Google+
Home » Justitie » Fost primar de Grivița, acuzat de ”inginerii financiare”!

Fost primar de Grivița, acuzat de ”inginerii financiare”!

de Răzvan CĂLIN

Mai mulți localnici din comuna Grivița îl acuză pe Ioan Lungu că a luat pământ în arendă de la ei, însă în realitate nu ar fi efectuat nici o lucrare agricolă și nici nu le-a plătit oamenilor arenda. Cazul a ajuns și în atenția APIA Vaslui care a dispus blocarea la plata subvențiilor a firmei deținute de Lungu.

Ioan Lungu, fost primar al comunei Grivița, este în mijlocul unui scandal de proporții după ce un grup de localnici au lansat acuzații grave la adresa sa. În vârstă de 64 de lan_grauani, Lungu deține în momentul de față o firmă – SC Agrisort Arend SRL Bârlad – prin intermediul căreia derulează diferite afaceri în agricultură, în special cultivarea de cereale și alte tipuri de culturi agricole. Practic, la fel ca mulți alți întreprinzători privați din domeniu, obișnuiește să arendeze de la diferiți oameni suprafețe de teren agricol pe care se obligă să le cultive în schimbul unei arende, conform prevederilor legale.

Numai că Lungu a stârnit mânia mai multor localnici din Grivița de la care a luat teren agricol în arendă, aceștia acuzându-l că, în realitate, a lăsat pământurile pârloagă. Mai mult, ei susțin că Lungu a declarat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui că a lucrat pământul respectiv ca să poată încasa subvențiile de rigoare. Picătura care a umplut paharul nemulțumirilor a fost faptul că Lungu nu ar fi plătit arenda proprietarilor terenurilor pe care le închiriase, conform înțelegerii stipulate în contractele de arendă.

”Ioan Lungu a declarat în fals la APIA Vaslui faptul că lucrează teren agricol pe raza comunei Grivița, lucru pe care, în realitate, nu îl realizează și încasează în mod ilegal bani. Iar cetățenilor proprietari de terenuri nu le achită arenda de ani de zile. Suntem mulți oameni nemulțumiți de activitățile domnului Lungu și de aceea vrem să se facă dreptate”, au menționat oamenii într-un memoriu adresat redacției Est News.

Aproape 200 de hectare nemuncite, dar declarate la APIA drept culturi de cereale, floarea soarelui sau lucernă!

În respectivul document, pe care l-au trimis și conducerii APIA Vaslui, au fost date și exemple concrete cu suprafețele pe care Lungu le-ar fi declarat la APIA ca fiind cultivate, dar care în realitate au fost lăsate de izbeliște. Pentru a înțelege mai bine terminologia de specialitate folosită facem precizarea că BF înseamnă ”bloc fizic”, care, conform normativelor APIA, nu este altceva decât o suprafață continuă de teren, mărginită de limite naturale sau artificiale permanente, utilizată în scopuri agricole de unul sau mai mulți fermieri, care poate include una sau mai multe parcele agricole, una sau mai multe culturi. Prin urmare, iată mai jos lista cu exemplele de ”înginerii” pe care Lungu le-ar fi făcut:

  • în BF 369 a declarat că a cultivat circa 90 hectare floarea soarelui, dar in realitate nu a cultivat nimic, ci doar cornuti;
  • în BF 290 a declarat că a cultivat circa 12 hectare porumb, dar în realitate nu a cultivat nimic;
  • în BF 257 a declarat că a cultivat circa 3 hectare porumb, dar în realitate nu a cultivat nimic;
  • în BF 257 a declarat că a cultivat circa 3 hectare grâu, dar în realitate nu a cultivat nimic;
  • în BF 257 a declarat că a cultivat circa un hectar lucernă, dar în realitate nu a cultivat nimic;
  • în BF 568 a declarat că a cultivat 12 hectare plante medicinale, dar în realitate nu a cultivat nimic;
  • în BF 513 și 514 a declarat că a cultivat cu cereale circa 30 hectare, dar în realitate nu a cultivat nimic, terenul fiind nelucrat; – la fostul CAP Odaia Bursucani a declarat că a cultivat circa 40 hectare grâu, în realitate a cultivat doar opt hectare, iar pe restul suprafeței a crescut floarea soarelui, răsărită din anii anteriori.

În total, vorbim de aproape 200 de hectare (191, mai exact) pe care Lungu le-ar fi arendat de la oameni și pe care, în realitate, fie le-a lăsat pradă scaieților, fie le-a cultivat parțial, ori cu altceva decât a declarat. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu le-a plătit oamenilor arenda. Oamenii spun că Lungu ar avea de încasat de la APIA circa 60.000 de euro, bani care nu i se cuvin atât timp cât el nu ar fi cultivat nimic pe pământurile respective.

Lungu ar avea ”spatele” asigurat chiar de lucrători ai APIA Vaslui!

În consecință, oamenii au făcut plângeri la APIA Vaslui, dar au sesizat și redacția Est News, manifestându-și teama că instituțiile statului român nu își vor face datoria așa cum trebuie. Iar această temere a lor a fost explicată în felul următor: ”Domnul Lungu a afirmat că în activitățile sale ilicite este sprijinit de angajați ai APIA Vaslui. Aceștia i-ar fi sugerat că pe terenurile agricole nelucrate și pe care cresc cornuți, să declare că a cultivat floarea soarelui întrucât din fotografiile efectuate din avion nu se deosebesc între ele. Astfel, el nu poate fi descoperit”.

Într-un fel, nu poți să nu-i înțelegi și pe oameni atât timp cât societatea românească post-decembristă este plină de cazuri în care funcționarii statului puși să-i tragă la răspundere pe cei ce încalcă legea, au făcut pact chiar cu aceștia și contra unor ”servicii” sau ”atenții”, mai mult sau mai puțin ”grase”, i-au scos basma curată.

În același timp, respectivii proprietari de terenuri din Grivița se tem că până ce echipele de la APIA Vaslui vor face verificările în teren, Lungu ar putea să-și ascundă urmele prin efectuarea lucrărilor agricole de toamnă. În acest fel, ar putea scăpa de brațul legii.

Lungu: ” Pământul este lucrat, iar arenda și-au primit-o toți!”

Contactat de redactorii Est News, Lungu a susținut cu tărie că totul este o minciună sfruntată din partea unor oameni care îi vor răul. El ne-a declarat că nici una dintre acuzațiile care i se aduc nu sunt reale: ”Nu este adevărat. Pământul este lucrat, iar arenda și-au primit-o toți. Lucrăm în continuare pământul, în continuare le dăm oamenilor arenda, așa încât nu este nici o problemă. Au venit și cei de la APIA în control și nu au găsit nici un fel de problemă. Au verificat terenurile și s-a văzut că terenul este lucrat. Iar arenda am plătit-o la oameni și pot dovedi acest lucru pentru că atunci când fac plățile totul se trece pe o hârtie, pe un document, doar nu le dau așa banii”.

Șeful APIA Vaslui confirmă cele sesizate de oameni!

Și totuși, spusele lui Lungu sunt contrazise chiar de directorul APIA Vaslui, Răzvan Arteni, care a declarat pentru Est News că s-a dat curs sesizării făcute de oameni și în

Razvan Arteni

Razvan Arteni

urma unui prim control efectuat la fața locului s-a constatat că cele sesizate de oameni sunt reale: ”Imediat cum am primit sesizarea, am solicitat de la București aprobare pentru ca și domnul Lungu să fie eșantionat (inclus) la control. În consecință, într-o primă fază, la fața locului s-a deplasat o echipă de la APIA Vaslui care a efectuat un control preliminar. Concret, au fost fotografiate toate parcelele de teren pe care dumnealui le-a declarat la noi. Și, într-adevăr, am descoperit neconformitățile sesizate de oameni. Prin urmare, cei de la APIA București au aprobat eșantionarea la control a terenurilor lucrate de domnul Lungu. Abia de acum încolo urmează controlul propriu-zis, care este mult mai complex. Se va trece la măsurarea exactă a fiecărei parcele, se va verifica dacă suprafețele corespund exact cu ceea ce a declarat dumnealui, locația exactă, vor fi verificate toate documentele etc. Este un control de durată. În momentul de față, ne axăm pe verificarea celorlalți fermieri, astfel încât să poată fi incluși la plată. Însă, firma domnului Lungu este blocată de la orice fel de plată. Până ce nu se va finaliza controlul la dumnealui, nu va primi nici un ban!”.

Cât despre temerile oamenilor cum că Lungu și-ar putea ascunde ilegalitățile, șeful APIA a spus că acesta este liber să facă orice, dar instituția pe care o conduce deține deja un prim set de dovezi care confirmă matrapazlâcurile puse la cale de acesta.

 

Comments

comments

de Răzvan CĂLIN Mai mulți localnici din comuna Grivița îl acuză pe Ioan Lungu că a luat pământ în arendă de la ei, însă în realitate nu ar fi efectuat nici o lucrare agricolă și nici nu le-a plătit oamenilor arenda. Cazul a ajuns și în atenția APIA Vaslui care a dispus blocarea la plata subvențiilor a firmei deținute de Lungu. Ioan Lungu, fost primar al comunei Grivița, este în mijlocul unui scandal de proporții după ce un grup de localnici au lansat acuzații grave la adresa sa. În vârstă de 64 de ani, Lungu deține în momentul de față…

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)

About Razvan Calin

3 comments

  1. Nu-i singura comuna unde primarii ajung peste noapte mari fermieri si cu ceva pile la APIA iau la greu bani europeni .In judetul Vaslui nu se verifica in teren culturile pentru care se dau acesti bani .Cel mai bine ar fi ca OLAF-ul European sa fac ordine in acest judet si in APIA.

  2. In foarte multe comune se fac astfel de smecherii chiar si cu asa zise proiecte europene .Se intampla astfel pentru ca APIA nu verifica efectiv in teren daca exista acele culturi…..

  3. Lungu are spatele asigurat de un fost angajat de la doi si un sfert, care da ordine angajatilor din firma lui Lungu! Si tot el ii invata pe angajati ce sa le declare procurorilor care il cerceteaza pe Lungu intr-un caz de furt! Si poate ar trebui sa verifice procurorii si cati dintre arendatorii cu care Lungu are contract mai traiesc sau au documente legale pe terenuri!

%d blogeri au apreciat: