentru livrarea apei și impozitarea diferențiată pentru microîntreprinderi. 

Noile măsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanță de Urgență, care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016.

“O măsură este cea a reducerii TVA, începând cu 1 ianuarie 2016, la tot ce înseamnă livrare, de la 20 la 9 la sută, pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură”, a declarat, marți, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16 la sută la 5 la sută, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

“Această măsură de reducere a impozitului pe dividende urmărește, în special, obținerea unor efecte economice pozitive prin creșterea volumului de investiții și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajarea capitalului românesc, încurajarea păstrării în țară a capitalului românesc, încurajând, totodată, și restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european”, a arătat ministrul Finanțelor, adăugând că se are în vedere și eliminarea riscului nedistribuirii dividendelor realizate de persoanele fizice în cazul păstrării cotei de impozit de 16 la sută în așteparea unui cadru legal mai favorabil, ceea ce ar putea genera “blocarea unor surse de venituri” la bugetul general consolidat.

O altă măsură inclusă în Ordonanța de Urgență se referă la impozitarea microîntreprinderilor și vizează două aspecte. Astfel, se majorează plafonul de încadrare în categoria microîntreprindere de la 65 mii euro la 100 mii euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1 la sută și 3 la sută.

“S-a majorat plafonul de încadrare în categoria de microîntreprinderi de la 65 de mii la 100 de mii de euro. De asemenea, s-a introdus și un sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați între unu și trei la sută în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă și pentru așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați. Astfel, va fi unu la sută pentru microîntreprinderile cu peste doi salariați inclusiv, doi la sută pentru microîntreprinderile care au un salariat și trei la sută, așa cum este astăzi, pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat”, a spus ministrul Finanțelor.

Actul normativ adoptat de Guvern include și alte prevederi, respectiv extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obținute și utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale. În această categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, și unitățile de învățământ particular preuniversitar. De asemenea, sunt prevăzute exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care dețin o asigurare pentru boală și maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, introducerea reglementării potrivit căreia, în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Ordonanța adoptată de Guvern conține, de asemenea, o serie de prevederi care modifică și completează noul Cod de procedură fiscală. Una dintre modificări vizează desemnarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală drept autoritate competentă pentru efectuarea schimbului de informații cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic, măsură menită să contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

Sursa: mediafax.ro

Comments

comments

Guvernul a aprobat, marți, măsurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, reducerea TVA la 9 la sută pentru livrarea apei și impozitarea diferențiată pentru microîntreprinderi.  Noile măsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanță de Urgență, care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016. "O măsură este cea a reducerii TVA, începând cu 1 ianuarie 2016, la tot ce înseamnă livrare, de la 20 la 9 la sută, pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură", a declarat, marți, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. De asemenea, Guvernul a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: