Google+
Home » Social » „Elita școlii” Bârlad luptă împotriva discriminării copiilor rromi

„Elita școlii” Bârlad luptă împotriva discriminării copiilor rromi

de Mihaela NICULESCU

Sâmbătă, 7 noiembrie, sala mică a Casei de Cultură din Bârlad a fost plină de copii. Prieteni și părinți au asistat la o piesă de teatru cu care s-a încheiat proiectul „Privește dincolo de aparențe”, desfășurat de Asociația „Elita școlii” Bârlad, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Continuă Iași. Actorii au fost copii români dar și de etnie rromă de la Colegiul Tehnic „Petru Rareș”, Școala „Stroe S. Belloescu”, Școala „Iorgu Radu” și Școala „George Tutoveanu” din Bârlad.

Proiect rromi 1„Scopul acestui proiect a fost crearea unui  climat în care să nu se simtă discriminarea între elevii rromi și cei români, cât și de integrare a celor rromi în societate. Piesa pe care micii actori au interpretat-o se numește <<Pod peste zid>> și a fost scrisă de Vasile Ionescu, de etnie rromă. Timp de opt luni, copiii au fost coordonați de profesoara Veronica Tulei, și pentru că i-a expirat contractul, din lipsă de bani, i-am preluat eu. A fost o experiență frumoasă atât pentru noi adulții cât și pentru copii. Nu a fost nici o discriminare în timpul repetițiilor, ci dimpotrivă a fost o colaborare specială”, a declarat Fabian Năstase, reprezentantul Asociației „Elita școlii”.
Vasilică Panainte este un copil rrom, unul dintre cei șapte actori care au avut roluri principale. Vasilică a jucat rolul unui spiriduș. Și a mărturisit că i-a plăcut enorm să repete alături de colegii lui de scenă, atât rromi cât și români. El nu știe ce e aceea discriminare. Are prieteni români și pe strada sa dar și la școală. Pe el l-a interesat să interpreteze cât mai bine rolul.
„Învăț foarte ușor. Oricât de mare ar fi textul, nu contează, îl învăț. Îmi place să joc teatru, să mă îmbrac în costume, să fiu aplaudat. Mi-aș dori să devin actor”, a spus Vasilică.
Spiridușul de 12 ani este elev al Școlii nr.5 „Elena Bibescu” din Bârlad. Recunoaște că nu are note prea bune la limba română, dar este conștient că trebuie să învețe mai mult, să urmeze exemplul lui Fabian, care este student la drept.
Proiectul care s-a încheiat sâmbătă a fost finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea proiectului a fost de 70.000 de euro, din care 20.000 au fost alocați pentru realizarea piesei și 50.000 de euro pentru realizarea de materiale informative și publicitare.
Asociația „Elita școlii” Bârlad a fost înființată în anul 2009 de câțiva de elevi de liceu rromi și are ca moto „Fără educație, visele rămân vise”.

Comments

comments

de Mihaela NICULESCU Sâmbătă, 7 noiembrie, sala mică a Casei de Cultură din Bârlad a fost plină de copii. Prieteni și părinți au asistat la o piesă de teatru cu care s-a încheiat proiectul „Privește dincolo de aparențe”, desfășurat de Asociația „Elita școlii” Bârlad, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Continuă Iași. Actorii au fost copii români dar și de etnie rromă de la Colegiul Tehnic „Petru Rareș”, Școala „Stroe S. Belloescu”, Școala „Iorgu Radu” și Școala „George Tutoveanu” din Bârlad. „Scopul acestui proiect a fost crearea unui  climat în care să nu se simtă discriminarea între elevii rromi și&hellip;

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: