Google+
Home » National » EXPLOZIA de la fabrica de pâine din Brașov: Șase răniți, din care trei în stare mai gravă. Cauza probabilă a deflagrației

EXPLOZIA de la fabrica de pâine din Brașov: Șase răniți, din care trei în stare mai gravă. Cauza probabilă a deflagrației

Șase persoane au fost rănite, dintre care trei grav, în urma exploziei urmate de un incendiu care s-a produs, joi seară, la fabrica de pâine Vel Pitar din Brașov. Deflagrația s-ar fi produs din cauza nerespectării concentrației pulberilor de făină emanate în spațiu închis, potrivit primelor cercetări la fața locului, a declarat, primarul Brașovului, George Scripcaru. 

UPDATE 00:02 – Scripcaru: Cauza probabilă a exploziei de la Brașov, nerespectarea procedurilor în timpul producției

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a declarat jurnaliștilor, după ce a discutat cu pompierii aflați la locul exploziei, că din primele verificări este posibil ca explozia să se fi produs din cauza nerespectării condițiilor de prelucrare a făinii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Se pare că explozia s-a produs din cauza pulberilor emanate de la făina care era în proces de producție, corelate cu ventilația care nu a fost dimensionată la capacitățile specifice calității de făină prelucrată”, a spus Scripcaru.

Potrivit specialiștilor, în cazul în care, dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții în timpul procesului de producție, în spațiu închis vaporii de la făină care ajung la o anumită temperatură pot produce o explozie.

Totuși, cauzele producerii exploziei sunt în curs de investigare, iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov sunt rezervați în a oferi, la ora actuală, o cauză probabilă.

Dintre cele șase persoane care au ajuns la spital, trei persoane au fost internate la secția de Chirurgie plastică cu arsuri pe corp, două sunt în stare mai gravă după ce au suferit arsuri ale căilor aeriene și sunt internate la Terapie Intensivă, iar bărbatul scos de sub dărâmături se află, de asemenea, internat la ATI cu arsuri pe corp și politraumatisme în urma prăbușirii.

“Cea de-a șasea persoană, care a rămas prinsă sub dărâmături, a suferit politraumatisme, arsuri și a fost intubată. Era căzută de la o înălțime de aproximativ 15 metri și a rămas prinsă sub un planșeu. S-a coborât la ea cu corzi și cordițe pentru a o salva“, a spus căpitanul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.

VEZI AICI VIDEO CU EXPLOZIA

UPDATE 23:40 – Șeful Inspecției Muncii a dispus o expertiză a INSEMEX Petroșani în explozia de la Brașov

O echipă de specialiști de la INSEMEX Petroșani va face o expertiză în în cazul exploziei de joi seară, produsă la o fabrică de pâine din Brașov, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Nicolae Danteș Bratu, după ce a ajuns la locul deflagrației.

Sursa citată a precizat că, la ora actuală, echipa de specialiști de la INSEMEX Petroșani este deja pe drum spre locul exploziei din Brașov.

Inspectorul general de stat a precizat că INSEMEX Petroșani va investiga evenimentul din punct de vedere al cauzelor producerii exploziei.

“Am dispus o expertiză INSEMEX Petrosani, iar echipa de acolo este deja pe drum. Având în vedere că au fost accidentate șase persoane în același timp și din aceleași cauze, evenimentul se încadrează în accident colectiv de muncă”, a explicat Bratu.

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, și cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de vinerea trecută, de la Club Colectiv, din Capitală, soldat cu 32 de morți și aproximativ 200 de răniți.

INSEMEX Petroșani, înființat în anul 1949, este specializat în efectuarea cercetărilor în domeniul securității și sănătății în muncă pentru medii potențial explozive și/sau toxice.

UPDATE 22:22 – Angajatul fabricii din Brașov unde a avut loc explozia a fost scos și va fi dus la spital

Ciprian Sfreja de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul căzut într-un buncăr de făină în urma deflagrației a fost scos de echipele de intervenție, el fiind în stare de semiconștiență.

Potrivit sursei citate, bărbatul are arsuri și politraumatisme și a fost intubat, la ora transmiterii știrii ambulanța în care se află acesta fiind în drum spre spital.

UPDATE 21:48 – Șef ISU Brașov: Incendiul a fost stins, 5 din cele 11 persoane aflate în clădire au ieșit nevătămate

Incendiul produs în urma exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar din Brașov a fost stins, iar în momentul producerii deflagrației în clădire se aflau 11 persoane, cinci dintre acestea scăpând nevătămate, a declarat șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, Stelian Rechițean.

Stelian Rechițean, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, a declarat, joi seară, că în momentul producerii exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar, în corpul de clădire unde a avut loc deflagrația se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unității de panificație, ci venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflați în clădire, cinci au fost răniți, fiind preluați de ambulanțe și transportați la Spitalul Județean Brașov, cinci au scăpat nevătămați, iar unul a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri.

Rechițean a spus că, la ora actuală, incendiul a fost stins și că pompierii intervin pentru scoaterea persoanei prinse sub dărâmături, aceasta comunicând cu salvatorii.

“În acest moment, incendiul a fost stins, nu mai există pericol de extindere. Situația este sub control”, a spus Rechițean.

Șeful ISU Brașov a precizat că doi dintre cei cinci răniți sunt în stare mai gravă, fiind duși la Secția de Terapie Intensivă a spitalului, adăugând însă că toți sunt conștienți.

Potrivit sursei citate, la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apă și spumă și cu 12 ambulanțe și SMURD, pe plan local. El a mai spus că a fost instituit planul roșu în condițiile în care erau mai mult de zece persoane implicate în acest caz.

Stelian Rechițean a declarat că deocamdată nu se cunosc cauzele deflagrației, dar s-a format o echipă operativă care le va cerceta.

Clădirea unde s-a produs explozia are cinci etaje și a fost afectată parțial în urma deflagrației.

La fața locului se află primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, și prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci.

UPDATE 21:31 – Un angajat al fabricii de pâine unde a avut loc explozia, căzut de la etaj printr-un horn de făină

Echipele care intervin la locul exploziei de joi seară, de la fabrica de pâine Vel Pitar, din Brașov, încearcă să scoată o persoană căzută printr-un horn de făină, de la etajul al cincilea al clădirii la baza acesteia.

Ciprian Sfreja de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a declarat că pompierii intervin, la ora actuală, cu ajutorul cordelinelor, pentru scoaterea unui angajat al fabricii de pâine care ar fi căzut de la etajul al cincilea al clădirii printr-un horn de făină și care, potrivit ultimelor informații, ar fi în viață, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 21:05 – Arafat și Bănicioiu merg la Brașov 

UPDATE 20:54 – Pompierii intervin cu nouă autospeciale pentru stingerea incendiului; un rănit, în stare gravă

Pompierii intervin, la ora transmiterii acestei știri, cu nouă autospeciale cu apă și spumă, pentru stingerea incendiului declanșat în urma exploziei puternice de la fabrica de pâine Vel Pitar din Brașov, iar la fața locului se află, în total, 12 ambulanțe și SMURD.

Ciprian Sfreja, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, a declarat că unul dintre cei cinci răniți în explozie transportați la spital este în stare foarte gravă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, la ora transmiterii acestei știri la fața locului pompierii intervin cu nouă autospeciale cu apă și spumă și 12 ambulanțe și echipaje SMURD.

Dintre cei cinci răniți, unul este în stare foarte gravă.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că patru dintre răniți au arsuri de 10 la sută, iar unul are arsuri de 40 la sută.

În urma exploziei, foarte multe cioburi s-au împrăștiat în curțile caselor aflate în jurul clădirii unde a avut loc deflagrația.

”Echipele pompierilor lucrează la fața locului. Există suspiciunea că sunt persoane aflate sub dărâmăturile de la etajul 1, unde a fost explozia. La nivelul Brașovului a fost declanșat planul roșu și a fost ridicat nivelul de interventțe la maximum. Au fost alertat forțe din județele Covasna, Prahova și se pregătesc și din Mureș dacă numărul victimelor va crește. De asemenea, au fost pregătite trei elicoptere, iar dacă va fi nevoie vor fi trimise pentru a fi transportați pacienți în alte spitale”, a declarat Arafat.

UPDATE 20:39 – Eventuale victime, căutate printre dărâmături, în urma exploziei de la fabrica de pâine din Brașov

Mai multe echipe de intervenție s-au format, joi seară, pentru a căuta alte persoane care ar fi putut fi surprinse de explozia produsă la moara fabricii de pâine Vel Pitar, din Brașov, a declarat Ciprian Sfreja, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov.

Angajații fabricii de pâine erau în schimbul al doilea, iar la ora actuală nu se cunoaște numărul exact al persoanelor care se aflau în clădire la momentul producerii exploziei urmate de incendiu.

La locul accidentului au fost trimise cinci ambulanțe, care au preluat imediat persoanele rănite, pe care le-au transportat la spital.

UPDATE 20:20 – Cinci persoane rănite în explozie au fost transportate la spital

Raed Arafat a declarat pentru MEDIAFAX că cinci persoane rănite în explozie au fost transportate la spital.

El a precizat că a fost activat ”cod roșu” de intervenție și că spitalele din județele Brașov și Covasna sunt pregătite să primească răniți.

Arafat a mai spus că sunt pregătite și două elicoptere care vor prelua, la nevoie, răniți.

Potrivit informațiilor de la fața locului, o a șasea persoană este căutată printre dărâmături.

La ora transmiterii acestei știri, incendiul, extrem de violent, nu a fost stins.

O explozie puternică urmată de un incendiu a izbucnit, joi seară, în apropierea stadionului din Brașov, în timpul unui meci din Liga a II-a, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai multe echipaje de pompieri și SMURD s-au îndreptat spre locul exploziei produse la Fabrica de pâine Vel Pitar, situată în apropierea stadionului Tineretului.

Flăcările uriașe au fost surprinse în direct de camerele video de la stadionul FC Brașov.

Joi seară, pe stadionul din Brașov, în spatele căruia se află fabrica de pâine unde a avut loc explozia, se desfășura meciul între echipele de fotbal FC Brașov și CSM Râmnicu Vâlcea din Liga a II-a de fotbal.

Comments

comments

Șase persoane au fost rănite, dintre care trei grav, în urma exploziei urmate de un incendiu care s-a produs, joi seară, la fabrica de pâine Vel Pitar din Brașov. Deflagrația s-ar fi produs din cauza nerespectării concentrației pulberilor de făină emanate în spațiu închis, potrivit primelor cercetări la fața locului, a declarat, primarul Brașovului, George Scripcaru.  UPDATE 00:02 - Scripcaru: Cauza probabilă a exploziei de la Brașov, nerespectarea procedurilor în timpul producției Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a declarat jurnaliștilor, după ce a discutat cu pompierii aflați la locul exploziei, că din primele verificări este posibil ca explozia să se fi…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: