Home / Business / Cele mai mari patru bănci elene, active și în România, trebuie recapitalizate cu 14,4 miliarde euro

Cele mai mari patru bănci elene, active și în România, trebuie recapitalizate cu 14,4 miliarde euro

Cele mai mari patru bănci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank Ergasias și Alpha Bank, toate cu operațiuni și în România, au nevoie de capital suplimentar de 14,4 miliarde euro, arată testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE). 

În România, Eurobank controlează Bancpost, National Bank of Greece deține Banca Românească, iar Piraeus Bank și Alpha Bank au operațiuni sub brand propriu.

O verificare a calității activelor a arătat necesitatea unei ajustări a valorii cu 9,2 miliarde de euro la cele patru instituții de credit, se arată într-un comunicat publicat sâmbătă de BCE. În cadrul testelor de stres, deficitul de capital al băncilor s-a situat la 14,4 miliarde de euro într-o simulare de criză și la 4,4 miliarde de euro în scenariul de baza, potrivit Bloomberg.

Cele patru bănci vor trebui să transmită BCE planuri de recapitalizare până pe 6 noiembrie.

Guvernul de la Atena și creditorii europeni au încheiat în această vara un nou acord pentru susținerea financiară a statului elen, după mai multe luni de divergențe, care au adus Grecia aproape de ieșirea din zona euro. Recapitalizarea băncilor este văzută ca un prim pas în revitalizarea economiei țării, lovită dur de recesiune și măsurile de control al capitalului.

Instituțiile de credit vor cere acționarilor și investitorilor care dețin obligațiuni ale băncilor să acopere necesarul de capital, înainte de a apela la fonduri de până la 25 de miliarde de euro puse la dispoziție de către stat, potrivit unui plan pentru recapitalizarea sistemului bancar programat să fie votat sâmbătă de parlamentul elen.

De asemenea, băncile vor putea cere posesorilor de acțiuni obișnuite sau preferențiale, precum și investitorilor care dețin alte instrumente financiare, să accepte pierderi în cadrul procesului de recapitalizare, înainte de a putea apela la sprijinul statului, potrivit proiectului de lege aflat în discuție în parlamentul elen.

Statul elen va obține banii necesari recapitalizării sistemului bancar prin împrumuturi de la țările zonei euro, în cadrul programului de ajutor financiar.

Sursa; mediafax.ro

Cele mai mari patru bănci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank Ergasias și Alpha Bank, toate cu operațiuni și în România, au nevoie de capital suplimentar de 14,4 miliarde euro, arată testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE).  În România, Eurobank controlează Bancpost, National Bank of Greece deține Banca Românească, iar Piraeus Bank și Alpha Bank au operațiuni sub brand propriu. O verificare a calității activelor a arătat necesitatea unei ajustări a valorii cu 9,2 miliarde de euro la cele patru instituții de credit, se arată într-un comunicat publicat sâmbătă de BCE. În cadrul…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Muncitorii indieni care vor lucra la drumul strategic vor încasa lunar salarii de 1.000 de dolari

Începerea lucrărilor la drumul strategic marchează o premieră pe ...

Patronatul vasluian a boicotat întâlnirea cu conducerea ADR Nord-Est, dedicată proiectelor europene

de Dănuț CIOBANU  Oamenii de afaceri vasluieni nu sunt ...

SC ”Lucrări Drumuri și Poduri” Vaslui alocă 1,8 milioane de lei pentru dotarea cu utilaje

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat bugetul de venituri ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: