Google+
Home » Invatamant » Sute de elevi în pericol – Amenzi la școli și autorizații sanitare de funcționare retrase pentru nereguli

Sute de elevi în pericol – Amenzi la școli și autorizații sanitare de funcționare retrase pentru nereguli

de Roxana NĂSTASĂ

Construcții insalubre, grupuri sanitare mizerabile sau improprii, săli de clasă cu pereți, tavan și paviment deteriorate  – acesta este bilanțul dezolant al unor cotroale efectuate de inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui la unitățile școlare din județ. O sumedenie de școli, licee și grădinițe au ramas fără autorizații sanitare de funcționare, au fost amendate sau au primit avertismente, după ce inspectorii au ajuns la concluzia că neregulile întâlnite riscă să  pună în pericol sănătatea copiilor.

Nu mai e o noutate faptul că an de an, după controlul inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, sunt școli care se aleg cu autorizațiile sanitare de funcționare retrase sau cu amenzi, după ce în hârtii directorii declară pe propria răspundere că toate-s “roz” și la fața locului lucrurile stau de fapt altfel.

Așa au procedat anul acesta șapte unități de învățământ care au pus în pericol sănătatea copiilor, doar de dragul de a avea autorizație. De când a început anul școlar  si până pe 16 octombrie, reprezentanții DSP Vaslui au desfășurat o acțiune de control  care a vizat verificarea respectării prevederilor legale în vigoare în unitățile de învățământ. Au fost verificate, de această dată, 79 de unități școlare din județ. Ca de fiecare dată, nereguli au fost la tot pasul. Mobilier vechi, clase cu cubaj necorespunzător, tavan care stă să cadă, grupuri sanitare improprii, sunt doar câteva din neconformitățile constatate.

“Pentru neconformitățile constatate au fost retrase 7 autorizații sanitare de funcționare, au fost aplicate 63 de avertismente și 4 amenzi în valoare totală de 5.000 lei. Totodată, au fost întocmite grafice de conformare. Principalele neconformități constatate se referă la lipsa monitorizării temperaturii în agregatul frigorific utilizat la păstrarea alimentelor, neefectuarea de către îngrijitori a cursurilor de igienă, neasigurarea, conform normelor de igienă, a apei curente potabile, grupuri sanitare improprii, cu număr redus de obiecte sanitare, nefuncționale sau defecte, lipsa produselor de dezinfecție. De asemenea, au fost identificate unități de învățâmânt cu mobilier vechi, săli de clasă cu pereți, tavan și paviment deteriorat, cu iluminat natural si artificial necorespunzator”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

Anul trecut, în urma controalelor celor de la DSP, 20 de unități s-au ales cu autorizațiile sanitare de funcționare retrase în urma controalelor de la început de an școlar și 71 de unități au primit avertismente.

Unitățile de învățământ se pot reautoriza după remedierea deficiențelor. Însă, chiar dacă autoritățile locale nu vor lua nici o măsură în acest sens, aceste unități școlare vor rămâne deschise în continuare, iar copiii vor învăța în aceleași condiții.

 

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: