Google+
Home » Social » Oameni care ne lipsesc, oameni pe care nu trebuie să-i uităm

Oameni care ne lipsesc, oameni pe care nu trebuie să-i uităm

de Mihaela NICULESCU

Sâmbătă, 31 octombrie, sala de ședințe a Primăriei Bârlad a fost plină ochi. Zeci de bârlădeni, majoritatea oameni de cultură, au ținut să fie prezenți la simpozionul „Personalități bârlădene. In Memoriam” organizat de filiala bârlădeană a Societății de Științe Istorice în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Bârlad.

Deschiderea simpozionului a fost făcută de Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad, care a ținut să prezinte personalitățile propuse spre evocare, dar și invitații care au punctat contribuția acestora la dezvoltarea orașului.
Bârlădenii deschizători de drumuri a căror activitate a fost prezentată în cadrul acestui simpozion au fost Vasile Palade, Marcel Guguianu, Traian Nicola și dr. Constantin Teodorescu. Ultimii trei își dorm somnul de veci în cimitirul „Eternitatea”, dar, pe nedrept, au fost uitați prea repede de bârlădeni, care foarte rar se reculeg sau pun o floare la căpătâiul lor.
Vasile Palade, arheolog renumit, a condus o perioadă Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, punându-și amprenta incontestabil asupra dezvoltării ulterioare a acestei instituții. Dacă în 1958 muzeul bârlădean avea doar două săli și 2.000 de piese, după venirea sa la conducerea instituției lucrurile s-au schimbat radical în bine. Nu sunt de neglijat nici lucrările științifice pe care le-a realizat în calitate de arheolog la muzeul bârlădean. Anul trecut, muzeul bârlădean a împlinit 100 de ani de la înființare și, în semn de recunoștință pentru contribuția sa, sala mare a muzeului „Vasile Pârvan” a fost numită sala „Vasile Palade”.
Traian Nicola, binecunoscutul profesor de chimie cu activitate didactică prodigioasă în cadrul mai multor școli și licee din Bârlad, a devenit cunoscut nu doar prin rezultatele elevilor săi la concursuri și olimpiade, ci și prin activitatea sa de documentare științifică. De-a lungul zecilor de ani s-a ocupat de studierea vieții și activității sutelor de personalități din zonă, în mare pare intelectuali de valoare. Bârlădenii trebuie să-i fie recunoscători pentru volumele-document pe care le-a lăsat posterității – șase volume din ciclul „Valori spirituale tutovene” și „Monografia liceului Codreanu”, apărută în două ediții.
„Nu mă aventurez în a face declarații pripite, dar trebuie să recunosc faptul că profesorul Traian Nicola a fost realmente o adevărată enciclopedie”, a declarat profesorul Mihai Luca, cel care a evocat personalitatea distinsului om de cultură.
Doctorul Constantin Teodorescu a rămas în memoria bârlădenilor nu doar ca un chirurg cu talent, ci și ca om de cultură, colecționar, politician, publicist și un mare filantrop.
„Poți să colecționezi și să fii egoist, să te bucuri doar tu și familia. Până la urmă, e omenește. Dar să donezi comunității atâtea obiecte de artă, busturi tablouri, cărți rare, obiecte de numismatică și medalistică, înseamnă să fii un filantrop. Pot să-l asemăn pe doctorul Teodorescu cu un alt filantrop aflat la o distanță de un secol, și anume cu Stroe Belloescu”, a spus Oltea Rășcanu Gramaticu.
În cadrul simpozionului de sâmbătă, care a fost ca o aerisire mentală în marasmul în care trăim astăzi, a fost evocată și activitatea sculptorului Marcel Guguianu, Bădia de Bârlad, care niciodată nu și-a uitat ci, dimpotrivă, și-a venerat locurile natale. Sculptor de talie internațională, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România încă din 1956, membru al Băncii Mondiale, Marcel Guguianu a donat Bârladului o mare parte din lucrările sale, adăpostite acum de Pavilionul care-i poartă numele.
Printre invitații care au luat cuvântul s-au aflat muzeografa Nicoleta Arnăutu, profesorul Mihai Luca, dr. Laurențiu Chiriac, pictorul Nelu Grădeanu, profesorul Vasile Țugulea, profesorul Gheorghe Clapa și Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”.

de Mihaela NICULESCU Sâmbătă, 31 octombrie, sala de ședințe a Primăriei Bârlad a fost plină ochi. Zeci de bârlădeni, majoritatea oameni de cultură, au ținut să fie prezenți la simpozionul „Personalități bârlădene. In Memoriam” organizat de filiala bârlădeană a Societății de Științe Istorice în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Bârlad. Deschiderea simpozionului a fost făcută de Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad, care a ținut să prezinte personalitățile propuse spre evocare, dar și invitații care au punctat contribuția acestora la dezvoltarea orașului. Bârlădenii deschizători de drumuri a căror activitate a fost prezentată în cadrul acestui…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: