Google+
Home » Administratie » Centrul de Afaceri ”Tutova” Bârlad – o bombă cu ceas de tip „Colectiv”!

Centrul de Afaceri ”Tutova” Bârlad – o bombă cu ceas de tip „Colectiv”!

de Răzvan CĂLIN

Abia acum s-au trezit și autoritățile bârlădene că unitatea nu are autorizație ISU pentru funcționare. Vineri, 6 noiembrie, aici ar fi trebuit să se desfășoare Balul Bobocilor de la Colegiul ”Codreanu”, dar Primăria Bârlad a contramandat totul de frică să nu se întâmple vreo nenorocire. Vasile Ciochină, șeful DAPPC, în subordinea căreia se află Centrul de Afaceri, a recunoscut că abia acum au început să facă demersurile pentru obținerea autorizației.

Cotidianul ”Est News” vă oferă încă o mostră de ”hei rupism” și ”profesionalism” cu care autoritățile statului obișnuiesc să-și facă datoria: Centrul de Afaceri ”Tutova” (CAT) Bârlad, cea mai mare locație din oraș care este închiriată foarte des pentru a găzdui diferite evenimente (nunți, cumătrii, revelioane etc) nu deține nici în momentul de față autorizație de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Podul Înalt” Vaslui. Abia acum, după ce 32 de oameni au murit în incendiul devastator din clubul bucureștean ”Colectiv” au înțeles și autoritățile bârlădene că nu este de glumă cu așa ceva.

Chiar vinerea ce urmează să vină, adică pe 6 noiembrie, CAT Bârlad urma să găzduiască Balul Bobocilor de la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu”. Dar, Primăria Bârlad a decis să contramandeze tot, realizând că nu deține autorizație de la ISU pentru acest obiectiv și, prin prisma tragediei de la București, nu a vrut să riște.

buzamat_daniel1”Eu am două fiice care învață la Colegiul «Codreanu» și care recent mi-au spus că Balul Bobocilor din acest an nu se va mai ține la CAT, acolo unde fusese stabilit inițial. M-am interesat și eu să văd despre ce anume este vorba și spre stupoarea mea am aflat că locația respectivă nu are autorizație de funcționare de la pompieri. Am rămas șocat pentru că știu că aici s-au organizat de-a lungul anilor fel și fel de manifestări și evenimente, la care au luat parte de fiecare dată sute de oameni. Este regretabil că până în momentul de față cei de la primărie nu au făcut demersurile necesare pentru a intra în legalitate. Dar aici, în principal, vorbim de siguranța și viața sutelor de oameni care au luat parte la tot felul de evenimente fără să știe această clădire nu corespunde normelor de prevenire și stingere a incendiilor. Gândiți-vă că sala de festivități de la CAT, care se întinde pe două niveluri, are o capacitate foarte mare, aici încăpând și câte 800 de oameni. Și nu sunt decât două căi de acces/ieșire în/din clădire. Nu mai spun că la etajul I nu ai nici ușă care să servească drept ieșire de urgență în caz de incendiu. E acea scară interioară care face legătura între parter și etaj. În caz de vreun incendiu, vă dați seama ce nenorocire se putea întâmpla. Eu mă bucur pentru că nu au mai lăsat să se desfășoare Balul Bobocilor de la «Codreanu» acolo. Am și eu doi copii, sunt tată, și nu vreau să stau cu frica în sân că li s-ar putea întâmpla ceva de genul «Colectiv» București. Și mai regretabil este că abia acum s-au trezit și cei din primărie că nu sunt în regulă”, ne-a declarat Daniel Buzamăt, președintele Organizației Județene a Partidului Social Românesc (PSRO).

Sute de persoane îngrămădite într-o locație-capcană!

Într-adevăr, din 2008 (de când a fost inaugurat) și până în prezent, sala de festivități a CAT Bârlad a găzduit în dese rânduri diferite evenimente. Pe lângă închirierea pentru chef_pensioanri_2013tradiționalele nunți sau botezuri, sala a fost închiriată și pentru revelioane sau binecunoscutele petreceri ale pensionarilor, chefuri cu iz electoral organizate în fiecare an pe 1 octombrie, cu surle și trâmbițe de fostul primar al Bârladului, Constantin Constantinescu, tradiție continuată și după ”detronarea” acestuia. Nu mai vorbim despre la fel de tradiționalele Baluri ale Bobocilor, multe dintre liceele bârlădene preferând să le organizeze aici. La fiecare chef de acest gen, numărul participanților a fost cuprins între 600 și 800 de persoane. Revelioanele sau petrecerile dedicate pensionarilor și vârstnicilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie au fost evenimente care au necesitat ocuparea atât sălii de festivități de la parter, cât și cea de le etajul I. În aceste condiții, e lesne de înțeles că în cazul unui incendiu sau orice altă catastrofă, locația s-ar fi putut transforma rapid într-un imens mormânt. Unii vor spune că exagerăm, dar, din păcate, istoria recentă ne-a învățat că oricând se poate întâmpla o nenorocire de acest gen dacă nu sunt asigurate un minim de condiții de siguranță. Până să se întâmple carnagiul de la ”Colectiv” București ați văzut pe cineva să tragă vreun semnal de alarmă? Nimeni! A fost nevoie să moară 32 de tineri și alte sute să fie răniți pentru ca autoritățile să se trezească dintr-o criminală amorțeală.

”Noi obținusem aprobarea ca și în acest an să facem Balul Bobocilor la Centrul de Afaceri, vineri, 6 noiembrie. Dar ne-au anunțat recent cei de la primărie că nu ne mai pot lăsa să facem acolo pentru că nu au nu știu ce documente. Așa că am hotărât să facem petrecerea în sala Cercului Militar, pe 13 noiembrie”, ne-a declarat Tița Chiru, directorul Colegiului ”Codreanu”.

”Așa ne-au predat obiectivul, așa l-am luat!”

ciochina_vasile1.jpgRedactorii Est News au obținut, în cele din urmă, confirmarea că edilii bârlădeni au interzis, momentan, orice manifestare până ce nu vor obține toate autorizațiile necesare de la ISU Vaslui. Vasile Ciochină, directorul Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC), în subordinea căreia se află CAT, a recunoscut senin că obiectivul în cauză nu are autorizație de funcționare de la ISU. Iată explicația pe care Ciochină a oferit-o pentru această stare de lucruri, explicație care mai degrabă este un soi de pasare a mâței moarte în ograda altuia, în buna tradiție românească: ”Inițial, beneficiarul Centrului de Afaceri a fost Ministerul Dezvoltării, care ulterior a trecut Centrul de Afaceri în patrimoniul nostru. Problema este că e vina lor, a celor de la Ministerul Dezvoltării, că nu au obținut toate autorizațiile necesare. Nouă așa ne-au predat obiectivul, așa l-am luat. Dar acum am dispus ca această situație să fie rezolvată cât mai rapid. Vom vedea exact ce ne vor cere cei de la ISU și ne vom conforma pentru a intra în legalitate”.

O întrebare simplă: de ce nu a fost făcut acest lucru până acum? Chiar a trebuit să moară cineva pentru ca autoritățile statului să înțeleagă să-și facă datoria? Cine ar fi răspuns dacă la CAT Bârlad s-ar fi produs o nenorocire de genul celei de la București? Este inadmisibil ca o primărie să nu se gândească atâția ani că un obiectiv de anvergura CAT trebuie să corespundă și normelor ISU.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: