Home / National / NOI PROTESTE în București: Peste 10.000 de protestatari, joi seara, în Piața Universității. Oamenii au făcut o listă cu revendicări, nu cu reprezentanți: “Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor”

NOI PROTESTE în București: Peste 10.000 de protestatari, joi seara, în Piața Universității. Oamenii au făcut o listă cu revendicări, nu cu reprezentanți: “Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor”

Peste 10.000 de oameni au protestat, joi seara, în Piața Universității. Unii dintre manifestanți au făcut o listă cu revendicări, dar nu au fost desemnați și reprezentanți ai protestatarilor care să prezinte aceste revendicări la Cotroceni. 

O listă cu revendicări care circula, joi seară, prin Piața Universității poartă numele “Începutul. #Revoluție 2015”.

Revendicările sunt listate sub sloganul “Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor”.

Oamenii cer ca noul premier să nu facă parte din niciun partid politic, ca populația să poată demite mai ușor un politician, scăderea la 300 a numărului de parlamentari, interzicerea traseismului politic și a alianțelor politice după alegeri, ridicarea imunității în toate cazurile solicitate de procurori, confiscarea averilor ilicite și înăsprirea pedepselor în cazuri de corupție.

“Vrem ca orice politician condamnat să nu mai poată ocupa o funcție în stat după executarea pedepsei”, se mai spune în lista de revendicări.

Cei care susțin această listă mai cer și “majorarea bugetului pentru sănătate, educație, securitate și alte domenii de interes național subordonate statului” și majorarea salariilor medicilor, profesorilor, polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, “concomitent cu scăderea salariilor celor care conduc aceste sectoare”.

Înăsprirea pedepselor pentru cei care dau sau acceptă mită, majorarea salariului minim și “pensii decente pentru toți românii”, stoparea finanțării cultelor și impozitarea veniturilor acestora se numără în continuare printre revendicări.

Lista cuprinde și “revizuirea și scăderea birocrației și simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea societăților comerciale” și “protejarea pădurilor și înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale”.

Câțiva tineri au centralizat aceste revendicări dintre cele exprimate de oameni în stradă.

Nimeni nu s-a gândit însă la alegerea unor reprezentanți, care să ducă mesajul mulțimii la Cotroceni. PreședinteleKlaus Iohannis a anunțat, joi, că așteaptă la Cotroceni reprezentanți ai protestatarilor, care trebuiau să se înscrie printr-un email până vineri la ora 00.00.

Vasile Alexandru, unul dintre tinerii care au centralizat revendicările din stradă, spune că reprezentanții strazii sunt toți, iar dacă președintele Iohannis vrea să ia contact cu oamenii ar trebui să vină în stradă.

“Nu putem să mergem la oameni în piață și să îi punem să voteze în stradă un lider. Chiar nu avem cum să facem asta. Ar trebui să înțeleagă asta. Nu vom trimite un reprezentant la discuție pentru că fiecare se prezintă individual. (…) Suntem aici pentru schimbarea clasei politice, inclusiv a președintelui dacă calcă strâmb”, a spus Alexandru.

O tânără a spus, la rândul său, că în piață nu există lideri, fiind foarte multe organizații reprezentate, dar și simplii cetățeni.

Ea a spus că și-ar dori să fie schimbată în primul rând legea partidelor politice, în sensul în care finanțarea acestora să se facă transparent și majoritar de la stat. Ea a mai spus că ar trebui să existe mai multe partide mai mici și să fie revigorată clasa politică cu tineri.

UPDATE 23:45 – Protestul se apropie de final

UPDATE 23:00 – Câteva mii de protestatari au mai rămas în Piața Universității

UPDATE 22:00 – Un bărbat în vârstă are o pancartă cu textul “Dragi părinți, copiii noștri ne arată drumul cel bun, susțineți-i și alăturați-vă lor pentru că merită”.

Același bărbat era și miercuri în piață, afișând următorul mesaj: “Dragii noștri copii, iertați-ne. Noi am greșit 26 de ani. Numai voi puteți învinge corupția. Suntem mândri de voi. Mama și tata”, unul dintre cele mai distribuite mesaje pe Facebook.

UPDATE 21:00 – În mulțime sunt foarte mulți tineri, studenți, dar și angajați, familii cu copii mici, precum și persoane de vârsta a treia, printre care foști revoluționari.
Oamenii agită steaguri naționale, suflă în fluiere și vuvuzele și poartă pancarte cu mesaje precum: “Vrem un viitor în propria țară”, “Tată,mamă, îmi iau țara înapoi”, “România lucrului bine făcut?”, “Eu nu sunt Preafericit și vreau doar lideri pe merit”.
Peste 10.000 de oameni se află, la ora transmiterii acestei știri, în Piața Universității, oamenii scandând ”Colectiv!”, “Solidaritate!”.
UPDATE 19:42 – Protestatarii scandează ”Plecați, plecați și nu mai candidați!” 

Manifestanții, care blochează tot bulevardul, scandează “Nu dați afara tinerii din țară!”, ”Hoții” și ”Plecați, plecați și nu mai candidați!”, ”Corupția ucide!”, ”Parlament penal, marș la tribunal!”.

Oamenii au cântat Imnul național, agită steaguri și suflă în vuvuzele.

Spre deosebire de zilele precedente, când la manifestație au fost în majoritate tineri, acum tinerii sunt în număr mai mic, iar în piață sunt grupuri dispersate și neomogene, reprezentanți ai unor diverse asociații, precum revoluționarul Dumitru Dincă. Manifestanții au mesaje diverse, cerând de la căderea Parlamentului și până la monarhie sau majorări salariale, însă tema centrală rămâne ”Colectiv”.

Unul dintre grupurile de manifestanți a venit cu un banner uriaș pe care scria ”Jos Iohannis”, scandând acest slogan pentru scurt timp. Printre protestatari se află și reprezentanți ai grupului Anonymous, cu celebrele măști albe, care spun că susțin pacea mondială.

De asemenea, în mulțime sunt împărțite coli format A 4, în culorile roșu, galben și albastru, pe care scrie ”Jos mafia politică, viitorul României, meritocrația, profesionalism, moralitate, patriotism”.

PDATE 19:10 – Aproximativ 3.000 de oameni protestează în Piața Universității

UPDATE 18:34 – Manifestanții din Piața Universității au blocat bulevardul

Manifestanții din Piața Universității care s-au adunat, joi seară, începând cu ora 18.00, au blocat bulevardul Bălcescu, iar numărul acestora crește, la ora transmiterii acestei știri în zonă fiind aproximativ 800 de persoane.

Ei strigă ”Corupția ucide!”, ”Parlament penal, marș la tribunal!”, iar unii dintre ai agită steaguri tricolore.

Protestatarii au început să se adune, pentru a treia seară la rând, în centrul Capitalei, proteste fiind anunțate și în alte orașe ale țării.

Puțin după ora 18.00, în Piața Universității s-au adunat aproximativ 200 de persoane, atât în zona fântânii, cât și vizavi, la Teatrul Național, circulația nefiind blocată. Numărul protestatarilor este în creștere.

Noi proteste sunt anunțate să aibă loc, joi seară, în București și în mai multe orașe din țară, pentru a treia zi la rând, după ce revolta din stradă, generată de tragedia din Clubul Colectiv, a dus la demisia Guvernului Victor Ponta, manifestanții vrând acum schimbarea clasei politice.

Două zile de proteste în București și în țară

Marți seară, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor dinCclubul Colectiv, peste 25.000 de persoane au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Mesajul de pe Facebook pentru chemarea oamenilor în stradă era: “Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători” și “Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificați în numele șpăgii!”.

În urma protestelor, miercuri dimineață, premierul Victor Ponta a anunțat că își depune mandatul, precizând că speră că demisia Guvernului său satisface cerințele oamenilor care au fost în stradă și adăugând că este nevoie de soluții raționale. Ulterior, și primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedona, anunța că demisionează din funcție, spunând că-și asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv.

În acest context, bucureștenii au ieșit din nou în stradă, miercuri, în Piața Universității, în număr și mai mare – 30.000 -, ei manifestând împotriva corupției din sistem și cerând dreptate și alți lideri politici.

Manifestări similare au fost organizate în mai multe orașe din țară, la care au participat zeci de mii de oameni.

Partidul “Colectiv”

În urma acestor proteste, printre manifestanți s-a conturat ideea creării unui partid nou, format din “oameni tineri și corecți”, care să primească numele “Colectiv”.

“Avem nevoie să ne implicam, să facem un partid, fără corupți si coruptibili, fără cei care au mai făcut parte din alte partide anterior, fără securiști sau politologi, oameni noi, tineri, corecți!! Asta trebuie să facem, să ne organizăm! Protestele sunt foarte valoroase!! Si trebuie sa le continuam, să fim gardienii democrației! Dar trebuie să ne implicăm, să ne adunăm, avem nevoie de unitate între noi, de SOLIDARITATE!! Trebuie să formăm grupuri, să fim reprezentați, vocea strazii trebuie să aibă ecou la toate nivelele, în toate structurile!”, a scris Cătălin Albu pe pagina de Facebook care a inițiat apelul pentru organizarea protestelor din aceste zile.

Mesajul lui Iohannis către protestatari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi dimineață, că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea Guvernului societatea civilă și reprezentanți ai manifestaților, precizând că a auzit vocea străzii și că va ține cont de solicitările protestatarilor. “V-am văzut, v-am auzit. Voi ține cont de solicitările voastre”, a spus președintele.

“Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice să avem un acord cu societatea civilă, să consult în premieră un nou actor. Voi convoca pentru vineri după-amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile”, a precizat președintele.

Iohannis a spus că i se pare important să știe și opțiunile societății civile, pe lângă cele ale partidelor politice.

Reprezentanții manifestanților

Ca reacție la anunțul lui Iohannis, oamenii s-au mobilizat pe paginile de Facebook și au demarat sondaje despre cine ar trebui să-i reprezinte la consultările de la Cotroceni.

Dintre zecile de nume vehiculate, cele mai multe aprecieri le-au primit Tudor Chirilă, Moise Guran și Adrian Despot.

“Iohannis a afirmat, în declarația de la 11:30, că va consulta societatea civilă. Oricine se va duce la aceste consultări, cred că ar trebui să țină cont de solicitările majorității celor care au manifestat aseară și acum 2 seri. Ce vrei să susțină reprezentantul societății civile în fața președintelui?”, a fost întrebarea pusă de Octavian Datcu pe pagina de Facebook “Schimbare și dreptate. Până la capăt! Puterea e a noastră, a tuturor!”

Dintre propunerile formulate la această întrebare, cele care au întrunit cele mai multe voturi sunt: “Respectarea referendumului și reducerea numărului de parlamentari la 300”, “Legi care să interzică prezența oamenilor certațu cu legea pe listele parlamentare propuse de partide” și “Eliminarea imunității parlamentare”.

Sursa; mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: