Home / National / TRAGEDIA din clubul Colectiv: Manifestanții din Capitală au cerut demisia premierului Victor Ponta, a primarului Piedone și a lui Gabriel Oprea. Protestul s-a încheiat după miezul nopții

TRAGEDIA din clubul Colectiv: Manifestanții din Capitală au cerut demisia premierului Victor Ponta, a primarului Piedone și a lui Gabriel Oprea. Protestul s-a încheiat după miezul nopții

Protestul care a început marți seară în Piața Universității din Capitală a luat sfârșit, după mai mult de șase ore, în care mii de oameni au mers în marș prin centrul Capitalei, la Guvern, MAI, Parlament și Primăria Sectorului 4, cerând demisia lui Piedone, Oprea și Ponta. 

UPDATE 01:07 Protestul de marți seară din Capitală a luat sfârșit

Câteva mii și apoi sute de manifestanți au mai rămas în Piața Universității până după miezul nopții, după care au părăsit locul în care a început marșul de marți seară.

La peste șase ore de la debutul manifestației, în Piața Universității, bucureștenii au revenit în acest punct, după ce cerut în stradă demisia primarului Piedone, a premierului Victor Ponta și a ministrului Gabriel Oprea și au protestat la Guvern, MAI, Parlament și Primăria Sectorului 4.

Oamenii au cerut demisiile, în urma incendiului de vineri seară din clubul Colectiv, în care 32 de persoane și-au pierdut viața, iar alte aproximativ 200 au fost rănite.

UPDATE 23:59 – Manifestanții din Capitală au ajuns la Piața Universității

În jurul orei 23.50, la aproape șase ore de la debutul manifestației, bucureștenii care cer în stradă demisia primarului Piedone, a premierului Victor Ponta și a ministrului Gabriel Oprea au ajuns la Piața Universității.

Ei au cântat ”Deșteaptă-te române” și strigă ”Ole, Ole, uite Ponta, nu mai e!”, ”Demisia!”, ”E doar începutul!”, ”Jos Oprea!”. De asemenea, oamenii scandează ”Colectiv”.

Protestatarii au ajuns în Piața Universității de la Primăria Sectorului 4, de unde au mărșăluit pe traseul bulevardul George Coșbuc- Piața Unirii-bulevardul I.C. Brătianu.

Manifestația a început la ora 18.00, în Piața Universității, unde câteva mii de oameni s-au adunat să ceară demisia primarului Piedone, a premierului Victor Ponta și a ministrului Gabriel Oprea, în urma tragediei din Clubul Colectiv. În urma incendiului de vineri seară din Colectiv, 32 de persoane și-au pierdut viața, iar alte aproximativ 200 au fost rănite.

UPDATE 23:45 – Protestatarii mărșăluiesc spre Piața Universității

La ora transmiterii acestei știri, manifestanții, care în jurul orei 23.15 au plecat de la Primăria Sectorului 4, pe bulevardul George Coșbuc, se îndreaptă spre Piața Universității.

Protestatarii au trecut prin Piața Unirii, iar acum se află pe bulevardul I.C. Brătianu.

Oamenii se îndreaptă spre Piața Universității, acolo unde a început manifestația, la ora 18.00.

La plecarea de la Primăria Sectorului 4, unii dintre manifestanți au vrut să meargă spre Clubul Colectiv, dar au renunțat și au ales să se întoarcă la Universitate.

UPDATE 23:05 – Unii dintre protestatari pleacă de la Primăria Sectorului 4 spre Clubul Colectiv

Bucureștenii care cer în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta și a ministrului Gabriel Oprea, au început să plece de la Primăria Sectorului 4, unii dintre ei îndreptându-se spre Clubul Colectiv. Numărul protestatarilor este de aproximativ 25.000.

La ora transmiterii acestei știri, manifestanții se află pe bulevardul George Coșbuc. Ei scandează ”Demisia”.

Unii manifestanți se îndreaptă spre Clubul Colectiv, unde în urma incendiului de vineri seară 32 de persoane și-au pierdut viața, iar alte aproximativ 200 au fost rănite.

UPDATE 22: 32 – Protestatarii au ajuns la Primăria Sectorului 4

Manifestanții, care au plecat din Piața Constituției, pe bulevardul Libertății, au ajuns, la ora transmiterii acestei știri, la sediul Primăriei Sectorului 4, unde cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone.

Manifestanții strigă ”Demisia!” ”Rușine, rușine să vă fie!”, ”Asasinii!”, ”Ieși afară, javră ordinară!”. În același timp, ei scandează ”Colectiv” și “Nu plecăm acasă, hoții nu ne lasă!”.

Unii dintre ei au steaguri tricolore, dar și pancarte cu mesaje prin cer cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone, pentru tragedia din Colectiv. De asemenea, protestatarii cer demisia premierului Victor Ponta și a vicepremierului Gabriel Oprea.

UPDATE  – 22:27 – Numărul manifestanților continuă să crească. Au plecat de la Parlament spre Primăria Sectorului 4

Numărul manifestanților continuă să crească, după ce mii de oameni li s-au alăturat acestora pe Calea Victoriei. Protestatarii au plecat din Piața Constituției, iar la ora transmiterii acestei știri se află pe bulevardul Libertății, mergând spre sediul Primăriei Sectorului 4.

Oamenii strigă ”O dorință sinceră, România liberă”, ”Jos Oprea!”.

În fața Primăriei Sectorului 4 au fost mobilizați deja câteva zeci de jandarmi.

UPDATE 22: 16 – Manifestanții au ajuns în Piața Constituției; unii s-au urcat pe gard

La ora transmiterii acestei știri, numărul manifestanților depășește 20.000.

Protestatarii, care au plecat de la MAI pe Calea Victoriei, se află acum în fața Parlamentului, iar unii s-au urcat pe garduri, strigând ”Dați-ne drumul!”

Oamenii strigă ”Jandarmeria apără hoția”, ”Hoții”, ”Jos Oprea, Ponta, Piedone!”

UPDATE 21:54 – Manifestanții pleacă de la MAI, mărșăluiesc pe Calea Victoriei

Cei peste 15.000 de manifestanți plecat de la sediul MAI, pe Calea Victoriei, scandând ”Jos Oprea, Ponta, Piedone!”

La ora transmiterii acestei știri, protestatarii, al căror număr a crescut, sunt acum în fața Muzeului de Istorie, pe Calea Victoriei.

Manifestanții se îndreaptă spre Palatul Parlamentului și ar urma să meargă și la Primăria Sectorului 4.

UPDATE 21:45 – Peste 15.000 de manifestanți au cerut demisia lui Oprea în Piața Revoluției. Peste 200 de jandarmi, cordon în fața Ministerului de Interne

Peste 15.000 de protestari se află în fața sediului Ministerului de Interne, unde scandează “Jos Oprea”, “Oprea, nu uita, noi îți vrem demisia”, “Oprea la pușcărie”, “Oprea nu reziști nici cu mii de securiști”.

Peste 200 de jandarmi au format un cordon în fața Ministerului de Interne. Alți aproximativ 50 sunt pregătiți în dispozitiv pentru a interveni în cazul în care există incidente.

UPDATE 21: 37 – Mii de manifestanți, în fața Bisericii Kretzulescu, unde au ținut un moment de reculegere

Mii de manifestanți care au plecat din Piața Victoriei s-au oprit în fața Bisericii ”Kretzulescu” din centrul Capitalei, unde au ținut un moment de reculegere.

Manifestanții au umplut Piața Revoluției și vin în continuare de pe Calea Victoriei.

UPDATE 21: 24 – Peste 100 de jandarmi mobilizați deja în fața MAI, deși protestatarii nu au ajuns

Peste 100 de jandarmi se află deja în fața Ministerului Afacerilor Interne, aceștia montând garduri în apropierea instituției.

La ora transmiterii acestei știri, coloana de manifestanți nu ajunsese la MAI.

UPDATE 20:57 – Peste 15.000 de manfestanți au început să plece din Piața Victoriei spre sediul MAI

Peste 15.000 de oameni au protestat în fața Guvernului, în urma tragediei din clubul Colectiv, cerând demisiile primarului Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea și premierului Victor Ponta.

În jurul orei 21.00, oamenii au început să plece din piață, spunând că merg la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

UPDATE 20:12 – Scurt incident cu jandarmii în Piața Victoriei; oamenii cer în continuare demisii

Un grup de manifestanți din Piața Victoriei au fost implicați într-o scurtă ciocnire cu jandarmii, când numărul acestora în cordonul din fața Guvernului a fost suplimentat, însă majoritatea celor din piață continuă să protesteze și să ceară demisii fără să aibă loc alte incidente.

Peste 13.000 de oameni demonstrează în fața Guvernului, mulțimea umplând Piața Victoriei și întinzându-se și pe bulevardul Lascăr Catargiu înspre Piața Romană, unde se circulă cu dificultate.

În fața Guvernului, manifestanții au fost întâmpinați de zeci de jandarmi, care le-au oprit înaintarea spre clădire. La un moment dat, au fost chemați alți jandarmi, care formau un cordon în lateral, iar atunci a avut loc, pentru scurt timp, o ciocnire cu un grup de protestatari.

Manifestația se desfășoară fără alte incidente.

UPDATE 19:31 – Peste 10.000 de oameni protestează în Piața Victoriei

În piață sunt oameni de toate vârstele, majoritatea tineri, dar și trecuți de 50 de ani, incluzând femei cu bebeluși în brațe și familii întregi.

Oamenii strigă “Rușine să vă fie”, “Demisia”, “Piedone nu uita, a venit și vremea ta”, “Jos Oprea”, “Jos Ponta”, “Piedone asasin, Oprea asasin”, “Toate partidele politice, aceeași mizerie”, “Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, “Ultima soluție, înc-o revoluție”.

UPDATE 19:16 –  Numărul protestatarilor depășește 7.000; manifestanții au ajuns în Piața Victoriei

În fața Guvernului, manifestanții au fost întâmpinați de zeci de jandarmi, care le-au oprit înaintarea spre clădire.

Pe drum, protestatarii au întâlnit o mașină de pompieri și au început să strige: “Cinste lor, cinste pompierilor”, iar aceștia le-au răspuns la scandări cu sirena.

De asemenea, le-au strigat celor aflați în mașini pe bulevard “Și voi aveți copii”.

Ei au venit cu steaguri naționale, poze cu tinerii decedați în incendiu și cu pancarte pe care scrie “Corupția ucide”, “Corupția, indiferența și lăcomia ucid toată România”, “Politicieni, toți sunteți vinovați de masacrarea României”.

Majoritatea sunt tineri și spun că au venit în piață pentru a manifesta împotriva indiferenței și coprupției din rândul autorităților, care duc la tragedii.

Manifestanții au pornit în marș spre Guvern în jurul orei 18:50. 

UPDATE 18:31 –  În timp ce oamenii îi cer demisia în stradă, Piedone anunță că va face un monument la Colectiv

Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, anunță, marți seară, în timp ce oamenii îi cer demisia în Piața Universității, pentru tragedia din Clubul Colectiv, că în rondul din zona localului va fi ridicat un monument în memoria victimelor – ”monumentul celor fără de vină”.

”În urma lor ne-a rămas tuturor o durere imensă, care ne-a împietrit. Și tot în piatră vom săpa pentru totdeauna un monument închinat lor, celor care au pierit atât de tragic, brutal și absurd, pentru ca noi să deprindem, din păcate, prea târziu, că, întotdeauna când e vorba de viețile oamenilor, nu este suficient să faci doar ceea ce îți revine, ci mult, cu mult mai mult, infinit, până la a-ți da viața, așa cum au făcut-o unii dintre acești copii, care astăzi sunt alături de îngeri. După bunul obicei creștin, atunci când un suflet se stinge într-un loc, departe de casă și de cei dragi, întru pomenirea sa, locul este marcat cu o troiță sau o cruce, pentru ca familia să aibă unde să se reculeagă, să aprindă lumânări și să-și plângă durerea”, spune Primăria Sectorului 4, într-un comunicat de presă transmis marți seară, în timp ce sute de oameni protestează în Piața Universității, cerând demisia primarului Piedone pentru tragedia din Clubul Colectiv.

”Cu sprijinul unor oameni inimoși, care au înțeles întotdeauna să sprijine proiecte de suflet, cu lacrimi și o suferință adâncă, respectăm de-a pururi memoria acestor tineri nevinovați, ridicând spre Cer ruga noastră și MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ, pe care care vom grava numele tuturor celor care au pierit în urma tragediei din data de 30 octombrie. Foarte curând, în rondul situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ va fi edificat, prin aportul unor personalități ale vieți publice, care au răspuns acestei inițiative a Primarului Cristian Popescu – Piedone”, se mai arată în comunicatul transmis de Primărie.

În comunicat este citat și primarul Sectorului 4, care se declară ”prăbușit sufletește”.

“Ca om sunt prăbușit sufletește, cu gândul la drama familiilor care își plâng acum oamenii dragi pe care i-au pierdut. Mă rog pentru răniții care luptă acum pentru viața lor pe patul de spital. Condoleanțe familiilor, pentru imensa pierdere, iar nouă, tuturor, înțelepciunea de a deprinde învățămintele necesare și de a judeca drept!” (Cristian Popescu – Piedone, Primarul Sectorului 4)”, se încheie comunicatul transmis de primărie.

Protestatarii au adus lumânări și flori pe care le-au depus pe lângă fântână, formând și o cruce din lumânări.

Protestul a fost anunțat pe Facebook, pe pagina ”Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători”, însoțit de mesajul ”Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificați în numele șpăgii!”.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat, sâmbătă, a doua zi după producerea tragediei de la clubul Colectiv, că nu are ce să-și reproșeze și că, din punctul de vedere al primăriei, clubul a funcționat legal, controalele inspectorilor săi desfășurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara și noaptea, când clubul are activitate.

“Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcționare (…) Legea Poliției locale spune că pentru eliberarea acordului de funcționare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerțului. Locatarul dă declarație pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfășoare. Acordul de funcționare însumează toate acordurile de la toate institituțiile”, a susținut primarul Sectorului 4.

Clubul avea autorizație de funcționare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanților primăriei, iar Poliția Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenții au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.

Clubul Colectiv își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, reprezentanții Autorității Locale Sector 4 neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, susținea Primăria sectorului 4, în declarație precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

Marți, un cunoscut expert pirotehnician din Arad, Lucian Cebuc, a apreciat că în cazul incendiului din Clubul Colectiv este posibil ca buretele să fi avut urme de materiale inflamabile și de aceea viteza de propagare a fost așa de rapidă, mai ales că buretele nu era ignifugat.

“În cazul de la București, cred că jerbele folosite au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete și incandescentele. Fiind în raza minoră a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cât a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineînțeles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezistă 30 de minute la foc”, a declarat expertul arădean.

De asemenea, o echipă de chimiști de la Univeristatea Politehnică a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptușiți stâlpii și tavanul din Colectiv, depistând un gaz foarte toxic – monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono și dioxid de azot, dar și substanțe inflamabile.

“Am luat o bucată de burete. Am ars-o în instalații speciale și am analizat gazul rezultat în urma arderii. Ne-am șocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanțe toxice, puternice la un loc. Se știe că orice arde consumă oxigen. Din gazul analizat am putut constata că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leagă de hemoglobina din sânge și formează carboxihemoglobina, care omoară fără să simți. Este cazul celor care mor din cauza improvizațiilor la instalațiile de gaz, spre exemplu. Apoi, acidul cinahidric care prin descompunere formează cianurile. Nu cred că mai este cazul să spunem că aceste cinauri sunt ortăvuri foarte puternice. Monoxidul și dioxidul de azot sunt alți produși foarte toxici – îi putem vedea ieșind pe coșurile combinatelor chimice, este gazul de culoare roșiatică”, a explicat Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

Potrivit ultimului bilanț, în urma incendiului izbucnit vineri noapte în clubul Colectiv au murit 32 de persoane, ultima – o tânără de 28 de ani internată la Spitalul “Sfântul Pantelimon” – în cursul dimineții de marți. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică și gravă.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7.

Sursa: mediafax.ro

Protestul care a început marți seară în Piața Universității din Capitală a luat sfârșit, după mai mult de șase ore, în care mii de oameni au mers în marș prin centrul Capitalei, la Guvern, MAI, Parlament și Primăria Sectorului 4, cerând demisia lui Piedone, Oprea și Ponta.  UPDATE 01:07 Protestul de marți seară din Capitală a luat sfârșit Câteva mii și apoi sute de manifestanți au mai rămas în Piața Universității până după miezul nopții, după care au părăsit locul în care a început marșul de marți seară. La peste șase ore de la debutul manifestației, în Piața Universității, bucureștenii…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: