Home / National / Ministrul Gabriel Oprea a făcut peste 1.500 de drumuri însoțit de coloană oficială, în 2015 – surse

Ministrul Gabriel Oprea a făcut peste 1.500 de drumuri însoțit de coloană oficială, în 2015 – surse

Ministerul Afacerilor Interne a trimis Parchetului Tribunalului București legislația în baza căreia ministrul Gabriel Oprea a beneficiat de coloană oficală, spun surse judiciare, care precizează că de la începutul anului vicepremierul a făcut peste 1.500 de drumuri însoțit de coloană oficială. 

Surse judiciare au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că procurorii au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutieră a Capitalei și convorbirile din dispecerat înregistrate în seara de 20 octombrie, când a avut loc accidentul în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină, polițistul care deschidea coloana oficială a vicepremierului.

Anchetatorii au mai primit de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne datele solicitate privind legislația în baza căreia a fost constituită coloana oficială pentru însoțirea cu echipaj de poliție a vicepremierului Gabriel Oprea și traseul pe care a mers acesta în 20 octombrie.

Procurorii au mai solicitat, luni, informații de la Primăria Capitalei privind avizele emise pentru săparea gropii de pe strada Știrbei Vodă, în care a căzut cu motocicleta polițistul Bogdan Gigină, documetne care ar trebui să fie trimise anchetatorilor până miercuri, au mai spus sursele citate.

În cadrul anchetei se vehiculează informația că, de la începutul anului, ministrul Gabriel Oprea a făcut peste 1.500 de drumuri însoțit de coloană oficială. La dosarul cauzei nu ar fi însă o adresă a MAI prin care să se spună la câte misiuni urgente a participat mașina desemnată lui Gabriel Oprea, anchetatorii considerând că o astfel de informație nu este relevantă la acest moment.

Sursele judiciare au mai arătat că, până la acest moment al anchetei, nicio instituție a statului căreia i s-au solicitat informații nu a obstrucționat cursul cercetărilor.

Astfel, în prima fază a anchetei, s-au transmis solicitări și adrese către MAI și firma de gaze care efectua lucrările de pe strada Știrbei Vodă.

De la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-au primit răspunsuri și sunt solicitate în continuare noi informații, fiind în curs o comunicare interinstituțională continuă, au mai precizat sursele citate.

Până acum, pe masa procurorilor a ajuns lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială, stabilindu-se că în mașină cu ministrul Afacerilor Interne mai erau două persoane – șoferul și un angajat.

De la deschiderea dosarului, anchetatorii au audiat mai multe persoane, printre care polițiștii din coloana oficială a ministrului Oprea și cei aflați în intersecție, muncitorii care efectuau lucrările de reparații, precum și alți martori aflați în zonă.

De asemenea, consilierul personal al lui Gabriel Oprea și șoferul care conducea mașina vicepremierului în seara accidentului în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină au fost audiați marți, la Parchetul Tribunalului București, au mai spus sursele citate.

Vicepremierul Gabriel Oprea ar urma să fie audiat, în calitate de martor, miercuri sau joi, pe numele acestuia fiind emisă o citație, au mai precizat sursele citate.

Parchetul Capitalei informa, duminică, că în acest dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliția Capitalei și Poliția Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină și date cu privire la componența coloanei la momentul accidentului. Anchetatorii spuneau atunci că au primit doar o parte a informațiilor solicitate.

În anchetă, procurorii au făcut cercetarea la fața locului, au primit date privind autopsia medico-legală și au ridicat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, în vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină. De asemenea, au fost solicitate și datele stocate cu privire la comunicațiile interne ale polițiștilor implicați în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

Anchetatorii au solicitat și documentația privind efectuarea lucrărilor de reparație de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare și siguranță specifice, preciza Parchetul Capitalei.

Totodată, va fi făcută expertiza tehnică a motocicletei pe care o conducea Bogdan Gigină, se va stabili dinamica producerii accidentului și vor fi analizate imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zona accidentului.

Ministrul de Interne a declarat, marți, că venea de la “instituții ale statului român” atunci când s-a produs accidentul în urma căruia a murit polițistul Bogdan Gigină, arătând că va face precizări la Parchet, unde va răspunde, ca martor, la toate întrebările.

“Eram la serviciu, se va dovedi, se va dovedi de unde am venit. La Parchet trebuie să spunem aceste lucruri. Unde am fost se va dovedi la Parchet, am fost la instituții. Am fost la instituții ale statului român, se va spune la Parchet”, a afirmat Oprea.

El a mai spus că orice ministru de Interne a beneficiat întotdeauna de un echipaj de poliție la deplasările în timpul serviciului, arătând că sunt norme și instrucțiuni în acest sens.

Întrebat care era urgența deplasării din 20 octombrie, astfel încât să fie necesară prezența unui echipaj al Poliției Rutiere în coloana sa, Oprea a spus: ”Urgența, este vorba doar de un echipaj de poliție pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de interne, sunt norme, instrucțiuni, iar Parchetul va stabili cu adevărat adevărul. Nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu, tragedia este că a murit un coleg în timpul serviciului”.

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală.

Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la “o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, “de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliției Rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale doar în cazul șefului statului, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și primului ministrului. Miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar “în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență”, conform prevederilor legale.

Gabriel Oprea a fost premier interimar în perioada 22 iunie-9 iulie, când Victor Ponta a lipsit de la Palatul Victoria, ca urmare a operației la genunchi suferite în Turcia.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat, luni, în prima sa declarație, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect față de familia acestuia, el susținând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depășise zona și a făcut “tot ce este omenește posibil” pentru a-l salva pe polițist.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculațiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoțire în trafic fără temei legal drept “complect (sic!) nefondate”.

Ministrul Gabriel Oprea și-a încheiat declarația spunând: “La acest moment, acestea sunt precizările pe care le pot face public”.

La câteva ore de la declarația ministrului de Interne, președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-a întâlnit cu Gabriel Oprea, luni seară, și l-a sfătuit să demisioneze. Iohannis a precizat că l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuție pentru că a dorit să primească lămuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat că nu este vinovat și că își va continua activitatea în Guvern, răspunzând astfel președintelui Klaus Iohannis. Oprea a susținut că sfatul lui Iohannis are legătură cu dorința președintelui de a schimba Guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

După accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în spațiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă așteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care și cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar și locul de unde acesta venea și unde trebuia să ajungă în ziua accidentului și dacă, în condiții de ploaie, nu trebuia să renunțe la escorta cu motociclist.

Sursa; mediafax.ro

Ministerul Afacerilor Interne a trimis Parchetului Tribunalului București legislația în baza căreia ministrul Gabriel Oprea a beneficiat de coloană oficală, spun surse judiciare, care precizează că de la începutul anului vicepremierul a făcut peste 1.500 de drumuri însoțit de coloană oficială.  Surse judiciare au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că procurorii au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutieră a Capitalei și convorbirile din dispecerat înregistrate în seara de 20 octombrie, când a avut loc accidentul în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină, polițistul care deschidea coloana oficială a vicepremierului. Anchetatorii au mai primit de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Salariul minim brut a crescut la 2.230 lei

Începând cu data de 1 ianuarie ...

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, de marti, iar timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Sirenele care anunta situatiile de urgenta ...

Tinerii nu vor grațiere de urgență

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: