Home / National / A șasea zi de PROTESTE în Piața Universității: Peste 1000 de persoane au ieșit în stradă. Președintele Klaus Iohannis a fost în Piață. Oamenii au scandat “Rușine, rușine să vă fie” și “Corupția ucide”

A șasea zi de PROTESTE în Piața Universității: Peste 1000 de persoane au ieșit în stradă. Președintele Klaus Iohannis a fost în Piață. Oamenii au scandat “Rușine, rușine să vă fie” și “Corupția ucide”

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, duminică seară, în Piața Universității, unde protestează peste o mie de persoane. Șeful statului a fost primit cu fluierături și huiduieli. Oamenii au scandat “Rușine, rușine să vă fie”, “Demisia, demisia” și “PDL și PSD, aceeași mizerie”. După aproximativ 30 de minute, Iohannis a plecat din Piața Universității, în timp ce oamenii îi strigau “Înapoi”. 

UPDATE 23:00 – “Stegarul” a fost coborât de pompieri de pe un stâlp de iluminat din Piața Universității

Cezar Avrămuță, cunoscut drept “stegarul”, care participa la protestele de duminică seară, a fost coborât de pompieri, după aproximativ o oră, de pe stâlpul de iluminat pe care se urcase.

Polițiștii Secției 1 vor stabili dacă bărbatul va fi sancționat în urma incidentului. Potrivit martorilor, Cezar Avrămuță ar fi încercat, duminică seara, să se urce pe pervazul uni geam al Universității din București, dar a fost oprit de jandarmi. Acesta i-ar fi îmbrâncit pe oamenii legii și ar fi început să strige că este agresat.

UPDATE 20:24 – Iohannis a plecat din Piața Universității. Mulțimea strigă “Hoții! “, “Înapoi!”

Președintele Klaus Iohannis s-a retras din Piața Universității, după mai puțin de 30 de minute, plecând în timp ce oamenii au huiduit și strigat “Rușine, rușine să vă fie”, “Demisia, demisia”, “Corupția Ucide!” și “Hoții”, iar agenții SPP au făcut cu greu față mulțimii, care acum strigă “Înapoi”.

Președintele Klaus Iohannis a venit în Piața Universității în jurul orei 20.00, când erau peste o mie de manifestanți.

“M-ați chemat, am venit”, le-a spus Iohannis protestatarilor, care l-au asaltat și s-au împins, la un moment dat creându-se busculadă în jurul său.

Mulți oameni din piață i-au mulțumit că a venit, dar din mulțime s-au auzit în mai multe rânduri huiduieli, fluierături și scandări precum “Rușine, rușine” sau “Demisia”, “Hoții” și “Nu vă vrem”.

În cele mai puțin de 30 de minute cât a stat în Piața Universității, oamenii i s-au plâns de clasa politică, de “legile care i-au umilit și jecmănit”, iar șeful statului a primit și scrisori cu revendicări de la manifestanți.

“Pur și simplu ne-au mințit, ne-au călcat în picioare!”, i-a spus o femeie.

“Domnule președinte, parlamentarii corupți să înceapă să își dea demisia, să fie Parlament cu 300, să vină oameni noi!”, i-a strigat un bărbat.

Alți manifestanți s-au arătat nemulțumiți că nu au fost chemați la Cotroceni și au întrebat când vor mai fi consultări. “De ce nu ne-ați primit la Cotroceni? Am trimis și o petiție!”, au strigat oamenii către șeful statului.

Un alt protestatar i-a spus președintelui că vocile din piață trebuie auzite, iar o femie l-a întrebat când va mai avea loc o altă întâlnire cu societatea civilă. Iohannis le-a spus protestatarilor că vor mai fi întâlniri cu societatea civilă: “Vor mai fi. Vedem”.

“Curățenie în partidele politice, să vină oameni noi”, i-a cerut un alt protestatar lui Klaus Iohannis.

Un sibian, i-a spus lui Klaus Iohannis că țara are nevoie de un premier corect, iar un alt bărbat a precizat că dorește o altfel de politică. “Am reținut ideea”, a răspuns președintele.

Șeful statului nu a vorbit foarte mult cu mulțimea, răspunzând punctual și sumar la unele întrebări.

“Schimbare se poate face în interiorul partidelor”, le-a spus președintele celor care au cerut înnoirea clasei politice.

Șeful statului i-a spus unui protestatar că alegerile anticipate nu rezolvă problema.

Președintele Klaus Iohannis a plecat în timp ce mulțimea a rămas scandând “Înapoi!”, “Dați-i portavoce”.

După plecarea președintelui, în mijlocul pieței s-au strâns în cerc mai mulți oameni, care iau pe rând cuvântul la portavoce, spunându-și nemulțumirile în fața mulțimii.

UPDATE 20:00 – Președintele Klaus Iohannis a venit în Piața Universității

Președintele Klaus Iohannis a venit în Piața Universității în jurul orei 20.00, când erau peste o mie de manifestanți.

“M-ați chemat, am venit”, le-a spus Iohannis protestatarilor, care l-au asaltat și s-au împins, la un moment dat creându-se busculadă în jurul său.

Mulți oameni din piață i-au mulțumit că a venit, dar din mulțime s-au auzit în mai multe rânduri huiduieli, fluierături și scandări precum “Rușine, rușine” sau “Demisia”, “Hoții” și “Nu vă vrem”.

Oamenii i se plâng de clasa politică, de “legile care i-au umilit și jecmănit”, iar șeful statului a primit și scrisori cu revendicări de la manifestanți.

“Pur și simplu ne-au mințit, ne-au călcat în picioare!”, i-a spus o femeie.

“Domnule președinte, parlamentarii corupți să înceapă să își dea demisia, să fie Parlament cu 300, să vină oameni noi!”, i-a strigat un bărbat.

Oamenii strigă, de asemenea, “Vrem 300, nu 600”, “Vrem dreptate, nu anticipate” și “Corupția ucide”.

UPDATE 19: 55 Manifestanții din Piața Universității au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu

Protestatarii, care au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu, scandează “Colectiv, Colectiv”, “Anticipate” sau “Solidaritate”, iar unii dintre ei agită steaguri tricolore. De asemenea, o parte din oamenii prezenți la manifestație au cântat “Noi suntem români”.

Protestatarii, al căror număr este acum peste o mie, au pancarte cu mesaje precum: “Închide televizorul și ieși în stradă”, “We are not numbers, we are free”, “Jos sistemul mafiot”. Printre oamenii adunați în Piața Universității sunt prezenți și membri ai galeriilor de fotbal.

Oamenii au început să se adune în Piața Universității după ora 18.00. Anunțul privind mitingul de duminică seară a fost făcut, ca și în zilele precedente, pe Facebook, iar la ora transmiterii acestei știri, în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar și pe trotuarul din fața Teatrului Național s-au strâns peste 1000 de persoane.

Protestatarii au adus steaguri tricolore și bannere cu mesaje precum: “În țara mea părinții au plâns și plâng morminte multe”, “În țara mea vreau dreptate, nu imunitate”, “Respect, nu umilință”, “Depolitizarea instituțiilor publice”, “Averile la control pentru funcționarii publici”, “Mai presus de toate speranță pentru copiii României”.

De asemenea, unii dintre tinerii participanți la manifestația din Piața Universității împart în mulțime un alt număr din ”Ziarul Colectiv”, pe care sunt tipărite texte aparținând scriitorului Mircea Cărtărescu, lui Adrian Despot, liderul trupei Vița de Vie, Dianei Maria Georgescu, Laurei Bănică Alistar și lui Claudiu Mircea Bixa.

Un bărbat aflat în Piața Universității, înconjurat de un grup de protestatari, striga la o portavoce: “Jos parlamentarii!” ,”România, trezește-te”, “Toate partidele, aceeași mizerie” și “Toate partidele fură prin rotație”.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, și-au pierdut viața 45 de persoane, dintre care patru au decedat, duminică, iar sâmbătă alte nouă, două dintre acestea în Olanda.

Ministerului Sănătății a precizat că, duminică la prânz, erau internați în spitalele din București 95 de răniți în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă și critică, iar 57 stabili.

În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, președintele Klaus Iohannis a spus că va merge și el printre manifestanții din Piața Universității, dar nu va anunța nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuțiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli și ce așteptări au de la președinte.

Regele Mihai I a spus, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinților Mihail și Gavriil, prin intermediul biroului său de presă, că atunci când a întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea statului român, avea 22 de ani, vârsta tinerilor protestatari din prezent, cărora le transmite că timpul României lor a început, precizând că, prin raportarea ei la națiune, Coroana ocrotește ființa națională.

“Români, Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe”, spune Regele Mihai I, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinților Mihail și Gavriil, prin intermediul biroului său de presă.

Regele Mihai I mai spune că “a avea legi bune este un lucru însemnat” și “a-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros”. “Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo”, afirmă Regele Mihai I.

Marți, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi, vineri și sâmbătă, când în Piața Universității au ieșit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat și în marile orașe, cerând schimbarea clasei politice.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: