Home / National / NOI PROTESTE în București: 30.000 de oameni au manifestat în centrul Capitalei. Protestul s-a încheiat după șase ore. Aproximativ 200 de români au manifestat și la Paris

NOI PROTESTE în București: 30.000 de oameni au manifestat în centrul Capitalei. Protestul s-a încheiat după șase ore. Aproximativ 200 de români au manifestat și la Paris

Protestatarii din Piața Universității a luat sfârșit, după aproximativ șase ore, în care s-au adunat până la 30.000 de oameni pentru a manifesta împotriva corupției și clasei politice. 

UPDATE 00:05 Protestul de la Universitate a luat sfârșit

Protestul din Piața Universității a luat sfârșit, după aproximativ șase ore, în care s-au adunat până la 30.000 de oameni pentru a manifesta împotriva corupției și clasei politice.

Ultimii protestatri au plecat din piață în jurul orei 00.00. Circulația urmează să se reia prin Piața Universității în toate direcțiile. 

Anterior, câteva sute dintre manifestanți au pornit spre clubul colectiv, pentru a își încheia seara aducând un omagiu victimelor incendiului.

În Piața Universității, unii dintre protestatari au lăsat în urmă PET-uri și cutii de bere.

Protestul s-a desfășurat fără incidente. Oamenii au scandat și au afișat mesaje anti-corupție și au ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la Colectiv.

UPDATE 23:34 Protestatarii de la Universitate au eliberat rondul, circulația auto s-a reluat parțial

Protestatarii din Piața Universității au eliberat, la cererea jandarmilor rondul, pentru a pemite reluarea circulației auto pe bulevardele Elisabeta, Carol și I.C. Brătianu.

Oamenii au eliberat rondul, imediat ce jandarmii le-au solicitat acest lucru.

Ulterior, s-a reluat circulația înspre și dinspre Piața Unirii, pe bulevardul I.C. Brătianu, precum și pe bulevardele Elisabeta și Carol.

În Piața Universității se află în continuare aproximativ 3.000 de oameni.

UPDATE 21:12: Numărul protestatarilor din Piața Universității a ajuns la 30.000

Oamenii sunt în Piața Universității de patru ore, în număr mai mare decât la protestul de marți seară, urmat de depunerea mandatului de premierul Victor Ponta și demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

O parte dintre protestatari au fost la Parlament, după care s-au alăturat din nou mulțimii din Piața Universității.

“Nu mă cumperi cu două demisii” și “Nu ne puteți manipula”, apare scris pe două dintre bannerele din mulțime.

Oamenii spun că au venit în această seară pentru a cere mai mult decât demisii de la politicieni.

Pe pancarte au scrise mesaje precum: “Eu cred în România”, “The day we give in is the day we die” (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), “Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc”,”România curată, corupția ucide”, “Jos labele de pe justiție”, “Bunicii la război, părinții la revoluție, noi căutam o altă soluție”.

Un bărbat mai în vârstă purta o pancartă cu mesajul: “Dragii noștri copii, iertați-ne. Noi am greșit 26 de ani. Numai voi puteți învinge corupția. Suntem mândri de voi. Mama și tata”.

La acestea se adaugă mesaje împotriva tuturor politicienilor: “Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieșit ieri în stradă. Plecați toți”, “Dacă vă schimbați între voi, generația noastră vă duce la gunoi”, “Iohannis, atenție. Ai o singură șansă. Fără securiști, fără mafioți”, “DNA, nu răspunzi decât în fața românilor, iar românii spun: Rade-i pe toți”, “Nou partid, nou început”, “Jos mafia politică”, “Pentru crime și hoție, noi vă vrem la pușcărie”, dar și a Patriarhului Daniel – “Piedone și Viorel, luați-l și pe Daniel”.

Totodată, oamenii au scandat “Peste tot corupție, nicăieri justiție”, “Toate partidele fură prin rotație”, “Toate partidele, aceeași mizerie”, “Vrem spitale, nu catedrale”, “Daniel, Daniel, o să te deranjăm nițel”, “Vrem 300, nu 600”, “Colectiv”, “România, trezește-te”, “Corupția ucide”, “Jos sistemul mafiot” și “Anticipate”.

O tânără din piață spune că niciun politician nu ar trebui să mai sfideze de azi tineretul.

“Avem conștiință, moarală și, mai ales, avem o școală, pe care nu ne-o dau ei. Trebui să învețe că poporul îi lasă să stea unde sunt și tot poporul îi poate elibera din funcție”, spune fata.

Tânărul care o însoțește spune că “este regretabil că doar cu forța publică unii politicieni se simt și se cară”.

Mihai, de 25 de ani, spune că își dorește mult schimbarea în România, “o țară deosebit de frumoasă”, apreciind însă că schimbarea “nu va avea loc până când clasa politică și sistemul administrativ nu vor suferi schimbări radicale”.

“Vreau să se schimbe ceva în bine în țara asta, vreau să mă simt în siguranță când ies pe stradă, pentru asta sunt aici, cred că de asta sunt toți aici, ca să forțeze schimbarea a ceea ce nu merge bine în România”, spune și Alex, un alt tânăr aflat la protest.

O tânără cu un băiețel de doi ani după ea spune că, după ce a văzut imaginile de la Colectiv, simte că guvernanții și funcționarii din România fură inclusiv viitorul copilului ei.

“Ce încredere să mai am eu în această țară, după ce am văzut trupuri resuscitate pe asfalt, cum pot să îmi doresc să-l mai cresc pe el când încă trăiesc groaza a ceea ce am văzut la televizor? (…)Simt cu tărie că de zeci de ani, de la Revoluție încoace, am fost furați continuu de guvernanți și funcționari, de toți cei care întind mâna ca să le dai ceva pentru a-și face treaba și cel mai grav este că, în acest fel, nu i-au furat doar pe părinții mei, pe mine, ci fură inclusiv viitorul copilului meu”, a arătat Maria.

Un bărbat de 40 de ani spune că “trebuie să cadă toți” și alegerile anticipate să reprezinte următorul pas.

“Dați-i mai multă putere doamnei Kovesi”, a mai spus bărbatul.

UPDATE 21:20 Aproximativ 200 de români protestează și la Paris

Aproximativ 200 de români protestează și în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel, strigând “Diaspora e cu voi” și “Corupția ucide”.

În plus, ei au depus lumânări, au îngeunchiat și au spus “Tatăl Nostru” în memoria victimelor de la clubul Colectiv

Participanții la manifestația din centrul Parisului au vrut să protesteze la Ambasada României, dar au obținut autorizație la Trocadero.

Ei scandează “Diaspora e cu voi”, “Corupția ucide” și “Dacă vă schimbați între voi, vă duceți la gunoi”.

Manifestarea este autorizată până la ora locală 22.00 (23.00 – ora României).

UPDATE 20:48 – Protestarii din Piața Constituției pornesc înapoi spre Universitate

În Piața Universității, oamenii manifestează, de peste trei ore, împotriva corupției și a clasei politice.
Oamenii scandează “Peste tot corupție, nicăieri justiție”, “Toate partidele fură prin rotație”, “Toate partidele, aceeași mizerie”, “Vrem spitale, nu catedrale”, “Daniel, Daniel, o să te deranjăm nițel”, “Vrem 300, nu 600”, “Colectiv”, “România, trezește-te”, “Corupția ucide”, “Jos sistemul mafiot” și “Anticipate”.
În jurul orei 19.30, câteva mii dintre ei au pornit în marș, oprindu-se la Palatul Parlamentului, unde au strigat “Dizolvare, dizolvare”, precum și “Afară, afară, cu mafia din țară”, “Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați”, “Plecați cu toții”, “Singura soluție, înc-o revoluție” și “Păcat, păcat, de sângele vărsat”.
La ora difuzării acestei știri, protestarii din Piața Constituției pornesc înapoi spre Universitate.

UPDATE 20:06 – Piața Constituției este aproape plină și alți protestatari continuă să vină

Protestatarii de la Parlament strigă “Afară, afară, cu mafia din țară”, “Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați”, “Plecați cu toții”, “Dizolvare, dizolvare”, “Singura soluție, înc-o revoluție” și “Păcat, păcat, de sângele vărsat”.

Alte mii de oameni au rămas să protesteze în Piața Universității, care s-a umplut de asemenea, chiar și după plecarea convoiului la Parlament.

UPDATE 19:58 – Mii de protestatari se duc la Parlament, alte mii au rămas în Piața Universității

Mii de protestatari merg către Palatul Parlamentului, în timp ce alte mii au rămas în Piața Universității, oamenii manifestând împotriva corupției și cerând dreptate și alți lideri politici. Peste 10.000 de oameni protestează în centrul Capitalei.
Mai multe mii sunt în Piața Universității, unde oamenii s-au adunat după ora 18.00, în timp ce alte mii au plecat spre Piața Unirii urmând să ajungă la Parlament.

UPDATE 19:37 – În Piața Universității, blocată de manifestanți, este împărțit ”Ziarul Colectiv”

Tineri participanți la manifestația de miercuri seară din Piața Universității împart în mulțime ”Ziarul Colectiv” – coli A 4, pe care sunt tipărite patru texte ”adunate de la oameni care fac pe Facebook ceea ce presa a uitat să facă sau nu vrea să facă”, primul text fiind al lui Adrian Rugină.

În mulțimea adunată în Piața Universității, mai mulți tineri împart ”Ziarul Colectiv”, datat 4 noiembrie 2015.”Adunăm texte de la oameni care fac pe Facebook ceea ce presa a uitat să facă. Sau nu vrea să facă. Noua presă suntem noi”, scrie sub titlul ”Ziarul Colectiv”.

Primul text este scris, în 16 noiembrie 2014, de Adrian Rugină, toboșar al trupei ”Bucium”, care și-a pierdut viața în incendiul de vineri seară din Clubul Colectiv.

Pe verso, sunt alte trei texte, scrise de Alex Tocilescu, Șerban Alexandrescu și Radu Burnete.

UPDATE 19:36 – Peste 9.000 de oameni au pornit în marș din Piața Universității spre Piața Unirii

Unii dintre protestatri spun că vor merge la Parlament, alții, și la Cotroceni.

Protestatarii, al căror număr depășește acum 9.000 de oameni, scandează “Haideți cu noi”, “Hoții”, “Rușine să vă fie”, “Peste tot corupție, nicăieri justiție”, “Toate partidele fură prin rotație”, “Toate partidele, aceeași mizerie”, “Vrem spitale, nu catedrale”, “Vrem 300, nu 600”, “Colectiv”, “România, trezește-te”, “Corupția ucide”, “Jos sistemul mafiot” și “Anticipate”.

Protestatarii, care au blocat Piața Universității, au venit cu fluiere, vuvuzele, PET-uri cu pietricele înăuntru și portavoci.Pe pancarte au scrise mesaje precum: “Eu cred în România”, “The day we give in is the day we die” (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), “Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc”, “Nu mă cumperi cu două demisii”, “România curată, corupția ucide”, “Jos labele de pe justiție”, “Bunicii la război, părinții la revoluție, noi căutam o altă soluție”.

La acestea se adaugă mesaje împotriva tuturor politicienilor: “Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieșit ieri în stradă. Plecați toți”, “Dacă vă schimbați între voi, generația noastră vă duce la gunoi”, “Iohannis, atenție. Ai o singură șansă. Fără securiști, fără mafioți”, “DNA, nu răspunzi decât în fața românilor, iar românii spun: Rade-i pe toți”, “Nou partid, nou început”, “Jos mafia politică”, “Pentru crime și hoție, noi vă vrem la pușcărie”.Pe un banner de mari dimensiuni stă scris “De 26 de ani furați prin rotație!!! Groparii României”, iar pe un altul – “Nu ne puteți manipula”.

UPDATE 19:10 – Două mii de oameni, în Piața Operei din Timișoara: Pe pancarte: “32 de îngeri ne-au dat nouă aripi”

Aproximativ două mii de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piața Operei, din Timișoara, scandând lozinci antiguvernamentale și purtând pancarte pe care scrie, între altele: “32 de îngeri ne-au dat nouă aripi”.

Miercuri seară, aproximativ două mii de timișoreni s-au strâns pe platoul din Piața Operei, dinTimișoara, scandând sloganuri antiguvernamentale și au pancarte pe care scrie: “32 de îngeri ne-au dat nouă aripi”, “Hei, ce fai faci, Dottore?” “Nu doar demisii vrem, ci și schimbare”. “Demonstrăm, ne implicăm, perseverăm”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe clădirea Operei din Timișoara, la balcon, a fost așezat un steag tricolor foarte mare, pe care scrie: “Bunicii la război, părinții la Revoluție, acum este rândul nostru”.

La ora transmiterii acestei știri, protestatarii, între care se află foarte mulți tineri, dar și revoluționari, scandează “Rușine/Rușine/Rușine să vă fie!”.

În mai multe orașe din țară au loc mitinguri similare.

UPDATE 19:04 – Numărul protestatarilor din Piața Universității, în creștere; în prezent sunt peste 6.000

Protestatarii, care sunt acum 6.000 de oameni și al căror număr crește, scandează “Peste tot corupție, nicăieri Justiție”, “Toate partidele, aceeași mizerie”, “Vrem schimbare, nu catedrale”, “Corupția ucide” și “Jos sistemul mafiot”, cerând totodată alegeri anticipate.

UPDATE 18:56 – Peste 4.000 de oameni, în Piața Universității. Protestatarii au intrat pe bulevard

Pe pancarte au scrise mesaje precum: “Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieșit ieri în stradă. Plecați toți”, “Iohannis, atenție. Ai o singură șansă. Fără securiști, fără mafioți”, “DNA, nu răspunzi decât în fața românilor, iar românii spun: Rade-i pe toți”, “Dacă vă schimbați între voi, generația noastră vă duce la gunoi”, “Nou partid, nou început”, “Bunicii la război, părinții la revoluție, noi căutam o altă soluție”.

18:12 Noi proteste la Universitate. Oamenii spun că nu sunt suficiente câteva demisii

Aproximativ 400 de persoane s-au adunat în Piața Universității, miercuri seară, la o zi de la potestele de stradă la care au luat parte aproximativ 25.000 de oameni și care au dus la depunerea mandatului de către Guvernul Ponta și la demisia primarului Piedone.

Oamenii au început să se adune în Piața Universității după ora 18.00.

Anunțul privind mitingul de miercuri seară a fost făcut, ca și cu o zi în urmă, pe pagina de Facebook ”Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători”.

Inițiatorii manifestației de miercuri seară au anunțat că acum bucureștenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni ”să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.

“Vă anunț că ieșirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obține ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alții mai răi sau nu decât proaspeții demisionați. Vrem cu toții la conducerea acestei țări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu nise foști securiști și comuniști care trag cu dintii de scaune și de bani! Lupta spre normalitate continuă!”, a scris unul dintre inițiatorii protestului. 

Pagina respectivă de Facebook este plină de mesaje și comentarii generate de anunțul premierului Victor Ponta, de depunere a mandatului Guvernului, dar și de demisia primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

“Triunghiul rușinii (Ponta-Oprea-Piedone) – Eliminat!” (Mihai Ionescu), “Clasa politica trebuie resetată în totalitate!” (Carmen Biea), “Românii știu acum că sunt o forță, cu care politicienii nu se mai pot juca! Nimeni nu mai are vreo îndoială! (Andreea Dumitrescu), “Nu ar trebui să ne încălzească cu nimic aceste demisii. Începând de astâzi ar trebui sâ ieșim și mai multi, să mergem la Parlament și să cerem demisiile tuturor parlamentarilor care au dosare pe rol sau sunt cercetați. Pe urma trecem și pe la DNA, CSM și Procurorul General care trebuie să-și facă treaba. Dacă nu, să vină alții in locul lor. Dacă renunțăm acum, n-am rezolvat nimic” (Kaitar Istvan Janos), “Ponta își dă demisia!! Nu este destul… Dar este un început. Nu trebuie să ne oprim… Trebuie schimbată toată clasa politică și coruptă” (Cristian Tinca), sunt câteva dintre mesajele postate.

De asemenea, Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor au transmis, miercuri, că îi încurajează pe toți tinerii să iasă din nou în stradă, spunându-le că doar câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului și că trebuie să reacționeze public la nereguli.

Reprezentanții tinerilor au transmis că tragedia din Clubul Colectiv a avut loc și din cauza corupției generalizate din mediul politic și a unei administrații publice nefuncționale, infectată de nepotism și interese străine de cele ale cetățenilor.

“Câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului, care au costat vieți nevinovate, chiar dacă și acestea sunt necesare în fața unei astfel de tragedii care cu siguranță putea fi evitată. Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor încurajează toți tinerii din România să reacționeze public la neregulile de funcționare a autorităților și să participe la mișcările de protest organizate joi, 5 noiembrie 2015, precum și în alte zile, în mai multe orașe din țară. Schimbarea societății este posibilă, dar ea necesită însă o masă critică de cetățeni care refuză să tacă în fața abuzurilor sau să le accepte. Suntem convinși că tinerii pot forma această masă critică și că sunt categoria socială cea mai potrivită pentru a genera o schimbare fundamentală a României”, a arătat Consiliul Tineretului din România.

Reprezentanții elevilor, studenților și tinerilor din România au anunțat că susțin revendicările exprimate de protestatari în primele zile după incendiul din Colectiv, inclusiv modificarea legislației și a reglementărilor referitoare la protecția împotriva incendiilor și intervenția în caz de urgență, verificarea de urgență a tuturor cluburilor existente, introducerea de elemente relevante de educație civică, comunitară și sanitară în învățământul preuniversitar, finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate, înăsprirea pedepselor pentru corupție, sancționarea penală a celor care aveau atribuții în prevenirea unui asemenea dezastru și au greșit explicit, precum și “sancționarea politică a celor care au păstorit sistemele care au dat greș, distrugând viețile a sute de oameni, victime, familii și prieteni ai victimelor”.

De asemenea, tinerii spun că își doresc un stat responsabil, care să își facă bine și corect treaba și o clasă politică dispusă să lucreze pentru cetățeni, nu pentru propriile interese.

După cele trei zile de doliu național, după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, marți seară oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Miercuri, premierul Victor Ponta a anunțat că își depune mandatul și că speră că demisia Guvernului său satisface cerințele oamenilor care au fost în stradă.

La scurt timp, PNL s-a întrunit în ședință, Alina Gorghiu și Vasile Blaga anunțând apoi că partidul cere organizarea alegerilor anticipate și cheamă partidele la discuții.

Soluția propusă de PNL este respinsă însă de liderii actualei coaliții. Liviu Dragnea a anunțat că PSD nu vrea alegeri anticipate, cum a propus PNL, pentru că acest lucru ar însemna instabilitate pentru următoarele luni, el afirmând că așteaptă să fie chemați la consultări de președinte pentru a-i face acestuia o propunere de premier care să aibă susținere în Parlament. El a mai spus că actuala coaliție are în continuare majoritate în Parlament și că PSD vrea în continuare să își asume guvernarea.

La ora 17.00, președintele Iohannis a susținut o conferință de presă cîn care a spus că după accidentul în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină tragedia din Clubul Colectiv a atins nervul națiunii române, arătând că Guvernul a demisionat foarte târziu și că a fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se întâmple.

El a mai spus că vrea să termine în această săptămână prima rundă de consultări cu partidele parlamentare, iar după aceea va expune primele concluzii și opinia sa în ce privește demersul ulterior.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: