Google+
Home » National » TRAGEDIA de la Colectiv – Bilanțul deceselor a ajuns la 30. Alte 137 de persoane, internate. CAUZELE deceselor și SITUAȚIA răniților
Zeci de raniti in urma incendiului de la Club Colectiv au fost adusi, sambata 31 Ocotmbrie 2015, la Spitalul de Urgenta Floreasca. O explozie urmata de un incendiu s-au produs vineri noapte in clubul bucurestean unde peste 300 de tineri asistau la un concert al trupei Goodbye to Gravity, cand efectele pirotehnice din timpul show-ului au provocat un incendiu in urma caruia au decedat 26 de oameni.

TRAGEDIA de la Colectiv – Bilanțul deceselor a ajuns la 30. Alte 137 de persoane, internate. CAUZELE deceselor și SITUAȚIA răniților

Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care și-au pierdut viața în incendiu ajungând la 30. Alte 137 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, dintre care 57 sunt în stare critică și gravă. 

Dan Enescu: Spitalul „Grigore Alexandrescu” are bancă de piele, singura din țară

Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală este singurul din țară unde există o bancă de piele, singura din țară, afirmă managerul unității medicale, Dan Enescu, precizând că aceasta poate acoperi necesarul de piele.

Dan Enescu a precizat că la acest moment în banca de piele a Spitalului „Grigore Alexandrescu” se află 7.000 de centimetri pătrați de piele, ceea ce ar putea acoperi necesarul în acest moment.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, spunea că rezerva din banca de piele poate acoperi cererea de acum.

„Sunt însă și foarte mulți donatori care și-au exprimat această dorință (de a dona piele -n.r.). Evident că noi acceptăm orice ajutor din partea donatorilor, nu refuzăm pe nimeni, doar vor fi evaluați și vor fi înștiințați de noi”, afirma ministrul Sănătății.

El a precizat că operațiile de chirurgie plastică și reparatorie pentru răniții din Clubul Colectiv încă nu au început, adăugând că probabil acest lucru se va întâmpla de luni – marți.

Ministerul Sănătății: 137 de răniți în incendiul de la Colectiv mai sunt internați în spitalele Capitalei

Un număr de 137 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internați, duminică seară, în spitalele Capitalei, informează Ministerul Sănătății.

Dintre aceștia, cei mai mulți sunt la Spitalul de Arși – 27 (trei critici, 10 grav, 14 stabili), Spitalul „Bagdasar Arseni” – 21 (trei intubați, 18 stabili), Spitalul Universitar – 20 (șase în stare critică, trei în stare gravă, 11 stabili), Floreasca- 15 (14 intubați, unul stabil), Elias – 14 (patru intubați, 10 stabili) și Spitalul Militar – 12 (doi intubați, 10 stabili).

Totodată, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” sunt șase pacienți minori (doi intubați, patru stabili), la Spitalul „Sf Ioan” – opt răniți (șase intubați, doi stabili), Spitalul SRI – șase (doi grav, patru stabili),
Spitalul „Sf. Pantelimon” – cinci (doi intubați, trei stabili) și la Spitalul Gerota – trei pacienți stabili.

Astfel, 57 dintre răniți sunt în stare critică, gravă sau intubați.

Primele rezultate ale autopsiilor: Intoxicația cu monoxid de carbon, fum și gaze toxice, cauza principală a deceselor

Intoxicația cu monoxid de carbon, fum și gaze toxice este principala cauză a decesului victimelor incendiului de vineri noapte, din Clubul Colectiv, relevă primele rezultate provizorii ale autopsiilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul INML.

Potrivit surselor citate, toate autopsiile s-au încheiat duminică seară, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, iar concluziile provizorii au fost transmise anchetatorilor.

Conform concluziilor provizorii ale autopsiilor făcute asupra cadavrelor persoanelor care și-au pierdut viața în incendiul produs, vineri noapte, în clubul bucureștean Colectiv, principala cauză a decesului ar fi intoxicația cu fum, monoxid de carbon și gaze toxice.

Raportul final al autopsiilor implică însă mai multe analize al căror rezultat poate dura și până la două săptămâni, urmând să fie efectuate mai multe investigații, între care și analize toxicologice pentru a se stabili exact ce substanțe sau ce grup de substanțe au provocat decesul victimelor, au mai precizat sursele citate.

Autoritățile cer cetățenilor să doneze sânge etapizat, iar de donare de piele nu e nevoie deocamdată

Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniță-Radu, a făcut un apel la cetățeni ca să doneze sânge „etapizat”, pentru că în prezent se acoperă necesarul, iar ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a spus că în prezent sunt 7 metri pătrați în banca de piele care pot acoperi nevoile.

La finalul reuniunii grupului de lucru convocat de prim-ministru la Guvern, managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniță-Radu, a solicitat presei să transmită cetățenilor ca să doneze sânge etapizat.

„Sângele stă cel mai bine la donator”, a spus Ioniță.

Ea a precizat că nevoia de sânge este permanentă, dar în prezent există rezerve suficiente pentru a acoperi necesarul pentru tratarea victimelor tragediei de la Clubul Colectiv.

La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că banca de piele are în acest moment 7 metri pătrați și acoperă nevoia imediată. El a mai adăugat că nu este nevoie de donatori de piele în acest moment.

„Inclusiv rude ale victimelor și-au exprimat intenția să doneze piele, dar pentru moment nu este nevoie”, a spus Bănicioiu.

Medicul Ion Lascăr, șeful Clinicii de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, a explicat că suprafața medie de piele pe care o are un om este de aproximativ 1,5 metri pătrați.

Premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Dușă, ministrul Sănătății, Nicu Bănicioiu, secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Clinicii de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, și directorul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniță-Radu au format, duminică, un grup de lucru, la Guvern, pentru a evalua situația răniților în tragedia petrecută vineri la Clubul Colectiv din București.

Încă o victimă a incendiului de la Colectiv a murit, este al 30-lea deces

Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care și-au pierdut viața în incendiu ajungând la 30.

Tânăra care a decedat duminică seară, la Spitalul Bagdasar – Arseni, avea arsuri grave pe căile respiratorii.

Numărul victimelor incendiului care au decedat a ajuns la 30.

Alte aproximativ 140 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, până la 90 fiind în stare critică și gravă.

Numărul deceselor victimelor rănite grav în incendiul de la Colectiv s-ar putea dubla, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, precizând că aceasta este concluzia unui grup de lucru pe care l-a convocat la Guvern.

Șef UPU: Șase minori, internați în prezent la Grigore Alexandrescu. Patru, în stare foarte gravă

Șase minori se afă, în prezent, internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, dintre care patru în stare gravă, în urma incendiului de la Club Colectiv, a declarat pentru MEDIAFAX Elena Petrișor, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”.

Sursa citată a explicat că, vineri noapte, imediat după incendiu, la spital au ajuns două fete având în jur de 17 ani, fiind aduse de către părinți cu mașini personale, una dintre fete având arsuri pe 20 la sută din suprafața corpului, iar cealaltă expunere la fum.

„În aceeași noapte, alți doi pacienți minori, ambii de 16 ani, au fost aduși prin transfer de la Spitalul de Urgență Floreasca. Este vorba despre o adolescentă în stare foarte gravă, adusă intubată, ventilată mecanic și care a fost dusă direct în sala de operație, în prezent, fata fiind la Terapie Intensivă. De asemenea, a fost adus tot de la Spitalul Floreasca un băiat cu tetrapareză, în stare gravă, și acesta fiin în Teraie Intensivă. Sâmbătă dimineață, a fost transferat, de la Spitalul Elias, un adolescent de 15 ani, acesta fiind cel mai grav caz dintre toate cele care au ajuns până acum la Grigore Alexandrescu cu arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului, dar și arsuri de căi aeriene superioare, intubat și cu suport vascular”, a explicat medicul.

Potrivit aceeiași surse, duminică, a fost adus la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu un al șaselea copil, prin transfer de la Spitalul Elias, acesta având 17 ani și 11 luni.

„Băiatul este tot în stare gravă, cu arsură pe 35 la sută din suprafața corpului, pe extremitți și pe torace. Acesta este fratele pacientei de 16 ani, intubată și ventilată mecanic, transferată de la Floreasca”, a declarat medicul.

Elena Petrișor a explicat că, în general, pacientul cu arsură este un caz foarte complicat, care, de cele mai multe ori, necesită tratament în echipă pluridisciplinară, suprafața arsă fiind foarte periculoasă pentru că există un risc foarte ridicat de infecție.

„Se fac analize de multe ori din oră în oră, corecțiile rezultatelor sunt matematice, milimetrice, iar arsura produsă de foc provoacă pierderi, dezechilibre teribile în organism și de aceea, în aceste momente, este foarte importantă reechilibrarea organismului”, a explicat medicul.

Șeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului ”Floreasca”: Tratarea unei persoane cu arsuri grave costă între 500.000 și un milion de euro

Costul tratamentului unei persoane cu arsuri este între 500.000 și un milion de euro, pentru o perioadă de trei luni, cât poate dura perioada necesară vindecării unui pacient care a suferit arsuri grave, a declarat, duminică, șeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului ”Floreasca”, Ioan Lascăr.

Ioan Lascăr a explicat, în cadrul unui gurup de lucru convocat la Guvern de premier, că din momentul internării în spital și până la externare tratamentul unui bolnav cu arsuri grave costă între 5000.000 și 1.000.000 de euro. El a dat ca exemplu un caz petrecut recent, la Sighetu Marmației, în care tratamentul pentru un pacient cu arsuri foarte grave a costat 900.000 de euro.

El a adăugat că tratamentul unui pacient cu arsuri se întinde pe mai multe săptămâni și poate depăși chiar trei luni.

Ioan Lascăr a menționat că tratamentul unui pacient cu arsuri este mai scump decât un transplant de organe. El a explicat că numai o alifie cu care se unge un bolnav pe zi costă aprozimativ 1.000 de euro.

„Nu contează. Ne costă cât e nevoie”, a răspus premierul Victor Ponta.

În acest context, Ponta le-a cerut ministrului Sănătății și secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un program special pentru tratarea și recuperarea bolnavilor cu arsuri, astfel încât acestea să primească finanțare de la bugetul de stat.

Spitalul de Arși: 10 pacienți la terapie intensivă, trei în stare critică. Ce ne-ar ajuta niște colegi în plus!

Zece dintre răniții în incendiul de la clubul Colectiv internați la Spitalul de Arși sunt la terapie intensivă, iar trei sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Adrian Stănculea, adăugând că i-ar fi fost de folos experiența unor foști colegi în aceste momente.

Medicul a precizat că toți pacienții de la terapie intensivă au arsuri pe față.

Unul dintre ei este în continuare neidentificat. Este vorba de un bărbat care are cele mai grave arsuri ca profunzime, nu și ca întindere, a spus Stănculea.

El a precizat că de cei 27 de pacienți internați, în urma incendiului de vineri seară, la Spitalul de Arși se ocupă sunt șase sau șapte echipe, formate din câte un medic titular și rezidenții care îl ajută.

Întrebat de jurnaliști dacă spitalul face față din punctul de vedere al personalului disponibil, Stănculea a răspuns că ar fi fost de folos niște colegi în plus, mai ales trei medici de la terapie intensivă cu experiență care au fost suspendați.

„Facem față? Ce ne-ar ajuta niște colegi în plus, nu pot să vă zic. Mai ales pe terapie intensivă unde am trei colegi suspendați. Și-au oferit și ajutorul, au vrut să vină, dar au interdicție de a lucra într-un spital de stat”, a spus Stănculea.

Întrebat de câți medici în plus ar fi nevoie, el a arătat că nu este vorba despre un număr mai mare de medici, precizând că ar fi fost nevoie de experiența celor trei colegi care „ani de zile au lucrat cu arsurile”.

Spitalul Floreasca precizează că dispune de toate materialele necesare îngrijirii pacienților

Spitalul de Urgență Floreasca precizează că în momentul de față dispune de toate materialele sanitare și medicamentele necesare îngrijirii pacienților, lucrurile fiind „sub control”.

Reprezentanții unității sanitare au făcut, duminică, precizări în legătură cu informații apărute în spațiul public privind necesități de echipamente, materiale sanitare și medicamente care ar exista la acest spital.

Spitalul de Urgență Floreasca subliniază că în momentul de față are toate materialele, echipamentele și medicamentele necesare îngrijirii tuturor pacienților, nu numi a celor cu arsuri și că, în măsura în care vor exista nevoi ale spitalului, acestea vor fi lansate pe cale oficială.

„În momentul de față nu e nevoie de asemenea intervenții și nici informațiile respective nu sunt de natură să fie de bun augur”, a transmis reprezentantul spitalului.

Acesta a arătat că îngrijirea unui pacient cu arsuri necesită resurse materiale și umane importante, dar în momentul de față lucrurile la Spitalul de Urgență Floreasca „sunt sub control”.

Alte patru persoane rănite în incendiul din Clubul Colectiv, internate în Spitalul de Urgență Floreasca, au fost supuse, duminică dimineață, unor traheostomii, după ce, cu o zi în urmă, șapte dintre răniți suferiseră intervenții similare, a declarat șeful Clinicii de Chirugie Plastică, Ioan Lascăr.

„Astăzi, am făcut patru traheostomii. Ieri (n.r. – sâmbătă), șapte dintre victime au fost supuse unor intervenții chirurgicale similare, astfel că, în total, avem 11 pacienți care au suferit astfel de intervenții. Traheostomia este o intervenție chirurgicală în urma căreia medicii montează pacientului un tub în traheee pentru ca acesta să poată respira mai ușor, tubul de traheostomă fiind legat la un aparat de ventilație mecanică, procedura având ca scop oxigenarea plămânilor, în aceste cazuri afectați de aerul fierbinte intrat în aceste organe”, a explicat profesorul Ioan Lascăr.

El a spus că 14 dintre cei 15 pacienți internați la Spitalul Floreasca sunt în Terapie Intensivă, patru dintre aceștia fiind în stare gravă, cu arsuri pe 50 – 70 la sută din suprafața corpului.

„Evoluția este stabilă, dar prognosticul rămâne rezervat. Toți pacienții din ATI sunt duși zilnic în sala de operație, unde, în funcție de starea acestora, sunt supuși unor intervenții de mică chirurgie sau unora de tipul traheostomiei”, a mai spus profesorul Lascăr.

Medic israelian, venit în România pentru a ajuta victimele incendiului din Colectiv: N-am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea

Doctorul Yarom Shoham, venit din Israel pentru a ajuta la tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a văzut „o asemena tragedie” în toată cariera sa.

„Nu am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea, nu așa. (…) Imediat ce am auzit de incident ne-am oferit ajutorul. Era nevoie de ajutorul nostru și de asta suntem aici. Am ajuns aici azi noapte”, a spus doctorul, care acum îi ajută pe medicii de la Spitalul Bagdasar.

„În aceste condiții este foarte greu pentru mine să spun ce cred că se va întâmpla cu acești pacienți. Știu că sunt tratați foarte bine aici, iar echipele din spital fac o treabă minunată și muncesc foarte eficient non-stop pentru a trata acești pacienți și toți sperăm să obținem cele mai bune rezultate”, a spus dr. Shoham.

Doctorul israelian a venit la București pentru a trata pacienții de la Bagdasar cu NexoBrid, un produs care înlocuiește intervențiile chirurgicale în cazul pacienților cu arsuri.

„Am venit să ne oferim ajutorul și expertiza în utilizarea NexoBrid, un produs care înlocuiește intervenția chirurgicală pentru arsuri grave. Noi avem experiență cu acest produs și am venit să oferim NexoBrid și ajutorul nostru în folosirea sa. Este folosit acum în spital. Acesta permite tratarea mai multor pacienți decât ar fi posibil cu intervenții chirurgicale. Toți pacienții vor fi tratați azi, acesta este obiectivul, să tratăm toți pacienții, să decidem care dintre ei are nevoie de operație sau tratament cu NexoBrid și să-i tratăm pe toți. Ar fi imposibil să facem acest lucru doar cu intervenții chirurgicale”, a spus doctorul.

Referitor la felul în care a fost abordată situația de doctorii din România, Shoham a spus că este foarte dificil, când ajung la spital foarte mulți pacienți. „Este foarte greu de spus, mai ales într-o situație ca asta, când ai atât de mulți pacienți. Nu sunt suficient de multe echipe care să-i trateze pentru că nu te aștepți să se întâmple o catastrofă ca asta. Chiar dacă ar fi foarte mulți oameni în spital, este foarte dificil valul inițial în primele zile, să tratezi toți acești pacienți”, a mai spus doctorul.

140 de răniți mai sunt internați în spitalele Capitalei. Singurul rănit neindentificat se află încă la Spitalul de Arși

Un număr de 140 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internați, duminică la prânz, în spitalele Capitalei, între ei fiind unul singur încă neidentificat, la Spitalul de Arși, informează Ministerul Sănătății.

Spitalele Capitalei aveau, duminică la prânz, internați 140 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv și doar o singură victimă neidentificată, potrivit datelor Ministerului Sănătății, unde acești pacienți figurează cu nume și prenume.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) sunt 24 de pacienți, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arși – 27, la Bagdasar Arseni – 22, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” -cinci, Spitalul „Sf Ioan” -8, Spitalul Elias – 15, Spitalul Militar – 11, Spitalul „Sf. Pantelimon” – cinci, Spitalul Gerota -trei și la Spitalul SRI – cinci.

Potrivit ministrului Sănătății, 80 – 90 de pacienți sunt în stare critică și foarte gravă.

Starea a șapte răniți internați la Bagdasar este dramatică. Tânăra decedată duminică era arsă pe 90 la sută din corp

Starea a șapte dintre răniții internați la Spitalul „Bagdasar-Arseni” este dramatică, aceștia având arsuri pe suprafețe mari din corp, potrivit conducerii unității.

„Situația unui număr de șapte pacienți este dramatică. Sunt în ventilație mecanică. Au suferit afectări de diferite grade ale căilor respiratorii. Suprafața arsă a corpului este de minimul 30 la sută, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată”, a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, într-o conferință.

El a adăugat că acești pacienți pot fi tratați în condiții optime, în săli de operație dedicate, întrucât cel mai mare risc la care sunt expuși este contaminarea externă.

Gorgan a mai afirmat că o refacere completă se face în luni și ani de zile. „Sunt proceduri succesive, care pe lângă repararea defectelor vor presupune ulterior și redarea funcționării segmentelor afectate”, a spus directorul medical.

La rândul său, șeful secției de chirurgie plastică, Andrei Carantino, a subliniat că riscurile în cazul celor șapte sunt „extraordinare”, iar în cazul celorlalți pacienți sunt „în continuare foarte, foarte mari”.

„Oricât ne-am dori noi și am face eforturi disperate să ne luptăm pur și simplu se poate întâmpla ca starea unui pacient să se schimbe de la o oră la alta. (…) Pentru cei șapte, având în vedere că au insuficiență multiplă de organe, asta însemnând insuficiență renală, insuficiență respiratorie, instabilitate hemodinamică, la care se adaugă arsura propriu-zisă, riscurile sunt extraordinare”, a spus Carantino.

Directorul medical Mircea Gorgan a mai spus că pacienta care a decedat duminică dimineață în spital, o tânără de 31 de ani, era arsă pe 90 la sută din corp, situație în care șansele de supraviețuire sunt de 1 la sută.

Medicul Andrei Carantino a mai arătat că evoluția este total imprevizibilă într-o arsură și că vor urma „operații multe, multe de-acum înainte”.

„Suntem obișnuiți, sunt oameni care sunt de trei zile în spital, n-au ajuns acasă. Cum se luptă săracii pacienți, ne luptăm și noi”, a mai spus medicul.

Banicioiu: Există bancă de piele în România, rezerva poate acoperi cererea de acum

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a precizat că există o bancă de piele în România, de câteva luni, iar rezerva existentă poate acoperi cererea de acum pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

„Există bancă de piele în România de câteva luni de zile, chiar funcțională. În momentul de față, există o rezervă destul de importantă care poate acoperi cererea de acum. Sunt însă și foarte mulți donatori care și-au exprimat această dorință. Evident că noi acceptăm orice ajutor din partea donatorilor, nu refuzăm pe nimeni, doar vor fi evaluați și vor fi înștiințați de noi”, a spus ministrul Sănătății.

El a precizat că operațiile de chirurgie plastică și reparatorie încă nu au început, adăugând că probabil acest lucru se va întâmpla de luni – marți.

Bănicioiu a mai spus că se va încerca o reconstrucție facială care să se apropie cât mai mult de ce a fost înainte, iar statul român acoperă toate costurile.

„De anul trecut avem un program de pacienți critici și acum îi vedem utilitatea”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Peste 140 de victime ale incendiului de la clubul Colectiv sunt internate în 12 spitale din Capitală. Dintre acestea, 80 – 90 sunt în stare critică sau gravă. Alte 29 de persoane și-au pierdut viața în urma incendiului, două femei murind duminică dimineață în spital.

Spitalele Capitalei aveau, duminică la prânz, internați 140 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv și doar o victimă neidentificată, la Spitalul de Arși, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) sunt 24 de pacienți, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arși – 27, la Bagdasar Arseni – 22, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” -cinci, Spitalul „Sf Ioan” – opt, Spitalul Elias – 15, Spitalul Militar – 11, Spitalul „Sf. Pantelimon” – cinci, Spitalul Gerota -trei și la Spitalul SRI – cinci.

Potrivit ministrului Sănătății, 80 – 90 de pacienți sunt în stare critică și foarte gravă.

În urma incendiului de vineri seară din clubul colectiv și-au pierdut viața 29 de persoane, două tinere murind duminică dimineață, la Spitalul Bagdasar și la Spitalul de Arși.

Sursa: mediafax.ro

Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care și-au pierdut viața în incendiu ajungând la 30. Alte 137 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, dintre care 57 sunt în stare critică și gravă.  Dan Enescu: Spitalul "Grigore Alexandrescu" are bancă de piele, singura din țară Spitalul de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală este singurul din țară unde există o bancă de piele, singura din țară, afirmă managerul unității medicale, Dan Enescu, precizând că aceasta poate acoperi necesarul de piele.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: