Google+
Home » Social » Ultimii veterani, felicitați la zi aniversară

Ultimii veterani, felicitați la zi aniversară

de Mihaela NICULESCU

Miercuri, 4 noiembrie, Gheorghe Stăncescu din Zorleni a avut oaspeți de seamă. Exact în ziua în care a împlinit 97 de ani, i-au fost alături nu doar copiii ci și reprezentanți ai Garnizoanei Bârlad. Gheorghe Stăncescu este veteran de război. A luptat pe front și are acum amintirea ororilor războiului, dar și o amintire permanentă – o schijă care i-a rămas în spate. Nu i-a creat probleme de sănătate și nici n-a fost bolnav până anul trecut când a suferit un accident vascular cerebral. Chiar dacă a rămas cu un defect de vorbire, Gheorghe Stăncescu a putut dialoga cu oaspeții care au venit cu un tort, o șampanie și o diplomă de onoare, dar și cu o carte, „Scutul credinței”, scrisă de militarul Gabi Gheorghiaș.

„Este o onoare să vă avem printre noi și să putem să vă felicităm cu prilejul zilei de naștere. M-am gândit că această carte este foarte potrivită pentru momentul aniversar al unui român care a făcut războiul. Vă ofer acest volum, un simbol al prețuirii și respectului pentru vârsta pe care o aveți și pentru efortul depus de-a lungul anilor în slujba țării”, a declarat colonelul Romeo Costescu, comandantul Batalionului 85 Sprijin logistic, cel care a oferit cartea sărbătoritului.
Alături de colonelul Costescu, au mai fost prezenți ofițerul de presă al Batalionului 85, căpitanul Adrian Sandu, și maiorul Mihai Nechita, șeful Comenduirii Garnizoanei Bârlad.
Vizibil emoționat, Gheorghe Stăncescu a mărturisit că a primit decorația „Virtutea militară”, deci este un veteran decorat, dar care a rămas fără decorație. Nepoții n-au știut ce valoare avea „jucăria” lor și au distrus-o. Din păcate, Gheorghe Stăncescu n-a putut face dovada primirii înaltei distincții, așa că a rămas privat de anumite drepturi bănești consistente. În civilie a fost cizmar, iar acum trăiește cu 1.000 de lei lunar, din care 360 reprezintă indemnizația de veteran de război.
Garnizoana Bârlad împreună cu Primăria au felicitat cu o zi înainte, pe 3 noiembrie, un alt veteran de război. Constantin Țicău a împlinit marți 99 de ani, dar este încă în putere și foarte lucid. Trăiește singur în locuința sa din zona Spitalului TBC din Bârlad. Autoritățile au ajuns la el acasă pentru a-l sărbători pe acest longeviv veteran tocmai când acesta dădea cu mătura prin curte. S-a bucurat foarte mult când a văzut că reprezentanții Armatei și ai municipalității s-au gândit la el și i-au adus tort, flori și două diplome – una aniversară, din partea Primăriei și alta de onoare, din partea Garnizoanei Bârlad. Au ținut să-i fie alături, la ziua sa de naștere, Dorin Apostu, viceprimarul municipiului, colonelul Marius Hulpoi, șeful de Stat Major și maiorul Mihai Nechita.
Anul acesta, Garnizoana Bârlad împreună cu Primăria au felicitat șapte veterani de război. Autoritățile doresc să continue aceste acțiuni deoarece anul 2015 a fost declarat Anul Veteranilor de Război.
„Nu este nevoie de un context anume pentru a le arăta recunoștința celor care au făurit istorie, ci este o obligație morală care trebuie manifestată permanent”, a declarat Dorin Apostu, viceprimarul municipiului Bârlad.

Comments

comments

de Mihaela NICULESCU Miercuri, 4 noiembrie, Gheorghe Stăncescu din Zorleni a avut oaspeți de seamă. Exact în ziua în care a împlinit 97 de ani, i-au fost alături nu doar copiii ci și reprezentanți ai Garnizoanei Bârlad. Gheorghe Stăncescu este veteran de război. A luptat pe front și are acum amintirea ororilor războiului, dar și o amintire permanentă – o schijă care i-a rămas în spate. Nu i-a creat probleme de sănătate și nici n-a fost bolnav până anul trecut când a suferit un accident vascular cerebral. Chiar dacă a rămas cu un defect de vorbire, Gheorghe Stăncescu a putut…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: